Sayfalar

28 Eylül 2010 Salı


Böğürtlenli Pasta

Kek: 160 Gr. Bitter Çikolata, 90 Gr. Tereyağı, 120 Ml Su, 170 Gr. Şeker, 2 Büyük Yumurta (Sarısı beyazı ayrılmış), 140 Ml. Krema, 280 Gr. Un, 1 Tatlı Kaşığı Kabartma Tozu, 1 Çay Kaşığı Karbonat.

20 cm’lik kelepçeli bir kek kalıbını pişirme kâğıdı ile kaplayıp yağlayın. Fırını 180 c ısıtın. Un, kabartma tozu ve karbonatı karıştırın.

Küçük bir tencerede, kısık ateşte, suyu ısıtıp karıştırarak tereyağını eritin. Şekeri ekleyip karıştırarak eritin. Çikolatayı ekleyip karıştırarak eritin. Küçük bir kasede yumurta sarılarını çırpıp karışıma ekleyin, 1-2 dk karıştırın. Kremayı ekleyip karıştırın. Tencereyi ateşten alıp unu ekleyin, karıştırın.

Yumurta beyazlarını bir tutam tuzla, mikserle, büyük bir kapta kar gibi olana dek çırpın; azar azar yumurtalı karışıma ekleyerek karıştırın. Hamuru kalıba döküp 180 c fırında 40-45 dk pişirin. Kek biraz soğuyunca kenarlarına bıçak sokarak kelepçeyi kalıptan ayırın. Kek iyice soğuduktan sonra büyük bir bıçakla üçe bölün. Kekin üstü hafif kabarıp çatlayabilir bu parçayı pastanın en altında kullanın.

Ganaj: 320 Gr. Bitter Çikolata, 160 Gr. Krema, 50 Gr. Tereyağı, 2 Çorba Kaşığı Konyak.

Küçük bir tencerede, kısık ateşte, krema ve tereyağını ısıtın. Tencereyi ateşten alın, çikolatayı ekleyip karıştırarak eritin. Likörü ekleyip karıştırın. Ganajı buzdolabında soğutun.

Böğürtlen: 400 Gr. Böğürtlen, 2-3 Çorba Kaşığı Esmer Şeker, 2 Çorba Kaşığı Kirsch veya Rom.

Tüm malzemeyi küçük bir tencerede, kısık ateşte; şeker eriyip böğürtlenler yumuşayıncaya kadar çok hafif karıştırarak pişirin. Böğürtlenleri süzgeçten geçirip suyunu süzdürün. (Suyunu atmayın lazım olacak) Yıkayıp temizlediğiniz 20cm’lik kelepçeli kalıbın en altına kekin bir parçasını yerleştirin; bir fırçayla böğürtlen sosunun suyundan alarak keki ıslatın. Kekin üzerine çikolatalı ganajın 2/5’sini sürün; üzerine iyice süzdüğünüz böğürtlenin yarısını sürün. Aynı şekilde bir kat daha kek koyup keki ıslatın; ganaj ve üzerine kalan böğürtleni sürün. Son parça kalan keki de böğürtenle ıslatıp pastanın üstüne koyun; 1/5 ganajla kekin kenarlarını çok ince sıvayın; 1 saat buzdolabında soğutun.

Çikolata Sos: 120 Gr. Bitter Çikolata, 50 Gr. Tereyağı, 60 Ml. Krema, 1 Çorba Kaşığı Konyak.

Küçük bir tencerede, kısık ateşte, tereyağını eritip kremayı ve likörü ekleyin, karıştırın. Tencereyi ateşten alıp çikolatayı ekleyip karıştırarak eritin. Sos ılınınca pastanın üzerine dökerek spatulayla yayın.

Üzerine: Pastayı böğürtlen taneleriyle süsleyip sos donana kadar buzdolabında bekletin.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder