Sayfalar

21 Mart 2009 Cumartesi

Soslu Levrek

Soslu Levrek ( 4 Kişilik )

1,5 Kg Levrek (Veya beyaz etli başka bir balık. Balığı ayıklarken ve servis yaparken ideal olması açısından; 1,5 kg tek bir balık veya en fazla iki adet 750 gr'lık balık tercih edilmelidir), 200 Ml Beyaz Şarap, 200 Ml Su, 2 Çorba Kaşığı Kereviz (Doğranmış, üzerinde varsa bir parça kereviz sapı), 2 Çorba Kaşığı Havuç (Doğranmış), 2 Arpacık Soğan (Dörde bölünmüş), 1 Dal Maydanoz, 1 Tatlı Kaşığı Top Karabiber, Tuz.

Balığı fileto kestirtip borcama veya ısıya dayanıklı bir tepsiye koyun. Yukarıdaki tüm malzemeyi balıkların üzerine dökün. Borcamın üstünü kapağıyla veya folyoyla kapatıp, 180 c fırında 30–35 dk pişirin. Balık piştikten sonra derisini ve kılçıklarını, balığı fazla parçalamadan ayıklayın. Balığın suyunu süzerek bir kaba alın, sosu yaparken kullanacaksınız. (Sebzeleri atın)

Sos; 1 Tatlı Kaşığı Un, 1 Tatlı Kaşığı Tereyağı, 1 Küçük Soğan (çok küçük, küp küp doğranmış), 1 Çorba Kaşığı Tereyağı, 300 Ml Balık Suyu (Elinizdeki balık suyu bundan azsa sıcak su ile tamamlayın), 1 Portakalın Suyu, 4 Çorba Kaşığı Krema, 2 Çorba Kaşığı Kapari, Tuz, Karabiber, Dereotu.

1 tatlı kaşığı un ile 1 tatlı kaşığı tereyağını karıştırın.

1 Çorba kaşığı tereyağı ile soğanı kavurun. Balık suyunu ilave edip 10 dk kadar orta ateşte karıştırarak kaynatmadan pişirin. Ateşi kısın; tereyağı - un karışımını ekleyin, çırpıcıyla iyice karışana kadar karıştırıp 3–5 dk kadar pişirin. Portakal suyunu ekleyip 1 dk karıştırın, kremayı ekleyip 3–5 dk daha karıştırarak pişirin. Sos koyulaştıktan sonra kapariyi ekleyip 1 dk kadar karıştırın, sos hazır.

Balıkları tabaklara koyun. (soğuduysa ısıtın ) Sosu balıkların üzerine döküp dereotu serperek servis yapın.

Not: Sosun pişmesine yakın balıkları soğumakta olan fırına geri koyarsanız ısısını koruyabilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder