Sayfalar

13 Temmuz 2009 Pazartesi

Rouille Soslu Balık Çorbası

Alışılmışın dışında bir balık çorbası tarifi; Rouille sosu yapmak istemezseniz de balık çorbası tarifi ilginizi çekebilir diye düşünüyorum...

Çorba için gerekli malzemeler: 1 Kg. Kırlangıç, İskorpit, Levrek veya Kefal, 1 Büyük Soğan, 1 Havuç, 1 Defne Yaprağı, 2 – 3 Adet Kereviz Sapı, 1 Adet Pırasa ( Dilimlenmiş ) 2 Diş Sarımsak ( Rendelenmiş ) 2 Domates, 1 Çay Kaşığı Rezene, 1 Portakal Kabuğu ( 5 adet 1 cm kesilecek ) 1/2 Çay Kaşığı Toz Safran, 1/4 Çay Kaşığı Arnavut Biberi, 2 – 3 Damla Acisso, Tuz, Karabiber, 2 Çorba Kaşığı Zeytinyağı,

Garnitür için: 8 Dilim Baget Ekmek ( Fırında Kurutulacak ) Rendelenmiş Parmesan Peyniri, Rouille Sos.

Balık Çorbası Yapılışı: Kırlangıç bulabildiyseniz balığı bütün olarak haşlandıktan sonra derisini ve kılcıklarını ayıklayarak çorbaya ilave edebilirsiniz. Levrek veya kefal fileto olarak kesilip o şekilde servis yapılabilir. Balıkları derin bir tencereye koyun. Balıkların üstünü örtecek kadar takriben 1,5 Litre su doldurup ortadan ikiye ayırdığınız soğan, havuç, kereviz sapları ile defneyaprağı, tuz, karabiberi de tencereye ilave edin. Kaynayana kadar hafif ateşte, kaynamaya başladığında kapağını yarım kapatarak kısık ateşte 30 dk. haşlayın. Haşlandıktan sonra balıkları ayrı bir tabağa alarak suyunu süzgeçten geçirip saklayın. Balıkların kılçıklarını, derisini ayıklayın. Havuç, soğan, kereviz saplarını atın. Yağı ayrı bir tencereye koyup ısıtın, sonra pırasaları içine atıp 3 dk. pişirin ve sarımsağı ilave ederek 2 dk. daha karıştırarak pişirin. Kabukları soyulmuş doğranmış domatesleri de ekleyerek 2 dk. domatesle birlikte pişirip rezeneyi, şeritler halinde kestiğiniz portakal kabuklarını ilave edin. Balıkları sebzelerin üstüne koyarak tencerenin kapağını kapatın ve kısık ateşte 4 dk. pişirdikten sonra balık suyunu ilave ederek 10 – 15 dk. daha orta ateşte pişirin. Tencereyi ateşten alın Arnavut biberi, safran ve acissoyu çorbaya karıştırın. Dilerseniz baget ekmeklerini rendelenmiş parmesan peyniri ve Rouille sos ile servis yapın.

Rouille Sos İçin Gerekli Malzemeler: 10 Gr. Kurutulmuş Ekmek İçi, 3 Çorba Kaşığı Balık Suyu, 1 Çorba Kaşığı Balık Çorbası, 2 Adet Kurutulmuş Arnavut Biberi, İnce ince doğranacak, 2 Diş Sarımsak, ( Rendelenmiş ) 1/2 Çay Kaşığı Tuz, 1/4 Çay Kaşığı Safran, 1 Yumurta Sarısı, 3 Çorba Kaşığı Zeytinyağı,

Rouille Sos; Fransızların rezene, portakal kabuğu, safranla baharatlandırdıkları ve birkaç değişik balıkla pişirdikleri Akdeniz balık çorbaları için gerekli olan acı bir sostur. Sosa lezzet veren; safran, sarımsak ve Arnavut biberi ıslatılmış ekmek içi veya ezilmiş patates ile kalınlaştırılıp yumurta sarısı ile zenginleştirildikten sonra robottan geçirilerek püre haline getirilebilir. Elde edilen bu karışım francala ekmekler düşük ısılı fırında dilimlenmiş olarak kurutulduktan sonra ekmek dilimlerinin üzerine sürülerek veya sadece sos olarak çorbaya karıştırılabilir.

Hazırlanışı; Ekmekleri 5 dk. kadar balık suyunun içinde ıslattıktan sonra elinizde sıkarak suyunu süzüp alın. Safran, sarımsak, Arnavut biberi, yumurta sarısı, küçük bir kaba koyarak karıştırın. Sonra ekmek içini ilave edip macun kıvamına gelene kadar karıştırın. Macunlaşınca, mayonezde yaptığınız gibi küçük bir tahta kasıkla, zeytinyağını damla damla akıtırken devamlı karıştırın. Zeytinyağını güzelce yedirdikten sonra bir çorba kaşığı balık çorbasını sosa ilave edin.

Kaynak: Arabella Boxer " Lezzetli Baharatlar "

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder