Sayfalar

23 Mart 2009 Pazartesi

Kirazlı Kebap

Kirazlı Kebap

Çiya'nin menüsünde Lahm i Kiraz’ı gördüğümde çok merak etmiştim, acaba nasıl bir lezzettir diye; sonra yazın gelmesini, kirazların çıkmasını beklemek zor gelmişti. Kiraz en sevdiğim meyvelerden biridir. Ben kirazlı kebabı her sene yapıyorum; ilk duyanlar yadırgıyor, muhtemelen siz de öyle düşüneceksiniz ama sonra yaz gelse de kirazlı kebap yapsak diye düşünme ihtimaliniz çok yüksek : )) Vereceğim tarif Çiya’den alınma değil, deneme yanılma kendi tahminimdir, Musa beyi tanımadığım için gidip sorma şansım yok ne yazık ki. Neyse lafı fazla uzatmadan size kirazlı kebabın tarifini vereyim.

Kebabı kasabınıza hazırlattırırken; acısız, sarımsaksız, sinirsiz, fazla yağlı olmayan ( max % 20 yağ ) bıçak kıyması olarak tarif edip, kebap yapacağınızı söyleyin. ( Kirazlı kebap yapacağım dediğinizde bu size epey bir vakit kaybına sebep oluyor : ) Kuyruk yağı yerine koyunun döşünden çıkan yağ kullanılması daha iyiymiş, bunu da bir kebapçıdan duymuştum.
Kirazların çekirdeklerini çıkartın. Şise bir kebap, bir kiraz olarak dizin. Kebabı kirazlardan daha büyük top seklinde veya klasik kebaplar gibi yassı ama çok geniş ve uzun olmadan yapabilirsiniz. Mangalda kebapları pişirin.

Domates Sos: 3 Çorba Kaşığı Zeytinyağı, 1 Soğan (çok küçük doğranmış), 2–3 Diş Sarımsak (Kıyılmış), 2 Çorba Kaşığı Domates Püresi, 6 Domates (Kabuklarını soyup küp küp doğrayın), 3–4 Çorba Kaşığı Nar Ekşisi, Taze Fesleğen (kıyılmış)

Küçük bir tencerede sarımsağı ve soğanı kavurun, püreyi, domatesleri ekleyin, nar ekşisi ile tatlandırın, sos koyulaştıktan sonra fesleğenleri serpip karıştırın. Lavaşlara kirazlı kebapları çekip üzerine 1–2 çorba kaşığı sos döküp dürüm yapın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder