Sayfalar

13 Temmuz 2009 Pazartesi

Balkabağı Çorbası II

Balkabağı Çorbası II

1 Kg. Balkabağı, 2 Orta Boy Soğan, 3 Diş Sarımsak, 2 Ekşi Elma ( mutlaka ekşi olmalı ) 2 Çorba Kaşığı Sızma Zeytinyağı, 5 – 6 Su Bardağı Sebze Suyu, 1 Tutam Muskat, Kırmızı Biber, Tuz

Sebze Suyu,

1 Kg Sebze ( Kereviz, Havuç, Pırasa, Yerelması, Soğan, Kırmızı Biber, Brokoli, Lahana ) 6 Su Bardağı Su, 1/2 Demet Maydanoz, 1 Dal Taze Kekik yoksa 1 Tatlı Kaşığı Kuru Kekik, 1 Tatlı Kaşığı Top Karabiber, 2 Karanfil, 2 Defneyaprağı, 1/2 Demet Taze soğan, 1 Çorba Kaşığı Zeytinyağı, 1 Çorba Kaşığı Sirke, 1 Çorba Kaşığı Soya Sosu, 2 Diş Sarımsak, Tuz

Sebzeleri yıkayıp iri parçalar halinde doğrayın. Soğanı iri iri yemeklik doğrayın ve orta ateşte büyükçe bir tavada pembeleşene kadar kavurun. Sarımsağı ayıklayıp dilim dilim doğrayın, soğana ilave ederek kavurmaya devam edin. Doğradığınız sebzeleri de ilave ederek 5 dk. daha karıştırarak kavurun.

Büyükçe bir tencereye: suyu, baharatları ve kavurduğunuz sebzeleri koyun, tencerenin kapağı kapalı olarak 1 saat haşlayın. ( Baharatların tencerede dağılmaması ve suyunu süzerken kolaylık olması için: bir tülbente veya varsa baharat pişirme kabına koyabilirsiniz ) Maydanozları: sebzelerin pişmesinden 20 dk. önce tencereye koyun. Sebze suyunu ateşten aldıktan sonra ince bir süzgeçten geçirerek sirke, soya sosu ve tuz ilave edin. Sebze suyunu yalnızca sebzeleri suda haşlayarak yaparsanız biraz tatsız olabilir. Tarif edilen şekilde sebzeleri kavurursanız sebze suyunun lezzeti artar ve daha yoğun bir renge ulaşırsınız. Sebze suyunu daha fazla hazırlayarak buzlukta saklayabilir, diğer yemeklerinizde kullanabilirsiniz.

Fırını 200 c ısıtın. Elmaları, soğanı, sarımsağı dilim dilim, balkabağını ince uzun ( 1 cm ) doğrayarak; zeytinyağı, pul biber ve tuzu ilave ederek karıştırın. Büyük ısıya dayanıklı bir tepside ( Borcam ) 10 dk.da bir karıştırarak, 40 – 50 dk. sebzeler çatalla ezilecek gibi- yumuşayıncaya kadar pişirin. Sebzeler piştikten sonra yarısını 1,5 - 2 bardak sebze suyu ile mutfak robotunda püre haline getirin. Kalan sebzeleri de aynı şekilde devam edin. Püre halindeki karışımı bir tencereye koyun. Elinizde kalan sebze suyu ile çorbanın koyuluğunu ayarlayın. Muskat ve arzunuza göre gerekiyorsa; pul biber, tuz ilave ederek kaynama noktasına gelene kadar ısıtıp servis yapın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder