Sayfalar

23 Mart 2009 Pazartesi

Rosto

Rosto ( Fransız )

1,5 Kg Kontrafile ( Bütün ) 2 Baş Soğan, 4 Dilim Dana Jambon, 4 Domates, 2 Havuç, 1/2 Portakal Kabuğu, 4 Diş Sarımsak, 10 – 15 Adet Top Karabiber, 1 Su Bardağı Kırmızı Şarap, 15 Adet Siyah Zeytin, 1 Çorba Kaşığı Un, 3 Çorba Kaşığı Zeytinyağı, Tuz, Karabiber, Karışık Ot Demeti ( 1 Defne Yaprağı, 1 Tatlı Kaşığı Kekik, 1 Tatlı Kaşığı Kuru Maydanoz )

Karışık ot demetini küçük bir tülbente sarın. Soğanları soyun ve ince ince kıyın, jambonları 1 cm genişliğinde dilimler halinde kesin, domatesleri soyun ve dörde bölün, havuçları yuvarlak yuvarlak doğrayın, sarımsakları soyup kıyın, zeytinlerin çekirdeklerini çıkartın.

Fırına girebilecek bir tencerede zeytinyağını kızdırın, içine kıyılmış soğanları jambonlarla birlikte atarak 5 dk soğanlar saydamlaşıncaya kadar hafif ateşte kavurun. Unu karabiber ve tuzla karıştırın eti bütün olarak bu unla unlayıp tencereye soğan ve jambon karışımının içine atin. Ateşi yükseltin ve etin her tarafı altın rengi alıncaya kadar çevirerek kızartın. Dilerseniz eti ayrı bir tavada kızartıp sonradan karışıma ekleyebilirsiniz. Etiniz kızarınca tencereye: sarımsakları, domatesleri, havuçları, karışık ot demetini, portakal kabuğunu, tane karabiberleri ve tuzu ilave edip hepsinin üzerine şarabı dökün. ( Etin üstüne çıkacak kadar su ilave edebilirsiniz ) Birlikte 3 – 5 dk. kaynattıktan sonra ateşten alıp üzerini örterek önceden 150 c ısıttığınız fırına atin ve 3 – 3,5 saat pişirin. Pişme suresinin bitiminden 30 dk. önce zeytinleri ilave edin. Piştikten sonra eti servis tabağına alarak dilimleyin. Dilimlerin çevresine sebzeleri koyun. Tencerede kalan sosu ateşe koyarak biraz kaynatıp suyun fazlasının buharlaşmasını sağlayın. Portakal kabuğunu ve karışık ot demetini çıkartıp atın. Kaynatarak karıştırdığınız sosu etin üzerine gezdirin.

Kaynak: Dünya Mutfaklarından - Yasemin Türedi Özkan

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder