Sayfalar

21 Mart 2009 Cumartesi

Hardal Soslu Levrek

Hardal Soslu Levrek ( 4 Kişilik )

1,5 Kg Levrek (Veya beyaz etli başka bir balık. Balığı ayıklarken ve servis yaparken ideal olması açısından; 1,5 kg tek bir balık veya en fazla iki adet 750 gr'lık balık tercih edilmelidir) 200 Ml Beyaz Şarap, 200 Ml Su, 2 Çorba Kaşığı Kereviz (Doğranmış, üzerinde varsa bir parça kereviz sapı), 2 Çorba Kaşığı Havuç (Doğranmış), 2 Arpacık Soğan (Dörde bölünmüş), Birkaç Dal Maydanoz, 1 Tatlı Kaşığı Top Karabiber, Tuz.

Balığı fileto kestirtip borcama veya ısıya dayanıklı bir tepsiye yerleştirin. Yukarıdaki tüm malzemeyi balıkların üzerine dökün. Borcamın üstünü kapağıyla veya folyoyla kapatıp, 180 c fırında 30–35 dk pişirin. Balık piştikten sonra derisini ve kılçıklarını, balığı fazla parçalamadan ayıklayın. Balığın suyunu süzerek bir kaba alın, sosu yaparken kullanacaksınız. (Sebzeleri atın)

Sos; 1,5 Çorba Kaşığı Tereyağı (25 Gr) 1 Tepeleme Çorba Kaşığı Un (20 Gr) 300 Ml Balık Suyu (Elinizdeki balık suyu bundan azsa sıcak su ile tamamlayın), 1 Çorba Kaşığı Beyaz Şarap Sirkesi, 2 Çorba Kaşığı Dijon Hardalı, 1 Tatlı Kaşığı Şeker, 3–4 Çorba Kaşığı Dereotu (Kıyılmış), 1 Yumurta Sarısı (Çırpılmış), Tuz, Karabiber.

Dereotu, hardal, sirke ve şekeri küçük bir kâsede karıştırın.

Küçük bir tencerede, kısık ateşte, tereyağını eritip unu ekleyin, birkaç dakika kavurun. Azar azar balık suyunu ekleyerek karıştırın, birkaç dakika kaynayana kadar karıştırın. Çok kısık ateşte, azar azar dereotlu karışımı karıştırarak ekleyin, birkaç dakika pişirin. Çırpılmış yumurta sarısına sostan bir çorba kaşığı ekleyip karıştırın, sonra yumurta sarısını sosa ekleyin, karıştırarak koyulaşana kadar 3–4 dk daha pişirin. Tuz, karabiber ile tatlandırın.

Balıkları tabaklara koyun. (soğuduysa ısıtın) Sosu balıkların üzerine dökerek servis yapın.
Not: Sosun pişmesine yakın balıkları soğumakta olan fırına geri koyarsanız ısısını koruyabilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder