Sayfalar

28 Eylül 2010 Salı

Panettone - Italyanlarin tipik noel keki


Panettone - Italyanlarin tipik noel keki

HAMUR ICIN: 1 paket kuru bira mayasi (7 gr), 225 ml ilik sut, 450-500 gr un, 1 cay kasigi tuz, 85 gr kuru uzum, 1 tatli kasigi limon kabugu rendesi (veya 1 flakon limon/portakal esansi), 55 gr seker, 125 ml siviyag, 55 gr erimis tereyag, 4 yumurta sarisi, 1 yumurta beyazi, 1 yemek kasigi su

GEREKEN : robot ve hamur karistirma ucu – 1,7 lt lik sufle kalibi capi 12 cm yuksekligi 15/18 cm (eger teflon kullanmayacaksaniz kalibi yaglamayi unutmayin)

YAPILISI : Ilik sutte kuru bira mayasini eritin. 350 gr unu, tuzu, kuru uzum, limon kabugu rendesini ve sekeri mikserin kabina koyun ve 15 sn karistirin. Siviyag ve tereyagini ekleyin. Karistirmaya devam ederken yavas yavas mayali sutu ve yumurta sarilarini ekleyin. Hamur kalibin kenarlarindan ayrilincaya kadar geri kalan 150 gr unu herbir seferinde 50 grami asmayacak sekilde yavas yavas katin (yapismasi sona erinceye kadar yani 150 gramin hepsini kullanmaniz sart degil….). Tavsiye edilenden daha fazla un kesinlikle kullanmayin….
Hamuru siviyag ile yaglanmis buyuk bir kabin icine koyun ve elinizle hamuru cevirerek her tarafinin yaglanmasini saglayin, ustunu ortun ve sicak bir yerde dinlenmeye birakin (ben uzerine temiz bir bez ortup firina koyuyorum). Yaklasik 1 saat sonra veya hacmini ikiye katlayana kadar kabarmaya birakin. Bu sure gectikten sonra hamuru unlu bir tezgahta elinizle biraz daha yogurun ve yaglanmis sufle kalibina koyun. Bu sefer ustunu ortmeden tekrar yaklasik 1 saat veya hacmini ikiye katlayana kadar kabarmaya birakin.
Firinin rafini en alt duzeye indirin ve 180°C ye ayarlayarak isitin. (tabii ki keki kabarmasi icin bu sefer firina koymayin!!!!) Hamur kabarinca firina koymadan evvel, yumurta akini bir catalin yardimiyla su ile cirpin ve hazirladiginiz bu karisimi bir fircanin yardimiyla uzerine surun ve hamuru firina koyun. Yaklasik 50-55 dk veya uzeri tamamen kizarincaya kadar pisirin. Pisip pismedigini icine uzun bir kurdan veya bicak sokarak da anlayabilirsiniz. Pisme suresi firindan firina degisiyor… Firindan cikardiktan sonra hemen sufle kalibindan cikarin ve bir metal izgara uzerinde sogumaya birakin (yani alti yere degmeyecek ve hava alacak sekilde bir yere koymaniz yeterli, ben ekmek kesme tahtasini kullaniyorum). Panettone’nin soguyunca yenmesini tavsiye ederim… Afiyet olsun…..
No: Merhabalar,Panettone ekşi mayadan yapılmaktadır. Kati şekilde yaş maya ile olmuyor.Kullanılan tereyağ miktarı çok düşük olduğundan çok kuru olacaktır.Yanıonda ayva reçeli ile mükemmel olacaktır.Küçük bir not, tenkit değildir. Daha güzel olması için.Sevgilerimle,Emrullah

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder