Sayfalar

5 Mart 2015 Perşembe

Zencefilli Portakal Receli

Zencefilli Portakal Reçeli

3 Adet Kalın Kabuklu (Yafa Portakalı), Portakalların Ağırlığı Kadar Toz Şeker, 3-4 Adet Taze Lime (Misket Limonu-Kaffir Lime) Yaprağı, 100 Gr Taze Zencefil, 1 Çubuk Tarçın.

Zencefillerin kabuğunu soyarak kibrit çöpü gibi dilimleyin. Zencefili bir çorba kaşığı yardımı ile çok pratik şekilde soyabilirsiniz, bıçakla soymaktan çok daha kolaydır.

Portakalların kabuklarını soyun. Portakalın içini, beyaz kısımlarını atacak şekilde bıçakla kesin, orta kısmını kesip atın, küçük ve küp küp doğrayın. Portakalın suyunu kaybetmemeye özen gösterin, derin bir kapta meyvelerle birlikte bekletin.

Portakalın kabuklarını -acısını almak için- 10 dakika kaynatın. Kaynama suyunu atın, aynı işlemi bir kez daha tekrarlayın. Kabukların içindeki beyaz kısımları bir bıçak yardımı ile sıyırarak atın. Portakalın beyaz kısmı acıdır, reçelin tadını bozar.

Zencefili, portakalı –suyuyla birlikte- portakal kabuklarını kapaklı bir kaba koyarak şekerle karıştırın ve bir gece bekletin.

Portakallı karışımı -hiç su eklemeden- yapışmaz bir tencereye koyun, lime yaprağını ve çubuk tarçını ekleyin ve kısık ateşte 20-25 dakika hafif karıştırarak pişirin.

Tarif, bu şekliyle marmelat kıvamındadır. Reçelinizi daha akıcı ve sulu seviyorsanız 2 portakalın suyunu sıkarak pişirmeden önce karışıma ekleyebilirsiniz.

Reçeliniz piştikten sonra lime yapraklarını ve çubuk tarçını atın. Reçel soğuduktan sonra kapaklı cam bir kavanoza koyarak buzdolabında saklayın.

Not: Zencefil; reçelin tadını dengeleyerek, benim gibi fazla tatlı sevmeyenler için cazip bir hale getiriyor. Dilerseniz hiç kullanmayabilir ya da daha az miktarda kullanabilirsiniz.

Tarçın da aynı şekilde portakal ve zencefile çok yakışıyor; opsiyoneldir, sevmiyorsanız kullanmayabilirsiniz.

Lime yaprağı; aroması çok güçlü bir yapraktır, reçele çok güzel bir limon kokusu veriyor. Daha önceki denemelerimde taze limon suyu kullanmıştım. Limon suyu ile lime yaprağı kıyaslandığında yaprağın verdiği koku ve lezzet çok farklı. Lime yaprağı bulamazsanız yerine ne kullanabilirsiniz bilemiyorum…

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder