Sayfalar

28 Eylül 2010 Salı

Karamelli Cheesecake


Karamelli Cheesecake

Tabanı: 200 Gr. File Badem, 5 Çorba Kaşığı Un, 4 Çorba Kaşığı Esmer Şeker, 3 Çorba Kaşığı Tereyağı, 1 Yumurta Sarısı, 1 Çay Kaşığı Acıbadem Aroması.

24 cm’lik kelepçeli bir kalıbı pişirme kâğıdı ile kaplayın. Bir kapta bademlerle unu karıştırın. Ayrıca bir kapta tereyağı ve şekeri mikserle çırpın, yumurta sarını ekleyip çırpın, aromayı ekleyip karıştırın. Bademli karışımı ekleyip yoğurun. Hamuru, kenarları 3-4 cm yükseklikte olacak gibi kalıba açın. Hamuru açarken elinizle veya bir kaşığın tersiyle bastırarak düzeltin. Kalıbın üzerini streç filmle kaplayıp 30 dk buzdolabında bekletin.
Fırını 180 c ısıtıp keki 13-15 dk pişirin. Kek soğurken peynirli karışımı hazırlayın.
Üzerine: 250 Ml Krema, 350 Gr. Labne, 1 Kutu (397 Ml) Karamelize Edilmiş Condensed Milk.

Condensed Milk’i (Türkçesi nedir bilmiyorum) -konserveyi açmadan- alüminyum folyo ile kaplayıp derin bir tencereye koyun. Tencereye konservenin üzerini 3 parmak geçecek kadar su doldurup yüksek ateşte 3.30 saat kaynatın. 15-20 dk’da bir su eksiltecek, su eklemeyi ihmal etmeyin. Su seviyesi kesinlikle düşmemeli. Kaynatma işlemi bittikten sonra su soğuyana kadar konserveyi tencerede bırakın. Su soğuduktan sonra konserveyi çıkartıp açın. Elde ettiğiniz
karamelin lezzetine ve kıvamına inanamayacaksınız.

Karameli bir çok tatlıda kullanabileceğiniz gibi truffle yapımında da kullanabilirsiniz. Karameli badem ile karıştırıp -veya sadece karamel ile- truffle’ları doldurabilirsiniz. Neyse biz tarifimize dönelim : ))

Bir kapta peyniri çırpın. Ayrıca bir kapta mikserle kremayı katılaşana kadar çırpın. (Kremayı çırpmadan 15-20 dk önce buzlukta tutarsanız daha kolay kabarır) Kremayı peynirli karışıma ekleyerek karıştırın. Büyükçe bir kapta karameli hafifçe çırpın; azar azar peynirli karışımı ekleyip spatula ile karıştırın. Eğer karameli peynirli karışıma eklerseniz peynirin soğukluğu karamelin donmasına sebep oluyor. Bu şekilde karameli peynirli karışımın içinde eritmekte zorlanırsınız. Karameli peynirli karışımla karıştırırken kesinlikle mikser kullanmayın karışım sulanır. Peynirli karışımı kekin üzerine döküp bir gece buzdolabında bekletin.
Cheesecake’i kalıptan çıkartmadan önce ince bir bıçakla kenarlarını kalıptan ayırın; dolaptan çıkarttıktan sonra bekletmeden servis yapın. Hatta servis yapmadan 30 dk önce buzlukta bile tutabilirsiniz.

Notlar: Konserveyi alüminyum folyo ile kaplayın dedim çünkü saatlerce suyun içinde kaynayan teneke az da olsa pas salıp tencereyi kirletiyor. (Korkmayın içinden pas salmıyor)

Condensed Milk’i ne kadar fazla kaynatırsanız o kadar koyu kıvam elde edersiniz; 4 saate kadar kaynatabilirsiniz. Türkiye’de condensed milk bulmak zor biliyorum, bu sebeple ya yurt dışından getirteceksiniz ya da kendiniz yapacaksınız. Kendiniz yapmak isterseniz internette tarifini bulmak mümkün. Sütü şeker ile karıştırıp yarıya inene kadar kaynattığınızda condensed milk elde edersiniz. Bu sütü
Karamelize etmek için birkaç yöntem var.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder