Sayfalar

19 Ekim 2010 Salı

Üzümlü Cevizli Kek


Üzümlü Cevizli Kek

500 Gr. Kuru Üzüm (3 Su bardağı), 350 Gr Ceviz (Dövülmüş, 3 Su bardağı), 225 Gr. Şeker (1 Su bardağı), 150 Ml Viski (3/5 Su bardağı), 300 Ml Demlenmiş Soğumuş Çay (1+ 1/5 Su bardağı), 450 Gr Un (3 Su bardağı), 10 Gr Kabartma Tozu, 1/2 Çay Kaşığı Toz Karanfil, 1 Tatlı Kaşığı Tarçın, 1/2 Çay Kaşığı Muskat Kabuğu Rendesi, 1 Limon Kabuğu Rendesi, 1 Portakal Kabuğu Rendesi, 3 Yumurta (çırpılmış),

Üzeri için: 1 Çorba Kaşığı Bal, 1 Çorba Kaşığı Sıcak Su.

Keki hazırlamaya bir gün önceden başlıyoruz. Kapaklı dikdörtgen bir kaba önce üzümleri koyun, bir kaşıkla şekeri üzümlerin üzerine eşit miktarda serpin. Viskiyi, çayı aynı şekilde yayarak ilave edin ve bir gece dinlenmeye bırakın.

Fırını 160 derece ısıtın.

Büyükçe bir kaba üzümlü karışımı dökün. Unu, kabartma tozunu ve baharatları eleyerek karışıma ilave edin. Limon kabuğu, ceviz, portakal ve çırpılmış yumurtaları ekleyip iyice karıştırın. Karışımı 25 cm çapında yağlanmış, dibi ve kenarları yağlı kâğıt ile kaplanmış yuvarlak bir kek kalıbına dökün. Isıtılmış fırında 3 saat pişirin. (Evet, üç saat, korkmayın kekiniz yanmayacak : ) Kekiniz piştikten sonra biraz soğumaya bırakın.

Küçük bir kâsede bal ile sıcak suyu karıştırıp keki bu karışımla fırçalayın. Görsel ve lezzet olarak harika bir kek. Mutlaka denemenizi tavsiye ederim.

Not: Bu kek Irlandalıların geleneksel yılbaşı kekidir. Kekin orijinali 900 Gr. kuru üzümle yapılıyor; sadece üzümle yapıldığında bana çok tatlı geldiği için ceviz ekliyorum; bazen 350 gr. ceviz, 300 gr kuru üzüm 200 gr karışık kurutulmuş meyveler kullanıyorum. (İncir, erik, yaban mersini, kayısı vs)

Kekin pişme süresi size çok uzun gelebilir; 1,5 - 2 saatin sonunda kısmen piştiğini de düşünebilirsiniz fakat keki mutlaka üç saat pişirin; ikisi arasında inanılmaz lezzet farkı var; içi yumuşak kalıyor; üst tabaka ve kenarları iyice kavrulup çok değişik bir lezzet alıyor. Kekin bir özelliği de kolay kolay bayatlamıyor; tabi kalırsa : ))

Kaynak: A La Carte - Saime Münir

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder