6 Nisan 2009 Pazartesi

Böğürtlen Soslu Tavuk


Böğürtlen Soslu Tavuk

1 Kg. Piliç (Göğüs Eti) 2 Çorba Kaşığı Zeytinyağı, 16 Küçük Arpacık Soğan (Bütün kalacak), 3 Diş Sarımsak (Kıyılmış), 60 Ml Böğürtlen Sirkesi, 60 Ml Beyaz Şarap, 125 Ml Tavuk Suyu, 3 Tatlı Kaşığı Böğürtlen Marmelâdı, 2 Çorba Kaşığı Tereyağı, 1 Çorba Kaşığı Maydanoz (Kıyılmış), Tuz, Karabiber.

Tavukları irice parçalara bölün. Büyük bir tavada zeytinyağı ile tavukları pişirin. (Tam pişmesin, sonradan birkaç dakika daha pişireceksiniz) Tavukları bir tabağa alıp soğan ve sarımsağı kavurun. Sirkeyi ekleyip bir dakika kaynatın. Beyaz şarap ve tavuk suyunu ekleyip kısık ateşte koyulaşana kadar ısıtın. Böğürtlen marmelâdı ve tereyağını ekleyip birkaç dakika daha karıştırın. Tavukları tekrar tavaya alıp sosla birlikte birkaç dakika daha ısıtın; tuz, karabiber ile tatlandırın. Kıyılmış maydanozu serpiştirip servis yapın.

Mevsiminde; servis yaparken birkaç böğürtlenle süsleyebilirsiniz.

Böğürtlen Sirkesi;

350 Gr. Böğürtlen, 4-5 Çorba Kaşığı Şeker, Beyaz Şarap Sirkesi. (Üzerini 2 parmak geçecek kadar; yoksa yerine kaliteli bir üzüm sirkesi kullanabilirsiniz) Böğürtlen sirkesini balsamik sirke sevenlere tavsiye ederim. Salatalarda alternatif sos olarak kullanabilirsiniz.

Böğürtlenleri çatalla hafifçe ezip kapaklı bir kavanoza koyun; üzerine toz şekeri ve beyaz şarap sirkesini dökün. Kavanozun kapağını sıkıca kapatıp, ışık görmeyen bir yerde 3 hafta bekletin. Sirkeyi birkaç defa süzgeçten geçirerek süzün; tekrar kavanoza alıp dilediğiniz zaman kullanın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder