Sayfalar

12 Temmuz 2015 Pazar

Inside Out Sushi Rolls


Sushi yapımını -kendi çapımda- ilerlettiğimi düşünerek sunuma yönelik süsleme şekillerini araştırdım ve birkaç farklı deneme yaptım. Bunların en özel ve güzeli, Ioki Restoran'ın da yapmış olduğu Volcano Roll.

Volcano Roll, tam bir lezzet patlaması ve biraz el becerisi gerektiren bir sushi. Bu sushiyi yaparken dikkat etmeniz gereken birkaç önemli detay var, aksi halde çok zorlanabilirsiniz.

Tarifini verdiğim diğer üç sushi benim kendi denemelerimdir.

Volcano Roll:

Malzemeler; Yengeç Surim Stick, Salatalık, Avakado, Karides, Mayonez, Acı Sos, Tobiko Orange.

Öncelikle, avakadonun kabuğunu tam ortadan (bir baştan diğer başa kadar, düz bir şekilde) bıçakla çizin ve kabuğun sadece yarısını soyun. Avakadoyu düz ağızlı jülyen sebze bıçağı ile dilim dilim doğrayacaksınız. Eğer kabuğu komple soyarsanız, avakado kaygan bir meyve olduğu için bu işlem çok zor. Ben ilk denememde bunu akıl edemediğim için meyveyi elimde tutarak jülyen keserken oldukça zorlanmıştım. Bu şekilde çok pratik ve kolay bir şekilde dilimleyebilirsiniz. Avakadonun kabuklu kısmını avucunuzun içine oturtarak, jülyen sebze bıçağı ile dilim dilim doğrayın. Dilimler 3-4 cm genişliğinde olacak. (Eğer tırtıklı jülyen sebze bıçağı kullanırsanız avakado parçalanır.) Dilimlerini üst üste değil, ayrı ayrı, yan yana koyun. Aksi halde birbirine yapışıyor ve alırken parçalanıyor.

100 Gr Karidesi kaynar suya atarak 3 dakika haşlayın. Karidesleri bıçakla küçük küçük doğrayın. Karidesler soğuduktan sonra 1 tatlı kaşığı mayonez ve 5-6 damla Tabasco acı sos ile karıştırın. Acı sos olarak Tabasco'yu öneriyorum çünkü sirke oranı diğer acı soslara göre daha düşük ve çok acı. Birkaç damla acı sos ile aradığınız lezzete ulaşabiliyorsunuz.

Sushi yosununu pirinç ile kaplayıp pirinçli kısım aşağıya -inside out- gelecek şekilde sushi sarma hasırının üzerine koyun. Sushi yosununun üzerine bir tatlı kaşığı mayonez sürün ve 1 surimi stick, ince bir dilim salatalık koyarak sarın.

Avakado dilimlerini pirinçli kısmın üzerine sırayla dizin ve sushiyi streç film ile sarın. Streç film, inside out sushi yapımında, üzerine koyduğunuz malzemenin pirince yapışmasını, form almasını ve malzemelerin kurumamasını sağlıyor. Bu işlemi yapmadığınız taktirde sushinin üzerine koyduğunuz malzemeler havada kalır, dökülür, form almaz ve kurur.

Volcano roll süsleme ve servis: sushiyi 6 eşit dilim olacak şekilde doğrayın, üzerlerine bir çay kaşığı karidesli karışım, en üstüne de yarım çay kaşığı tobiko koyarak süslemeyi tamamlayın. Volcano roll servise hazır.

Füme Uskumru Roll:

Malzemeler: 2 Parça Uskumru Füme, Salatalık, Kırmızı Köz Biber, Siyah Susam Tohumu.

Sushi yosununu pirinç ile kaplayıp pirinçli kısım aşağıya -inside out- gelecek şekilde sushi sarma hasırının üzerine koyun. Sushi yosununun üzerine bir tatlı kaşığı mayonez sürün ve uskumru füme, ince bir dilim salatalık, ince bir dilim közlenmiş kırmızı biber koyarak sarın. Üzerine siyah susam tohumu serperek 6 eşit dilim olacak şekilde doğrayın, sushiniz servise hazırdır.

Somon Roll: 

Malzemeler: Somon Balığı (yağsız, derisiz, kılçıksız) Avakado, Yengeç Surimi Stick, Tobiko Wasabi.

Somon balığını 3-4 cm genişliğinde, ince ince doğrayın, sushinin üstünü kaplayacağınız şekilde.

Diğer bir parça somonu, ince surimi stick şekilden kesin. Bu parçayı sushinin içine koyacaksınız.

Sushi yosununu pirinç ile kaplayıp pirinçli kısım aşağıya -inside out- gelecek şekilde sushi sarma hasırının üzerine koyun. Sushi yosununun üzerine bir tatlı kaşığı mayonez sürün ve somon stick, surimi stick ve avakado koyup sarın.

Somon dilimlerini pirinçli kısmın üzerine sırayla dizin ve sushiyi streç film ile sarın. Streç film, inside out sushi yapımında, üzerine koyduğunuz malzemenin pirince yapışmasını, form almasını ve malzemelerin kurumamasını sağlıyor. Bu işlemi yapmadığınız taktirde sushinin üzerine koyduğunuz malzemeler havada kalır, dökülür, form almaz ve kurur.

Somon roll süsleme ve servis: sushiyi 6 eşit dilim olacak şekilde doğrayın, üzerlerine bir çay kaşığı tobiko wasabi koyarak süslemeyi tamamlayın. Somon roll servise hazır.

Not: Ben elimde olduğu için süslemede tobiko wasabi kullandım. Tobiko wasabi yeşil rengi ile kontras sağlıyor, sadece görsel amaçlı kullandım, elinizde yoksa kullanmayabilirsiniz.

Karidesli Roll:

Malzemeler: 5 Adet Sushi Ebi Karides 4 L, 50  Gr Karides Eti, Avakado, Mayonez, Tabasco Acı Sos.

Volcano Roll'da kullandığım acılı karidesli mayonezli karışımı bu sushide sos olarak kullandım.

Haşlanmış karides etini küçük küçük doğrayıp 1 tatlı kaşığı mayonez ve birkaç damla Tabasco acı sos ile karıştırdım.

Sushi Ebi: Özellikle nigiri sushi yapımında kullanılan, ayıklanmış ve kelebek şeklinde açılmış özel bir karidestir.

Sushi yosununu pirinç ile kaplayıp pirinçli kısım aşağıya -inside out- gelecek şekilde sushi sarma hasırının üzerine koyun. Sushi yosununun üzerine 4 tatlı kaşığı karidesli mayonezli karışımı sürün ve avakado dilimlerini koyarak sarın.

Sushi ebi dilimlerini pirinçli kısmın üzerine sırayla dizin ve sushiyi streç film ile sarın. Streç film, inside out sushi yapımında, üzerine koyduğunuz malzemenin pirince yapışmasını, form almasını ve malzemelerin kurumamasını sağlıyor. Bu işlemi yapmadığınız taktirde sushinin üzerine koyduğunuz malzemeler havada kalır, dökülür, form almaz ve kurur.

Karidesli roll servis yapmadan önce 6 eşit parçaya bölün. Sushi ebi kullandığınız bir tarifte üzerine sardığınız karideslerin büyüklüğü ile dilimler uyum sağlamadığı için işin bu kısmı biraz zor. Ben bu işlemi yaparken karidesleri kesmemeye çalışıyorum bunun sonucunda birbirinde farklı genişlikte sushi dilimleri elde ediyorum. Eşit genişlikte kesmeye çalıştığınızda üzerinde karidesi ortadan kesmiş olabiliyorsunuz bu durumda karides düşebiliyor veya daha biçimsiz gözüküyor... tercih sizin : )