Sayfalar

23 Mart 2009 Pazartesi

Hurmalı Baharatlı Et

Bu hafta Fas mutfağından bir yemek denedim; hurmalı - baharatlı bir et yemeği. Orijinal tarifte kuzu eti kullanılıyordu, koyun eti sevmediğimiz için dana eti kullandım.

" Garam Masala" ( Hintlilerin kullandığı bir baharat karışımıdır ) orijinal tarifte olmamasına rağmen elimin altında olduğu için kullandım. Baharatlı yemeklerden hoşlanıyorsanız bu baharat karışımını hazırlayıp sebze, et vs her tür yemekte kullanabilirsiniz.

Hurmalı Baharatlı Et ( 4 Kişilik)

1 Kg Dana Kuşbaşı (İri doğranmış) 1 Büyük Soğan (Yemeklik doğranmış), 4 Çorba Kaşığı Zeytinyağı, 1,5 Su Bardağı Sıcak Su, 1 Tatlı Kaşığı Zencefil, 1 Tatlı Kaşığı Tarçın, 1–2 Çay Kaşığı Garam Masala, 15 Hurma (Çekirdeklerini çıkartıp ince ince doğrayın), 3 Tatlı Kaşığı Bal, 2–3 Çorba Kaşığı Lime / Limon Suyu, 2/3 Su Bardağı Badem (Kabuklarını soyup kavurun), Tuz, Karabiber,

Büyük bir tencerede zeytinyağı ile soğanı kavurun. Etleri ekleyip yüksek ateşte 10 dk kadar kavurun. Ateşi kısıp sıcak suyu ve baharatları ekleyin, fokurdamaya başladığında hurmaları ekleyip tencerenin kapağını kapatın ve kısık ateşte 1 saat pişirin. Küçük bir bardakta balı bir çorba kaşığı sıcak su ile eritin, limon suyunu ekleyip karıştırın ve tencereye dökün. Kavrulmuş bademleri ekleyin, karıştırın. 10 dk kadar daha pişirip servis yapın.

Garam Masala ( Hint Baharat Karışımı) 25 Gr Kişniş Tohumu, 25 Gr Kimyon Tohumu (siyah), 2 x 7 Cm Çubuk Tarçın (küçük parçalara bölünecek), 1/2 Çay Kaşığı Toz Karanfil, 1 Çay Kaşığı Top Karabiber, 12 Adet Kakule (kabukları çıkartılacak), ½ Çay Kaşığı Besbase (öğütülecek), 2 Defne Yaprağı.

Bu baharat karışımı Kuzey Hindistan bölgesinin spesiyalitesidir. Tuz ve biberde olduğu gibi servisten hemen önce ya da yemeğin pişmesi sona ererken ilave edilmelidir. Daha keskin ve acı olan özgün tadı giderek yumuşatılmış ve tatlımsı olmuştur. Kişniş, kimyon, karanfil, tarçın, tane karabiber ve kabukları soyulmuş kakule tohumlarının hepsini birlikte küçük bir değirmende öğütün ya da havanda dövün. Sonra besbase ve defneyaprağını bu karışıma ilave edip harmanlayın. Bir huniden geçirerek bir cam kavanoza boşaltın. Kavanozun ağzını sıkıca kapatıp iki ay muhafaza edebileceğiniz serin ve ışık almayan bir dolapta bekletin.

Kaynak: Dünya Mutfaklarından - Yasemin Türedi Özkan

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder