Zencefilli Portakal
Reçeli
3 Adet Kalın Kabuklu (Yafa Portakalı), Portakalların
Ağırlığı Kadar Toz Şeker, 3-4 Adet Taze Lime (Misket Limonu-Kaffir Lime)
Yaprağı, 100 Gr Taze Zencefil, 1 Çubuk Tarçın.
Zencefillerin kabuğunu soyarak kibrit çöpü gibi dilimleyin.
Zencefili bir çorba kaşığı yardımı ile çok pratik şekilde soyabilirsiniz,
bıçakla soymaktan çok daha kolaydır.
Portakalların kabuklarını soyun. Portakalın içini, beyaz
kısımlarını atacak şekilde bıçakla kesin, orta kısmını kesip atın, küçük ve küp
küp doğrayın. Portakalın suyunu kaybetmemeye özen gösterin, derin bir kapta
meyvelerle birlikte bekletin.
Portakalın kabuklarını -acısını almak için- 10 dakika
kaynatın. Kaynama suyunu atın, aynı işlemi bir kez daha tekrarlayın. Kabukların
içindeki beyaz kısımları bir bıçak yardımı ile sıyırarak atın. Portakalın beyaz
kısmı acıdır, reçelin tadını bozar.
Zencefili, portakalı –suyuyla birlikte- portakal kabuklarını
kapaklı bir kaba koyarak şekerle karıştırın ve bir gece bekletin.
Portakallı karışımı -hiç su eklemeden- yapışmaz bir
tencereye koyun, lime yaprağını ve çubuk tarçını ekleyin ve kısık ateşte 20-25
dakika hafif karıştırarak pişirin.
Tarif, bu şekliyle marmelat kıvamındadır. Reçelinizi daha akıcı ve sulu seviyorsanız 2 portakalın suyunu sıkarak pişirmeden önce karışıma ekleyebilirsiniz.
Reçeliniz piştikten sonra lime yapraklarını ve çubuk tarçını atın. Reçel soğuduktan sonra kapaklı cam bir kavanoza koyarak buzdolabında saklayın.
Tarif, bu şekliyle marmelat kıvamındadır. Reçelinizi daha akıcı ve sulu seviyorsanız 2 portakalın suyunu sıkarak pişirmeden önce karışıma ekleyebilirsiniz.
Reçeliniz piştikten sonra lime yapraklarını ve çubuk tarçını atın. Reçel soğuduktan sonra kapaklı cam bir kavanoza koyarak buzdolabında saklayın.
Not: Zencefil; reçelin tadını dengeleyerek, benim gibi fazla
tatlı sevmeyenler için cazip bir hale getiriyor. Dilerseniz hiç kullanmayabilir
ya da daha az miktarda kullanabilirsiniz.
Tarçın da aynı şekilde portakal ve zencefile çok yakışıyor;
opsiyoneldir, sevmiyorsanız kullanmayabilirsiniz.
Lime yaprağı; aroması çok güçlü bir yapraktır, reçele çok
güzel bir limon kokusu veriyor. Daha önceki denemelerimde taze limon suyu
kullanmıştım. Limon suyu ile lime yaprağı kıyaslandığında yaprağın verdiği koku
ve lezzet çok farklı. Lime yaprağı bulamazsanız yerine ne kullanabilirsiniz
bilemiyorum…
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder