"Kim korkar hain sushi'den" ne yalan söyleyeyim
ben korkuyordum. Mutfakla bu kadar ilgilenmeme, tüm malzemelerin elimin altında
olmasına rağmen bugüne kadar denemediğim tek şey sushiydi. Belki de çok sevdiğim
bir yemeği kötü yapmaktan çekiniyordum, sebebini ben de bilmiyorum. İki hafta
önce, Aslı bana bir sushi workshop bulmuş ve beni göndermeye karar vermiş. Bana
söylediğinde tamam, kesin gidiyorum dedim. MSM'nin bir kursuydu, biletleri
sadece Biletix'den satılıyormuş. Girdim baktım kontenjanın hepsi dolmuş. Kaldık
mı ortada... bende de pis bir huy var, bir şey aklıma girdiyse, özellikle de
yemekle ilgili, o iş olacaktır. Topladım bütün sushi malzemelerini aldım
getirdim eve. Youtube'dan birkaç video seyrettim ve girdim mutfağa.
İlk denememde sushi pirincinin kıvamını ve sarma işini çok
doğru beceremedim. Internette bulduğum tarifler yeterli değildi. Ertesi gün
pirinci paketin üstündeki tarife göre pişirdim, nispeten daha iyiydi ama
istediğim gibi değildi. Dün tekrar denedim ve bence süper oldu. Sushi pirinci
tam istediğim kıvamda ve lezzetteydi.
Güzel bir sushi yapmanın ilk şartı pirinci tutturacaksın,
gerisi el becerisi. O da zamanla olacaktır. Ve asla pişirdiğiniz sushi
pirincini veya hazırladığınız sushileri buzdolabına koymayın. Sushi
bekletilecek bir yemek değil, hazırlanıp servis yapılmalı. Sushi pirinci
buzdolabına girdikten sonra berbat bir şey oluyor.
Sushi Pirincinin yapılışı. Bu tarifi harfiyen uygulayın,
beğeneceksiniz.
1 Su bardağı sushi pirinci,
1 Su bardağı ve ¼ fazla soğuk su,
50 ML Mizkan sushisu (özel sushi sosu)
Eğer isterseniz sushi sosunu kendiniz de hazırlayabilirsiniz.
Bunun için gerekli olan malzemeler; yarım çay bardağı (50 ml) pirinç sirkesi, 1 çorba kaşığı (15 Gr) şeker ve tuz. Karışımı küçük bir cezvede şeker eriyene
kadar karıştırarak ısıtın. Sosu soğumaya bırakın.
Pirinci, akan soğuk suda çok iyi, defalarca yıkayın. Pirinci
bir kaba alın ve üzerini geçecek kadar soğuk su ekleyip 15-20 dk bekletin.
Sonra bu suyu süzdürerek dökün ve pirinçleri bir süzgeçte 10 dk dinlendirin.
Pirinci, küçük kapaklı bir tencereye koyup soğuk suyu
ekleyin ve yüksek ateşte kapağı açık olarak kaynayana kadar pişirin. Su
kaynadığında ateşi en kısığa getirip tencerenin kapağını kapatın ve 13 dakika
daha pişirin. Pirinç piştikten sonra ateşi kapatın. Tencerenin kapağının altına
nemli bir havlu koyup kapak kapalı vaziyette 15 dk daha bekletin. Sonra -tahta
bir kaşıkla- pirinci varsa sushi pirincinin dinlendirileceği özel bambu kaba
yoksa cam bir tencereye koyun. Pirinci çatalla havalandırın ve sushi sosunu
azar azar ekleyerek karıştırın. Pirinç iyice karıştıktan sonra kurumaması için
tencerenin bir kenarına toplayın.
Sushi yapmanız için gerekli malzemeler; Yaki Nori (YaprakYosun)
Sushı sarma hasırı, Streç film (pirincin hasıra yapışmaması için gerekli)
Sushinin içine koyacağınız malzemeler zevkinize göre
değişir. Sushi ile ilgili tüm malzemeleri Gurmenet'de bulabilirsiniz.
Ben California Roll için
Yengeç surimi stick, tobiko, avakado, krem peynir,
Susamlı Roll için Somon, krem peynir, avakado ve susam
kullandım.
Nigirileri sadece somonlu yaptım. Taze ton balığı bulamadım
ne yazık ki.
Ura Maki
(insideout - ters sargılı roll, pirinç dışarıda)
Parmaklarınızı ıslatmak için bir kaseye su doldurun, çalışırken
sürekli lazım olacak.
Sushi sarma hasırını streç filmle kaplayın. Yosunu, içine koyacağınız malzemeye göre -bence ideali 3/5 kalacak şekilde- kesin. Yosunu, parlak kısmı aşağı gelecek şekilde sushi sarma
hasırının üzerine koyun, mat tarafı üstte olacak. Parmaklarınızı ıslatarak
pirinci alın ve yosunun üzerini kaplayacak şekilde yayın. Pirincin çok kalın
olmamasına fakat hiç boşluk kalmamasına dikkat edin. Rulonun son kısmında 1 cm boşluk bırakın.
Pirincin üzerine bir parça streç film koyup hızla ters
çevirerek sushi hasırının üzerine koyun. Pirinç altta, yosun üstte olacak şekilde.
Yosunun tam ortasına bir parça krem peynir sürün. Üzerine, uzunlamasına
dilimlediğiniz avakado ve surimi çubuğunu yerleştirin. Hasırı, karışımı rulo
yapacak şekilde kıvırın. Bu arada pirincin üzerindeki streç filmi alın. Bir tur
döndürdükten sonra hasırı gerdirip sushi sıkıştırın. Çok fazla da sıkmayın
malzemeler kenarlardan dışarı taşmasın.
Hazırladığınız sushi ortadan ikiye kesin. Düz bir tabağa
serpiştirdiğiniz tobikonun üzerinde yuvarlayın. Gerekirse parmağınızla havyarı
dağıtarak sürün. Sushiyi kesme tahtasına alın. Sushiyi keseceğiniz bıçağın çok
keskin ve ıslak olması gerekir, aksi halde keserken parçalayıp
dağıtabilirsiniz. Sushileri 2
cm kalınlığında keserek sushi servis tahtasına
dizin.
Püf Noktası: Insideout sushi hazırlarken üzerine somon, ton balığı, karides vs koyduktan sonra ve kesmeden önce, streç filme sarıp bekletin. Streç film; üzerine koyduğunuz malzemenin pirince yapışmasını, rulonun şeklini almasını ve de üzerine koyduğunuz malzemenin kurumamasını sağlıyor.
Püf Noktası: Insideout sushi hazırlarken üzerine somon, ton balığı, karides vs koyduktan sonra ve kesmeden önce, streç filme sarıp bekletin. Streç film; üzerine koyduğunuz malzemenin pirince yapışmasını, rulonun şeklini almasını ve de üzerine koyduğunuz malzemenin kurumamasını sağlıyor.
Not: Bazi tariflerde pirincin üzerine serpiştireceğiniz;
susam, tobiko, masago vs pirinci çevirmeden önce ekliyorlar. İsterseniz bu
şekilde isterseniz kesmeden önce düz bir tabakta yuvarlayarak dış malzemesini
koyabilirsiniz. Hangisi kolayınıza gelirse.
Maki Roll: (Yosun
dışarıda)
Sushi sarma hasırını streç filmle kaplayın. Yosunu ortadan
ikiye kesin. Eğer sushinin içine koyacağınız malzeme çoksa yosunun 3/5 kalacak şekilde de kesebilirsiniz. Yosunu, parlak kısmı aşağı gelecek şekilde sushi sarma hasırının
üzerine koyun, mat tarafı üstte olacak. Parmaklarınızı ıslatarak pirinci alın
ve yosunun üzerini kaplayacak şekilde yayın. Pirincin çok kalın olmamasına
fakat hiç boşluk kalmamasına dikkat edin. Rulonun son kısmında 1 cm boşluk bırakın.
Yosunun tam ortasına bir parça krem peynir sürün. Üzerine, uzunlamasına dilimlediğiniz avakado ve surimi çubuğunu yerleştirin. Hasırı, karışımı rulo yapacak şekilde kıvırın. Hazırladığınız sushi ortadan ikiye kesin. Sushiyi kesme tahtasına alın. Sushiyi keseceğiniz bıçağın çok keskin ve ıslak olması gerekir, aksi halde keserken parçalayıp dağıtabilirsiniz. Sushileri 2 cm kalınlığında keserek sushi servis tahtasına dizin.
Yosunun tam ortasına bir parça krem peynir sürün. Üzerine, uzunlamasına dilimlediğiniz avakado ve surimi çubuğunu yerleştirin. Hasırı, karışımı rulo yapacak şekilde kıvırın. Hazırladığınız sushi ortadan ikiye kesin. Sushiyi kesme tahtasına alın. Sushiyi keseceğiniz bıçağın çok keskin ve ıslak olması gerekir, aksi halde keserken parçalayıp dağıtabilirsiniz. Sushileri 2 cm kalınlığında keserek sushi servis tahtasına dizin.
Nigiri;
parmaklarınızı ve avucunuzu ıslatarak bir parça pirinci avucunuzun içine alın.
İki parmağınızla hafifçe bastırarak avucunuzun içinde pirincin şekil almasını
sağlayın. Pirincin üzerine wasabi sürün. Üzerine; bir parça somon, sushi karidesi sushi ebi bulabilirseniz ton balığı, levrek, ahtapot vs ne seviyorsanız onu koyun.
Bence sushi yapma tekniğini öğrendikten sonra içine
koyacağınız malzemeler tamamen zevkinize kalmış.
Sushinizi soya sosu, wasabi macun, zencefil turşusu ile
birlikte servis yapmalısınız. Soya soslarından kikkoman az tuzlu, shandong zencefil turşusunu tavsiye ederim. Her ikisi de kendi kategorisinin en
iyilerindendir. Özellikle kikkoman sosları çok özel üretim aşamalarından
geçerek üretilmektedir. Wasabi macunu hazır olarak ya da toz olarak alıp
kendiniz hazırlayabilirsiniz. Toz olarak alırsanız kendi zevkinize göre
hazırlayabilirsiniz. Wasabi macun toz wasabiye su eklenerek hazırlanır, çok
basittir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder