Sayfalar

23 Mart 2009 Pazartesi

Kuru Erikli Rosto

Kuru Erikli Rosto

1 Kg. Kontrafile veya Hindi (Göğüs Eti), 25–30 Adet Kuru Erik (Mürdüm – Üryani), 100 Ml Konyak ( 2/5 Su Bardağı), 100 Ml Beyaz Şarap ( 2/5 Su Bardağı), 100 Ml Taze Portakal Suyu (2/5 Su Bardağı), 2–3 Kıvrım Limon Kabuğu, 2–3 Kıvrım Portakal Kabuğu, 2–3 Çorba Kaşığı Bal, 1 Tatlı Kaşığı Toz Kırmızıbiber, 2–3 Çorba Kaşığı Zeytinyağı, Tuz, Gıda İpi.

Eti tek parça halinde kestirtip tam ortadan ayırmadan kitap gibi açtırtın. Gerekiyorsa çok hafif dövdürüp inceltin. Rulo yapacağınızı söylerseniz kasabınız gerektiği gibi hazırlayacaktır.

Eriklerin çekirdeklerini çıkartıp bir kâseye koyun. Limon ve portakal kabuğunu beyaz kısımlarının gelmemesine dikkat ederek kesin ve eriklerin üzerine koyun, konyağı ekleyin. Erikler konyağı çekip yumuşayana kadar 25 -30 dk bekletin. Erikleri kullanınca konyağı atmayın, şarabı ekleyin, limon ve portakal kabuklarını atın. Küçük bir kâsede bal ile kırmızıbiberi karıştırın. Eti açın, bir sıra erik dizip sarın, sonra tekrar erik sarıp sonuna kadar devam edin. Rulo tamamlanınca gıda ipi ile sıkıca bağlayın ( salam gibi )

Fırını 200 c ısıtın.

Büyükçe bir tavaya zeytinyağını koyun; eti arasıra şarap ve konyaklı karışımla ıslatarak, her tarafı iyice kızarıncaya kadar çevirerek pişirin. ( Çıkan sosu atmayın kullanacaksınız ) Eti büyükçe bir borcama alın. Kırmızıbiberli balı etin her tarafına sürün. Eti pişirdiğiniz tavaya artan şarap konyak karışımını ve portakal suyunu ekleyin, tenceredeki et suyuyla karışana kadar birkaç dakika kısık ateşte tahta kaşıkla karıştırarak ısıtın. Sosun ¾ borcama koyun, kalanını arasıra ıslatmak için saklayın, fırında pişirin. 15 dakikada bir çevirerek ıslatın, altta kalan kısmına bal kırmızıbiber karışımını sürün. Her tarafı ve içi iyice pişene kadar bu şekilde 1 saat kadar pişirin gerekiyorsa daha fazla + 15 dk.

Et pişince ince dilimler halinde kesin. Dilimlerin üzerine sosunu dökerek servis yapın...

Not: Ben öyle rulo yapmayla falan uğraşamam diyorsanız; 12–16 adet baget tavuğu ( derisiz ) ayni şekilde üstleri kızaracak kadar pişirip borcama dizin, konyakta beklettiğiniz erikleri bagetlerin arasına serpiştirip ayni şekilde fırında pişirin.

Tarif için Alev Özyaman'a teşekkürler.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder