Sayfalar

19 Ekim 2010 Salı

Çikolatalı Kek (Portakallı Karamel Soslu)



Çikolatalı Kek (Portakallı Karamel Soslu)

230 Gr. Tereyağı, 260 Gr. Bitter Çikolata, 6 Büyük Yumurta (Sarısı beyazı ayrılmış) 140 Gr. Toz Şeker, Tuz.

23 Cm kelepçeli bir kek kalıbını yağlayıp pişirme kâğıdı ile kaplayın. Fırını 160 c ısıtın. Fırın telini fırının orta rafına koyun. Küçük bir tencereyi yarısına kadar su ile doldurup kaynatın. (Tencere fırına girecek, sapları ısıya dayanıklı değilse kaynar suyu küçük bir borcama koyun) Su ile kek kalıbı temas etmeyecek, kaynar su pişerken kekin nemlenmesini sağlayacak.

Büyükçe bir kapta bir tutam tuz ve şekerin yarısıyla yumurta beyazlarını kar haline getirin.

Bir tencerede kısık ateşte tereyağını eritin, çikolatayı ekleyip eritin. Tencereyi ateşten alın. Ayrı bir kapta yumurta sarılarını şekerin yarısıyla mikserin orta hızıyla 10 dk çırpın. Yumurta sarılarını çikolatalı karşımla karıştırın. Kar haline gelmiş yumurta beyazının 1/4 ‘ünü çikolatalı karışımla karıştırın. Kalan yumurta beyazlarını da ekleyerek karıştırın.

Karışımı kek kalıbına dökün. Kaynar su dolu kabı fırın telinin dibine doğru yerleştirip yanına kek kalıbını koyun. 160 c’de 1 saat pişirin. Kek pişerken çatlaklar oluşacak, çikolata suflede olduğu gibi. Keki soğuttuktan sonra kalıptan çıkartıp pasta tabağına koyun.

Portakallı Karamel Sos:

100 Gr. Esmer Şeker, 100 veya 150 Ml Taze Portakal Suyu (Sosun kıvamını sulu istiyorsanız portakal suyunu 150 ml, daha koyu istiyorsanız 100 Ml Kullanın) 1 Portakal Kabuğunun Rendesi (Beyaz kısımları gelmesin) 50 Gr. Antep Fıstığı - Badem karışımı. (Rondoda un haline getirin)

Küçük bir tencerede orta ateşte şekeri eritin, ateşi kısın, portakal kabuklarını ekleyip birkaç dakika karıştırın, portakal suyunu ekleyin, karıştırın. Portakal suyunu eklediğinizde karamel cozurdayıp kabaracak ve karamel donacak; karamel eriyene kadar karıştırarak ısıtın. Toz kuruyemiş karışımını ekleyip karıştırın, sos ılınınca kekin üstüne, yanlarına sostan sürün. Artan sosu keki servis yaparken kekin kenarına tabağa dökerek süsleme yapabilirsiniz. Sos soğuduktan sonra kısık ateşte tekrar ısıtılabilir.

Çikolatalı keki bir gece önceden yapıp bekletirseniz daha iyi olur. Keki bir gece önce yaparsanız sosu keki servis yapacağınız zaman hazırlayın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder