Sayfalar

28 Eylül 2010 Salı

Pizza Hamuru II

Pizza Hamuru

290 Ml Ilık Su, 3 Yemek Kaşığı Zeytinyağı, 1 Çay Kaşığı Tuz, 1 Tatlı Kaşığı Şeker, 500 Gr. Un, 7 Gr Kuru Maya.

Küçük bir bardağın içinde suyun bir kısmını (yaklaşık 10-15 ml) koyduktan sonra kuru mayayı ve şekeri ekleyip karıştırın. Köpükler oluşuncaya kadar bir kenara bırakın. Unu eledikten sonra geniş bir kabın içine koyun. Ortasında havuz oluşturun ve açılan bu yere suyun kalan kısmını, zeytinyağını ve kabarmış sulu mayayı koyun. Tuzu ise havuzun dış kenarlarına serpiştirin.

Hamuru yoğurmaya çukur kısımdan başlayın ve yavaş yavaş unu havuzun kenarından katmaya başlayın. Hamuru esnek ve yumuşak bir top haline gelinceye kadar yoğurun - yaklaşık 20-25 dk... Çukur bir kabın içine un serpiştirin ve yoğurduğunuz hamuru içine koyun ve tekrar üzerine un serpiştirin, son olarak üzerini nemli temiz bir bez ile örtün. Sıcak (23-25 C) ve ışık almayan bir yerde kabarmaya bırakın. Kabarma süresi yaklaşık 2,5 saat veya hamur iki katına çıkıncaya kadar. (Bu arada eğer pizzayi kışın yapıyorsanız daha iyi kabarması için önceden firini 50 C ısıtın ve söndürün. Hamuru kabarması için üzerine nemli bez örttükten sonra fırına koyun.)

Kabarma süresi bitince unlanmış bir yerde hamuru ikiye bölün (veya tek tepsi kullanılacaksa bütün olarak kullanın), merdane ile ince açın. Hamuru tepsiye koyun (teflon veya yağlı fırın kağıdı konulmuş tepsi). Tekrar sıcak bir yerde dinlenmeye (10-15 dk) bırakın. Bu arada fırını 180-200 C'de ısıtın. Isınınca üzerine domates sosu ve diğer istediğiniz malzemeleri ekleyin ve fırına sürün. Yaklaşık 20 dk sonra pişmiş olması gerekiyor. Fırına göre pişme süresi değiştiği için 15 dk'dan sonra kontrol edin altı iyice kızarmışsa veya kızarıncaya kadar pişirin.

Tarif için Alev Özyaman'a teşekkürler.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder