Sayfalar

28 Eylül 2010 Salı

Ekler Pasta


Ekler Pasta

Ekler Kreması: 400 Ml Krema, 350 Gram Bitter Çikolata (% 70 Kakao içeren, parçalanmış)

Küçük bir tencerede kremayı ısıtıp kaynama noktasına gelince ateşten alın. Azar azar çikolatayı ekleyerek hızlı hızlı karıştırarak eritin. Çikolata soğuyunca tencerenin kapağını kapatıp bir gece dolapta bekletin.

Ekler kremasını bir gece önceden hazırlamanız gerekir. Yoksa krema çok sıvı olur kullanırken zorlanırsınız, akar gider. Ben eklerde pastacı kreması kullanmıyorum çünkü sevmiyorum. Dilerseniz pastacı kreması kullanabilirsiniz ama o zaman sıradan bir ekler olur.

Ekler Hamuru için gerekli malzemeler:

125 Ml Su, 125 Ml Süt, 60 Gr Tereyağı, 2 Çorba Kaşığı Şeker, ½ Çay Kaşığı Tuz, 125 Gr Un, 3 Yumurta.

İki fırın tepsisini yağlı kağıt ile kaplayın. Fırını 190 c ısıtın.

Tencereye su, süt, şeker, tuz ve tereyağını koyarak orta ateşte hafif karıştırarak şeker ve yağ eriyene kadar karıştırın; kaynamadan önce unu ekleyerek tahta bir kaşıkla hızlı hızlı karıştırın. Un sıvıyı emecek ve homojen bir hale gelecek, 4-5 dakika daha karıştırarak pişirin. Hamur tencereye yapışmaya başlayınca pişmiş demektir; ateşten alıp arasıra karıştırarak soğutun. Hamur ılınınca teker teker yumurtaları ekleyerek mikserle karıştırın.

Yapışık bir hamur olacak, un ilave etmeyin. Hamuru krema sıkma torbasına koyup 0,8 mm 1 cm çağında yuvarlak bir duy takarak fırın tepsisine 5-6 cm uzunluğunda şerit şeklinde sıkın. Şeritleri çok dip dibe sıkmayın, ikişer cm aralık bırakın, hamur şişince birbirine yapışmasın. Ekler hamurunu 190 c’de 30 dakika pişirin. 15 dakika sonra hızlı bir şekilde tepsilerin yerlerini değiştirip çevirin. Eğer fırınınız her tarafı eşit şekilde pişiriyorsa değiştirmenize gerek yok : )

Çikolatalı kremayı krema sıkma torbasına koyarak eklerlerin içine sıkın. Eklerleri ortadan ikiye kesebilir veya uç kısmında bir delik açarak kremayı sıkabilirsiniz. Ben ortadan keserek yapıyorum. Krema sıkma işlemini tamamladıktan sonra çikolata sosu hazırlayın.

Çikolata sos: 200 Gram Bitter Çikolata (Parçalanmış), 5 Çorba Kaşığı Kaynar Su, 2-3 Çorba Kaşığı Tereyağı (Oda sıcaklığında erimiş), 1 Çorba Kaşığı Konyak.
Çikolatayı benmari usulü eritin. Kaynar suyu ilave edip iyice karıştırın, konyağı ekleyip karıştırın. Çikolata hafif kesilir gibi olacak, yağı ekleyip karıştırınca toparlanacak. Fazla bekletmeden bir kaşık ile eklerlerin üzerine dökün. Eklerler buzdolabında birkaç saat kaldıktan sonra servis yapabilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder