Sayfalar

19 Ekim 2010 Salı

Karamel Şeker – Şekil Yapma

Karamel Şeker – Şekil Yapma

4-5 Çorba Kaşığı Şeker, 1-2 Tatlı Kaşığı Limon, Su (Şekerlerin üzerini ıslatacak kadar)

Karameli hazırlayacağınız tencerenin çok temiz, yağsız olması gerekiyor. Şekeri tencereye koyun, üzerine suyu ve limonu ilave edin, orta ateşte hiç karıştırmadan, tencereyi sarsmadan şekeri eritin. Pişerken tencerenin kenarlarına sıçrayan şekerleri; tencereyi sarsmadan, çatala batırdığınız limonla temizleyin. Karışım karamelize olunca; parça şeker veya çubuk yapıp parça parça kullanacaksanız, Silpat’a veya yağlı kâğıda dökün. Karamel çok sıcak olduğu için kesinlikle elinizi sürmeyin, yanarsınız. Soğuduktan sonra alıp süslemede vs kullanın.

Kıvamı geçip soğuyan karameli tekrar kullanmak için, ısıtıp eritilebilirsiniz.

Karamel saç yapmak için; mesela iki merdaneyi altı boşluk kalacak şekilde bir şeyin üzerine koyun, iki sehpa arası, lavabo vs gibi. Hafif soğuyup kıvama gelmiş karameli iki merdane arasında çok hızlı hareket ederek ileri geri sallayın. Karamel merdanelere yapışıp boşlukta kalan kısmı sarkarak ip gibi incelecek. Soğuduktan sonra dilediğiniz şekli verip kullanın.

Karamel şekiller yapmak için;

Kıvama gelmiş karameli, soğuduktan sonra çekip alabileceğiniz malzemelere sarabilirsiniz; çelik kepçe, çelik bardak, çelik çubuk vs. Malzeme çelik olursa hem kolay çıkar hem yanmaz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder