17 Nisan 2014 Perşembe

Incirli Dondurma Tatlısı


İncirli Dondurma Tatlısı

6-8 Adet İncir Tatlısı, 50 Gr Ceviz (kırılmış) 1 Çay Bardağı Tahin, 500 Gr Kaymaklı Dondurma, Çikolata Sos.

İncir ve cevizleri rondoda ya da büyükçe bir bıçakla doğrayın; ezerek püre haline getirin.

Ben bu tatlıyı yaparken 20 cm x 10 cm x 10 cm dikdörtgen plastik (tek kullanımlık) bir kap kullandım, marketlerde bulabilirsiniz. Tatlının kaptan kolaylıkla çıkartılabilmesi için en pratik çözüm bu tür ya da silikon bir kek kalıbı kullanmanız olacaktır.

Ceviz incir karışımını kabın dibine dökerek bir kaşığın tersiyle yayarak sıkıştırın. Üzerine tahini dökün. Tercihen 1 gece, tahin donana kadar derin dondurucuda bekletin.

Tahin donduktan sonra üzerine dondurmayı ekleyip düzgün bir şekilde yayın. Eğer vaktiniz varsa birkaç saat daha derin dondurucuda bekletin.

Tatlıyı dilimleyip tabaklara aldıktan sonra üzerine çikolatalı sos dökerek servis yapın. Yapımı çok kolay, pratik ve lezzetli tatlı...

17 Şubat 2014 Pazartesi

Peynirli Prosciuttolu Tavuk Sarma


4 Parça Tavuk Göğüs Eti 600 Gr, (Şinitzel gibi dövülmüş, inceltilmiş), 120 Gr Prosciutto Di Parma (12 Dilim), 100 Gr Parmesan (Parmigiano Reggiano, rendelenmiş), 100 Gr Buaffalo Mozzarella (Rendelenmiş), Tuz, Karabiber.

Fırını 200 c ayarlayıp ısıtın.

Tavukların içlerine tuz karabiber serpiştirip parmesan ve mozzarella ile doldurun, yuvarlayarak rulo gibi sarın. 3 dilim prosciuttoyu tavuk rulonun üzerine sarıp açılıp dağılmaması için kürdanla tutturun. 200 c fırında 25-30 dk pişirin.

Tavuklar fırındayken roka salatasını hazırlayın. 

1 Demet Roka, 1 Çorba Kaşığı Tereyağı (20 Gr) 2 Diş Sarımsak, 1 Çay Bardağı Panko (Japon Ekmek Kırıntısı), 4 Çorba Kaşığı (60 Gr) Parmesan (Rendelenmiş), 2 Çorba Kaşığı Balsamik Glaze, 2 Çorba Kaşığı Balsamik Sirke.

Küçük bir tavada tereyağını eritin, sarımsak ve pankoyu ekleyip panko kızarıp kıtırlaşana kadar 3-5 dk karıştırarak pişirin. Panko kızarınca ateşten alın.

Balsamik sirke ile balsamik glazeyi karıştırıp rokanın üzerine dökün; panko ve parmesanı serpiştirin.

Tavuklar piştikten sonra büyük bir tabağa alın, roka salatası ile birlikte servis yapın.

31 Ekim 2013 Perşembe

Muzlu Profiterol

Elimde kalan son kutu karamelize condensed milk ile fazla uğraşmadan, tembel işi ne yapabilirim diye düşünürken gözüme hazır profiterol topları takıldı... Neden olmasın diyerekten işe koyuldum...

Krema: 1 Kutu Karamelize Condensed Milk 397 ML (Condensed Milk'in karamelize hali), 200 Gr Labne, 200 ML Krema (çırpılmış), 1 Paket Hazır Profiterol Topu (1 pakette 32-35 adet var), 2 Muz (büyük ve olgun, çatalla ezilmiş)

Çırpılmış krema ile labneyi el çırpıcısı ile karıştırın, karameli ekleyip karıştırın, muzları ekleyip karıştırın. Sebze soyucunun ucu ile profiterol toplarında küçük bir delik açın. Karışımı krema torbasına dökün. Topların içlerini krema ile doldurun.

Çikolata Sos: 200 Gram Bitter Çikolata (Parçalanmış), 5 Çorba Kaşığı Kaynar Su, 2-3 Çorba Kaşığı Tereyağı (Oda sıcaklığında erimiş), 40 Gr Krokan (fındık, antep fıstığı, yerfıstığı...hangisini seviyorsanız)

Çikolatayı benmari usulü eritin. Kaynar suyu ilave edip iyice karıştırın, yağı ekleyip karıştırın. Fazla bekletmeden bir kaşık ile topların üzerine dökün.


Profiterol buzdolabında birkaç saat kaldıktan sonra servis yapabilirsiniz.

28 Mayıs 2013 Salı

Trüf Mantarı Soslu Tagliatelle Makarna

500 Gr. Taze Tagliatelle Makarna, 200 Ml Krema, 100 Ml Süt, 1 Çorba Kaşığı Beyaz Trüf Mantarlı Zeytinyağı, 1 Çorba Kaşığı Tereyağı, 3 Diş Sarımsak (kıyılmış), 200 Gr Tavuk Göğüs Eti (ince jülyen doğranmış) 75 Gr Parmesan Peyniri (rendelenmiş), 2 Çorba Kaşığı Taze Tarhun Otu (kıyılmış) Kuru tarhun otu kullanmak isterseniz en fazla 1 tatlı kaşığı yeterlidir.

Bu tarifte taze makarna kullanmanızı tavsiye ediyorum. Taze makarna ile kuru makarna arasında öylesine bir lezzet farkı var ki; taze makarnayı denedikten sonra tekrar kuru makarna yemek oldukça zor. Tarifte kullandığım tüm malzemeler özel, dolayısı ile makarnanın da öyle olması gerekir.

Makarnayı haşlayın. Taze makarna 6 dakikada pişiyor. Sosun hazırlanması da yaklaşık bu kadar sürüyor. Makarnayı haşlarken hemen sosu hazırlamaya başlamalısınız.

Küçük bir tavaya tereyağı, trüf yağı, sarımsak ve tavukları koyarak birkaç dakika pişirin. Krema ve sütü ekleyin. Krema kaynadığında altını kısın ve parmesanı ekleyin. Tahta bir kaşıkla hafif karıştırarak peyniri eritin. Peynir eridiğinde sosun altını kapatın, makarnayı süzdürün. Makarnayı tencereye alın, üzerine sosu ve tarhun otunu dökerek karıştırın, bekletmeden hemen servis yapın.

Not: Kuru tarhun otu kullanırsanız parmesan peynirini koyduğunuzda tarhun otunu da sosa ekleyin, birkaç dakika sosla birlikte pişsin.

  

10 Nisan 2013 Çarşamba

Karamelli Krokanlı Pasta

Hayatımın Aşkının 16.Doğumgünü Pastası;


Karamelize Condensed Milk 397 Gr, Mascarpone Peyniri 250 Gr, Krema 200 Gr, 120 Gr Krokan (Bademli veya Antep Fıstıklı), 50 Gr Bitter Parça Çikolata, Kakaolu Pasta Keki 3 Katlı.

Büyükçe bir çırpma kabında kremayı mikserle çırpın. Mascarpone ve karamelize condensed milk ekleyip en düşük devirde karıştırın.

Krokanı havanla döverek parçalayın, üçe bölün. Karamelli karışımı dörde bölün. 

İlk kata karamelli karışımın üçtebirini ve parça çikolatanın yarısını serpiştirin. Üzerine kekin ikinci katını koyarak işlemi tekrarlayın. Kekin üçüncü katını koduktan sonra karameli spatula ile yayın. Spatula yardımı ile kalan karamelle pastanın kenarlarını kaplayın. Pastanın üstüne kalan krokanı serpiştirin. Pastayı bir gece buzdolabında bekletip servis yapabilirsiniz.

17 Mart 2013 Pazar

Sushi



"Kim korkar hain sushi'den" ne yalan söyleyeyim ben korkuyordum. Mutfakla bu kadar ilgilenmeme, tüm malzemelerin elimin altında olmasına rağmen bugüne kadar denemediğim tek şey sushiydi. Belki de çok sevdiğim bir yemeği kötü yapmaktan çekiniyordum, sebebini ben de bilmiyorum. İki hafta önce, Aslı bana bir sushi workshop bulmuş ve beni göndermeye karar vermiş. Bana söylediğinde tamam, kesin gidiyorum dedim. MSM'nin bir kursuydu, biletleri sadece Biletix'den satılıyormuş. Girdim baktım kontenjanın hepsi dolmuş. Kaldık mı ortada... bende de pis bir huy var, bir şey aklıma girdiyse, özellikle de yemekle ilgili, o iş olacaktır. Topladım bütün sushi malzemelerini aldım getirdim eve. Youtube'dan birkaç video seyrettim ve girdim mutfağa.

İlk denememde sushi pirincinin kıvamını ve sarma işini çok doğru beceremedim. Internette bulduğum tarifler yeterli değildi. Ertesi gün pirinci paketin üstündeki tarife göre pişirdim, nispeten daha iyiydi ama istediğim gibi değildi. Dün tekrar denedim ve bence süper oldu. Sushi pirinci tam istediğim kıvamda ve lezzetteydi.

Güzel bir sushi yapmanın ilk şartı pirinci tutturacaksın, gerisi el becerisi. O da zamanla olacaktır. Ve asla pişirdiğiniz sushi pirincini veya hazırladığınız sushileri buzdolabına koymayın. Sushi bekletilecek bir yemek değil, hazırlanıp servis yapılmalı. Sushi pirinci buzdolabına girdikten sonra berbat bir şey oluyor.

Sushi Pirincinin yapılışı. Bu tarifi harfiyen uygulayın, beğeneceksiniz.

1 Su bardağı sushi pirinci
1 Su bardağı ve ¼ fazla soğuk su,
50 ML Mizkan sushisu (özel sushi sosu) 
Eğer isterseniz sushi sosunu kendiniz de hazırlayabilirsiniz. Bunun için gerekli olan malzemeler; yarım çay bardağı (50 ml) pirinç sirkesi, 1 çorba kaşığı (15 Gr) şeker ve tuz. Karışımı küçük bir cezvede şeker eriyene kadar karıştırarak ısıtın. Sosu soğumaya bırakın.

Pirinci, akan soğuk suda çok iyi, defalarca yıkayın. Pirinci bir kaba alın ve üzerini geçecek kadar soğuk su ekleyip 15-20 dk bekletin. Sonra bu suyu süzdürerek dökün ve pirinçleri bir süzgeçte 10 dk dinlendirin.

Pirinci, küçük kapaklı bir tencereye koyup soğuk suyu ekleyin ve yüksek ateşte kapağı açık olarak kaynayana kadar pişirin. Su kaynadığında ateşi en kısığa getirip tencerenin kapağını kapatın ve 13 dakika daha pişirin. Pirinç piştikten sonra ateşi kapatın. Tencerenin kapağının altına nemli bir havlu koyup kapak kapalı vaziyette 15 dk daha bekletin. Sonra -tahta bir kaşıkla- pirinci varsa sushi pirincinin dinlendirileceği özel bambu kaba yoksa cam bir tencereye koyun. Pirinci çatalla havalandırın ve sushi sosunu azar azar ekleyerek karıştırın. Pirinç iyice karıştıktan sonra kurumaması için tencerenin bir kenarına toplayın.

Sushi yapmanız için gerekli malzemeler; Yaki Nori (YaprakYosun) 

Sushı sarma hasırı, Streç film (pirincin hasıra yapışmaması için gerekli)

Sushinin içine koyacağınız malzemeler zevkinize göre değişir. Sushi ile ilgili tüm malzemeleri Gurmenet'de bulabilirsiniz.

Ben California Roll için

Yengeç surimi stick, tobiko, avakado, krem peynir,

Somonlu Roll için Somon, krem peynir ve tobiko,

Susamlı Roll için Somon, krem peynir, avakado ve susam kullandım.
Nigirileri sadece somonlu yaptım. Taze ton balığı bulamadım ne yazık ki.


Ura Maki (insideout - ters sargılı roll, pirinç dışarıda)

Parmaklarınızı ıslatmak için bir kaseye su doldurun, çalışırken sürekli lazım olacak.

Sushi sarma hasırını streç filmle kaplayın. Yosunu -enlemesine- ortadan ikiye kesin. Eğer sushinin içine koyacağınız malzeme çoksa yosunun 3/5 kalacak şekilde de kesebilirsiniz. Yosunu, parlak kısmı aşağı gelecek şekilde sushi sarma hasırının üzerine koyun, mat tarafı üstte olacak. Parmaklarınızı ıslatarak pirinci alın ve yosunun üzerini kaplayacak şekilde yayın. Pirincin çok kalın olmamasına fakat hiç boşluk kalmamasına dikkat edin. Rulonun son kısmında 1,5 cm boşluk bırakın. 

Pirincin üzerine bir parça streç film koyup hızla ters çevirerek sushi hasırının üzerine koyun. Pirinç altta, yosun üstte olacak şekilde. Yosunun tam ortasına bir parça krem peynir sürün. Üzerine, uzunlamasına dilimlediğiniz avakado ve surimi çubuğunu yerleştirin. Hasırı, karışımı rulo yapacak şekilde kıvırın. Bu arada pirincin üzerinde streç filmi alın. Bir tur döndürdükten sonra hasırı gerdirip sushi sıkıştırın. Çok fazla da sıkmayın malzemeler kenarlardan dışarı taşmasın.

Hazırladığınız sushi ortadan ikiye kesin. Düz bir tabağa serpiştirdiğiniz tobikonun üzerinde yuvarlayın. Gerekirse parmağınızla havyarı dağıtarak sürün. Sushiyi kesme tahtasına alın. Sushiyi keseceğiniz bıçağın çok keskin ve ıslak olması gerekir, aksi halde keserken parçalayıp dağıtabilirsiniz. Sushileri 1,5 cm kalınlığında keserek sushi servis tahtasına dizin.  

Not: Bazi tariflerde pirincin üzerine serpiştireceğiniz; susam, tobiko, masago vs pirinci çevirmeden önce ekliyorlar. İsterseniz bu şekilde isterseniz kesmeden önce düz bir tabakta yuvarlayarak dış malzemesini koyabilirsiniz. Hangisi kolayınıza gelirse.

Maki Roll: (Yosun dışarıda)

Sushi sarma hasırını streç filmle kaplayın. Yosunu ortadan ikiye kesin. Eğer sushinin içine koyacağınız malzeme çoksa yosunun 3/5 kalacak şekilde de kesebilirsiniz. Yosunu, parlak kısmı aşağı gelecek şekilde sushi sarma hasırının üzerine koyun, mat tarafı üstte olacak. Parmaklarınızı ıslatarak pirinci alın ve yosunun üzerini kaplayacak şekilde yayın. Pirincin çok kalın olmamasına fakat hiç boşluk kalmamasına dikkat edin. Rulonun son kısmında 1,5 cm boşluk bırakın.

Yosunun tam ortasına bir parça krem peynir sürün. Üzerine, uzunlamasına dilimlediğiniz avakado ve surimi çubuğunu yerleştirin. Hasırı, karışımı rulo yapacak şekilde kıvırın. Hazırladığınız sushi ortadan ikiye kesin. Sushiyi kesme tahtasına alın. Sushiyi keseceğiniz bıçağın çok keskin ve ıslak olması gerekir, aksi halde keserken parçalayıp dağıtabilirsiniz. Sushileri 1,5 cm kalınlığında keserek sushi servis tahtasına dizin.

Nigiri; parmaklarınızı ve avucunuzu ıslatarak bir parça pirinci avucunuzun içine alın. İki parmağınızla hafifçe bastırarak avucunuzun içinde pirincin şekil almasını sağlayın. Pirincin üzerine wasabi sürün. Üzerine; bir parça somon, sushi karidesi sushi ebi bulabilirseniz ton balığı, levrek, ahtapot vs ne seviyorsanız onu koyun.

Bence sushi yapma tekniğini öğrendikten sonra içine koyacağınız malzemeler tamamen zevkinize kalmış.

Sushinizi soya sosu, wasabi macun, zencefil turşusu ile birlikte servis yapmalısınız. Soya soslarından kikkoman az tuzlu, shandong zencefil turşusunu tavsiye ederim. Her ikisi de kendi kategorisinin en iyilerindendir. Özellikle kikkoman sosları çok özel üretim aşamalarından geçerek üretilmektedir. Wasabi macunu hazır olarak ya da toz olarak alıp kendiniz hazırlayabilirsiniz. Toz olarak alırsanız kendi zevkinize göre hazırlayabilirsiniz. Wasabi macun toz wasabiye su eklenerek hazırlanır, çok basittir.

16 Mart 2013 Cumartesi

Le Magret - Ördek Göğüs


Home TV, Jamie Oliver'in programinda gördüm bu tarifi, çok kolay ve inanılmaz lezzetli bir yemek. Sarımsaklı ekmekle servis yapılıyor.

İhtiyacınız olan tek şey, kişi başı 1 adet ördek göğüs

Sarımsaklı Ekmek: Baget ekmek ve sarımsak (kıyılmış)

Fırını 220 c ayarlayın.

Ördeklerin yapışmaması için döküm tavanızı zeytinyağı ile yağlayın. Ördeklerin derili kısmı aşağı gelecek şekilde, çok yüksek ateşte 4 dakika pişirin. Derisiz olan arka tarafını 3 dakika pişirin.

Kıyılmış sarımsakları bir kaseye koyun. Ördek çok yağlı olduğu için pişerken oldukça fazla yağ salıyor. Ördekleri ateşten aldıktan sonra bir kaşıkla yağın tamamına yakınını sarımsakların olduğu kaseye alın. Yağın sıcaklığı ile sarımsaklar pişecektir. Baget ekmeği dilimleyin ve bu karışımla yağlayıp fırın tepsisine dizin.

Ördekleri döküm tava ile birlikte fırına koyun ve 15-20 dakika ördeklerin büyüklüğüne ve ne kadar pişmiş sevdiğinize göre pişirin. 400 gramlık ördek göğüs için 15 dk ideal bir pişirme süresi. Eger daha iyi pişmiş isterseniz en fazla 18-20 dakika pişirebilirsiniz. 

Ördeğinizin pişme süresine 10 dakika kala sarımsaklı ekmekleri fırına koyun. Ekmekleri 10 dakikadan fazla pişirmeyin.

Ördekler piştikten sonra ahşap, kanalları olan bir kesme tahtasına alın. Kesme tahtasının kanalı olmazsa en lezzetli olan kısmı, ördeğin suyu akıp gidecektir, yazık edersiniz. Ördekleri et dilimleme bıçağı ile ince ince dilimleyin. Dilimleme esnasında ördeğin suyu tahtaya akacaktır. Sarımsaklı ekmekleri hafifçe ördek suyuna batırıp sosu emdirin. Ekmekleri bir tabağa alın, dilimlenmiş ördekle servis yapın. Afiyet olsun.

Not: Jamie bu tarifte baget ekmekleri tereyağı ile hazırlıyor. Ben ördek yağı ile hazırladım. Ördek yağı çok lezzetli bir yağdır. Birçok ünlü şef bu yağı özel yemeklerinde kullanır. Avrupa'da ördek yağı haricen satılan bir üründür. Ülkemizde de satılıyor fakat küçük ambalajda yok ne yazık ki. Otel ve restoranların kullanımına yönelik bir ambalaj şekli var. 

7 Mart 2013 Perşembe

Muzlu Karamelli Cheesecake


Tart Hamuru: 1 Yumurta (Çırpılmış), 100 Gr. Tereyağı (Oda sıcaklığında), 25 Gr. Pudra Şekeri, 100 Gr. Acıbadem Kurabiyesi (Parçalayıp ufalayın), 150 Gr. Un, 1/4 Çay Kaşığı Tuz.

Tüm malzemeyi karıştırıp elinizle düzgün bir hamur elde edinceye kadar yoğurun. Hamuru streç filme sarıp bir saat buzdolabında dinlendirin. Fırını 180 dereceye ayarlayın. 26 cm'lik, kelepçeli bir kek kalıbını yağlayıp hamuru yayın. Hamuru kenarlardan üç cm yukarıya kıvırın, kabarmaması için birkaç yerini çatalla delin.


Üzerine: Mascarpone Peyniri 500 Gr, Karamelize Condensed Milk 397 Gr, 2 Muz, 150 Gr Ceviz (kırılmış)

Derince bir kapta mascarpone peyniri ve karameli mikserle karıştırın. Muzu çatalla ezin. Cevizi ve muzu ekleyip spatula ile karıştırın. Karışımı tartın üzerine dökün. Cheesecake'in bir gece buzdolabında beklemesi gerekiyor.

Karamelize Condensed Milk: Condensed milk'in karamel halidir. Avrupa'da hazır olarak satılıyor, Türkiye'de yok ne yazık ki. Condensed milk uzun süre kaynatılarak karamelize ediliyor. Başka bir tarifimde nasıl yapıldığını anlatmıştım, aşağıdaki linkten inceleyebilirsiniz.

http://muziskitchen.blogspot.com/2010/09/karamelize-condensed-milk.html

10 Şubat 2013 Pazar

Balsamik Soslu Rokalı Bonfile

Balsamik Soslu Rokalı Bonfile

1 Kg. Bütün Bonfile, 1 Demet Roka, 50-100 Gr. Parmesan Peyniri (rende veya parmesan bıçağı ile dilimlenmiş) 3 Çorba Kaşığı Zeytinyağı.

Balsamik Sos: 200 ML Balsamik Sirke, 1 Portakalın Suyu ve Kabuğu, 2-3 Çorba Kaşığı Balsamik Glaze.

Fırınınızı 230 c ayarlayın. Rokayı yıkayın, suyunu süzdürüp kurutun.

Tercihen döküm tavada, yüksek ateşte, zeytinyağı ile bonfilenin her tarafını üçer dakika pişirerek mühürleyin. Bu işlem etin suyunun kaçıp kurumasını engelleyecektir. Et pişirmenin en iyi yöntemi döküm tava kullanmaktır. 

Eti mühürledikten sonra 25-30 dk arası fırında pişirin. Etinizi az pişmiş seviyorsanız 20 dakika yeterli olacaktır. Bence 25 dakika ideal bir süre, 30 dakikada ise çok pişmiş olacaktır. Döküm tava kullandıysanız etinizi ateşten aldıktan sonra fırına koyabilirsiniz. Fırın tepsisine koymanıza gerek yoktur.

Etiniz pişerken sosunuzu hazırlayabilirsiniz. Küçük bir tencerede balsamik sirkeyi yarı yarıya düşene kadar kaynatın. Portakal kabuğunu rendeleyin -beyaz kısmını rendelememeye özen gösterin, acılık verir- suyunu sıkın. Balzamik glaze, portakalın suyunu ve kabuğunu balsamik sirkeye ekleyerek 10 dk kadar kaynatın. Sosu pişirme süreniz ile etin pişme süresi aşağı yukarı aynıdır. Eğer etiniz pişmediyse sosunuzu en küçük ocakta en kısık ateşte sıcak tutun.

Etiniz piştikten sonra kesme tahtasına alın ve ince ince dilimleyin. Etin süzülen suyunu sosa ekleyin. Eti keskin bir bıçakla -şef veya özel et dilimleme bıçağı ile- dilimlemelisiniz. Aksi halde zorlanabilirsiniz.

Büyükçe bir tabağa etleri dizin. Etlerin üzerine bir iki kaşık balsamik sos dökün; üzerine rokaları koyup parmesan peynirini serpiştirin ve bekletmeden sıcak sıcak servis yapın.

Afiyet olsun...



 




16 Temmuz 2012 Pazartesi

Terbiyeli Dana Şiş 

(6 Kişilik) 

Yıllardır damak tadıma uygun marine edilmiş, yumuşak, ağızda dağılan bir dana şişin arayışı içindeydim. Gittiğim hiçbir restoranda yumuşak ve güzel marine edilmiş bir dana şiş yiyebildiğimi söyleyemeyeceğim. Ya et çok sert olur ya da güzel marine edilmemiş, lezzetsiz ve sıradandır. Ne yazık ki bu sefer de haklı çıktım 'eğer lezzetli, kaliteli ve keyifli bir şeyler yemek istiyorsan, otur kendin yap' tezimi doğruladım. Uzun uğraş, deneme ve yanılmalardan sonra eti istediğim gibi marine edip, yumuşacık bir dana şiş yapmayı başardım.

Tabi burada maharetin tek başıma kendimde olduğunu söylemek megalomanlık olacaktır.

İkinci kural 'eğer iyi bir et yemek istiyorsan eti mahallenin kasabından alacaksın. O seni kandırmaz, müşterisini kaybedecek kadar zengin ve ahlaksız değildir. 

Gelelim tarife; 

1.2 Kg İri Doğranmış Dana Kontrafile (kasabınıza şiş yapacağınızı ve dinlenmiş bir et istediğinizi belirtin. Bizim kasapların tek kusuru, uyarmazsanız eti çok küçük doğruyorlar)

Marine İçin: 

50 Ml Süt (1/2 Çay Bardağı), 
50 Ml Zeytinyağı (1/2 Çay Bardağı), 
1 Çorba Kaşığı Soya Sosu, (15 Gr) 
1-2 Çorba Kaşığı Acı Biber Salçası 30 Gr.(Salçanın kalitesi sosu çok değiştirmektedir) 
1 Çorba Kaşığı Domates Püresi, 15 Gr. 
1-2 Çorba Kaşığı Yoğurt (30 Gr)
1 Büyük Soğanın Suyu (Soğanı rendeleyip suyunu süzgeçten geçirin, yaklaşık 4-5 çorba kaşığı olacak 40 Ml) 
1 Tatlı Kaşığı Toz Şeker (10 Gr)
3-4 Diş Sarımsak, Kıyılmış
1 Çay Kaşığı Acı Pul Biber (Opsiyonel, acı sevmiyorsanız kullanmayın) 

Fazla derin olmayan, geniş bir kapta etlerle sosu elinizle yoğurun, etleri iyice soslayın. Kullandığınız kap çok derin olmamalı ki etler sosun içinde kalsın, sosu emsin. Derin bir kapta, üstte kalan etlerin sosu aşağı süzülecekir. Kabın ağzını kapatın 24-48 saat buzdolabında bekletin.

Etleri şişlere dizin. Bu iş için marketlerde satılan 20 cm'lik bambu şişler gayet güzel ve uygun. 

Not: Aynı sosu tavuk kanat yapmak için de kullandım. Sos tavuğa da çok yakıştı. Sosu tavuk için yaptığınızda soya sosunu 2 kaşık ve pul biberi biraz daha fazla kullanabilirsiniz. Ette çok önemli değil ama ben tavukta, özellikle de kanatta acıyı biraz daha fazla seviyorum. Bu tamamen zevkinize kalmış, dilerseniz acı biber kullanmayabilirsiniz. 

Afiyet Olsun...

28 Ocak 2012 Cumartesi

Yaban Mersinli Macaroon Cheesecake




Yaban Mersinli Macaroon Cheesecake

2 Büyük Yumurtanın Beyazı, ¼ Çay Kaşığı Krem Tartar, 3-4 Çorba Kaşığı Esmer Şeker, 150 Gr. Beyaz Çikolata, 8-10 Çorba Kaşığı Hindistan Cevizi.

Çikolatayı benmari usulü eritin.

Büyükçe bir kapta yumurta beyazlarını krem tartar ile şekeri azar azar ekleyerek önce düşük sonra en yüksek hızda çırparak kar haline getirin. Yumurta beyazının sıvı kalmamasına çok dikkat edin.

Bir spatula ile erimiş, hafif soğumuş çikolatayı azar azar dökerek yumurta beyazı ile karıştırın. Son olarak Hindistan cevizini azar azar ekleyerek karıştırın.

20 cm kelepçeli kek kalıbının tabanını ve kenarlarını pişirme kağıdı ile kaplayın; karışımı kalıba dökün. Fırını 160 c ayarlayın. Fırını önceden yakmayın çünkü fırın ısınırken macaroon’un dinlenmesi gerekiyor. Fırın ısınınca macaroon’u 160 derecede 20 dk pişirin.

Macacoon soğurken üzerine dökeceğiniz karışımı hazırlayın.

Üzerine: 200 Ml Krema, 400 Gr. Labne, 90 Gr. Pudra Şekeri, 2 Çorba Kaşığı Rom, 200 Gr. Yaban Mersini. 100 Gr. Rendelenmiş Bitter Çikolata.

Büyükçe bir kapta labneyi çırpın, pudra şekerini ekleyip çırparak karıştırın, Romu ekleyip karıştırın.

Ayrıca bir kapta mikserle kremayı kabarana kadar çırpın. Kremayı peynirli karışıma ekleyin, yaban mersinini ekleyerek tüm malzemeyi spatula ile karıştırın.

Peynirli karışımı macaroonun üzerine döküp bir gece buzdolabında bekletin. Son olarak rendelenmiş bitter çikolatayı cheesecake’in üzerine serpiştirin.

Cheesecake’i kalıptan çıkartmadan önce ince bir bıçakla kenarlarını kalıptan ayırın; dolaptan çıkarttıktan sonra bekletmeden servis yapın.

4 Haziran 2011 Cumartesi

Beyaz Trüf Mantarı Soslu Makarna


Yeme içme ve gurme gıda ürünleri ilgilenip de truffle "Trüf" mantarını duymayan yoktur herhalde. Hani şu toprağın altında yetişen, müzayedelerde açık arttırma ile satılan sosyete mantarı. Herkes gibi ben de bu mantar çeşidini duyup büyük bir hevesle risotto ile denemiştim. İlk olarak siyah trüf mantarını denemiştim; keskin kokusu, baskın lezzeti... nefret etmiştim. Zaten trüf mantarını ya çok seversin ya da nefret edersin, ortası yoktur derler.

Bu kötü tecrübeden sonra cesaret edip beyaz trüf mantarını da deneyemedim... Ta ki bugüne kadar… Birkaç ay önce bir firma tanıtım amacıyla beyaz trüf mantarı sosu hediye etmişti. Bir gün cesaretimi toplayıp tekrar denemek üzere alıp eve getirmiştim. Bugün eşim ‘şöyle değişik, güzel bir makarna yap, ama sıradan bir şey olmasın’ deyince kendi kendime ‘zamanı geldi’ diye düşündüm. İşin garibi yaptığım yemeklerden pek de haz etmeyen –anneannesinin klasik yemeklerini hiçbir şeye değişmeyen- sevgili kızım Ezgi de ister istemez bu ziyafete dahil olacaktı. Ezgi'ye çaktırmadan girdim mutfağa...

Trüf mantarı sosunu direkt olarak kullansam yoğun kokusu hem fazla gelecek hem de yetmeyecekti. Krema içinde eriterek kullanayım dedim; biraz beyaz şarap, tavuk suyu ve birkaç çay kaşığı –fazla kaçmasın diye birer birer ekleyerek- beyaz trüf mantarı sosu. Bu sos aslında white truffle cream olarak geçiyor yani beyaz trüf mantarı kreması ama bence sos kıvamında, içinde beyaz trüf mantarı parçacıkları var.

Neyse, sos malzemeleri; 200 Ml Tavuk Suyu (bulyon değil), 100 Ml Beyaz Şarap, 200 Ml Krema, 100 Ml Süt, 3-4 Çay Kaşığı Beyaz Trüf Mantarı Sosu, Tuz, Karabiber.

Küçük bir tencerede tavuk suyu ile beyaz şarabı yüksek ateşte ¼ oranına gelip koyulaşana kadar kaynatın. Sonra kremayı ve sütü ekleyerek ½ oranına gelene kadar kaynatmaya devam edin. Kremayı düşük ısıda kaynatmanızı tavsiye ederim, fazla fokurdamasın. 5-6 dk sonra, son olarak azar azar trüf sosunu ekleyin. 3 çay kaşığı bence yeterli ama 4 de olabilir, zevkinize kalmış.

Makarna olarak 1 paket, 500 Gr Gnocchi Sardi (midye makarna) kullandım. Soslu makarnalarda sos tutması özelliği ile bu makarnayı kullanıyorum. Sos makarnadan süzülüp tabağa dökülmek yerine makarnanın içine doluyor.

Sadece sos ve makarna eksik gibi geldi ve 150 gram kadar inceltilmiş tavuk göğüs etini uzun ince (jülyen) doğrayarak ayrıca bir tavada kızarttım.

Makarnanın üzerine serpiştirmek üzere biraz da parmesan (parmigiano reggiano) rendeledim.

Makarnam haşlandı, iyice süzdürdüm. Makarnayı tekrar tencereye alıp sosu ve tavuk parçalarını ekleyerek karıştırdım hemen tabaklara koyup üzerine biraz rende parmesan ekleyip servis yaptım. Makarnadan o kadar güzel kokular geliyordu ki kendi kendime ‘galiba bu sefer farklı’ dedim.

Aynen öyleydi…. aman tanrım, o nasıl bir lezzettir, nasıl güzel bir kokudur… ruhunuzun derinliklerine işleyip doyuruyor. Ezgi bile ‘güzel olmuş’ dedi, gerisini siz düşünün.

Bu denemeyi neden bir makarna hikayesine çevirdiğime gelince; ilk defa trüf mantarı deneyecekseniz ilk denemeniz kesinlikle beyaz ile olsun ve hatta bence beyaz trüf mantarı sosu ile başlayın ki benim gibi kötü bir tecrübe yaşayıp bu lezzetten mahrum kalmayın.

2 Şubat 2011 Çarşamba

Izgara Kalamar Dolması


Izgara Kalamar Dolması

4 Adet Tüp Kalamar, 1 Büyük Levrek (500 Gr), 500 Gr Karides Eti, 250 Gr Ahtapot, Dereotu, 1 Çay Kaşığı Kırmızı Pul Biber (isteğe bağlı), Balzamik Sos Glaze.

Marine İçin: 1 Limonun Suyu, 1 Çorba Kaşığı Şeker, 1 Tatlı Kaşığı Karbonat, 150 Ml Bira.

Temizlenmiş kalamarları derince bir kaba koyup üzerine şeker ve karbonatı ekleyip karıştırın. Limon suyunu ekleyip 5-8 dk yoğurun. Birayı ekleyip 5-8 dk daha yoğurun. Kalamarları marine sosuyla birlikte 2-3 saat üstü kapalı olarak buzdolabında dinlendirin.

Levrek, karides ve kalamarları haşlayın. Balığın kılçıklarını, derisini ayıklayın. Karides ve ahtapotu doğrayın. Tüm malzemeyi karıştırıp dereotu, tuz, dilerseniz kırmızıbiberi ekleyin.

Kalamarları marine sosunun içinden alıp iyice süzdürün. İç malzemeyi dörde bölüp kalamarları eşit şekilde doldurun; ağzını kürdanla kapatın.

Kalamarları ızgarada pişirin; eğer çok pişirirseniz kayış gibi sert olur, pişirme süresi çok önemlidir. Ateşin alevli olmamasına dikkat edin; arkalı önlü 3-4 dk pişmesi için yeterli olacaktır.

Kalamarları tabağa alıp üzerine glaze balzamik sos döküp bekletmeden servis yapın.

21 Kasım 2010 Pazar

Kanasta



Kanasta

Kağıtların puan değeri:

As = 15 Puan
2,3,4,5,6,7 = 5 Puan
2 (Joker) = 10 Puan
8,9,10,J,Q,K = 10 Puan
Joker = 10 Puan

Fi Puan Değeri :100 Puan (Her biri)
Yarım Kanasta :100 Puan
Tam Kanasta :200 Puan
Full Kanasta :500 Puan
Oyunu Bitiren : 50 Puan

Oyun 2 deste oyun kağıdı + 2 jokerle oynanır. Oyundaki bütün 2’ler joker olarak veya kendi yerinde sıralı yaparken kullanılabilir.

Örnek: As-2-3 veya 2-3-4 sıralıdır. “2” Bu örnekte olduğu gibi kullanılırsa yerinde kullanıldığı için “5“ puandır.

Örnek: 7-7-2 (joker) kullanıldığında bu sayıların toplamı 20’dir. 5+5+10 (2 joker)

veya 8-8-2 (joker) kullanıldığında bu sayıların toplamı 30’dur. 10+10+10 (2 joker)

As-As-2 (Joker) kullanıldığında bu sayıların toplamı 40’dır. 15+15+10 (2 joker)

2’li “Sıralılarda” joker olarak kullanılamaz; sadece yerinde kullanılabilir veya 4-5-6 üç sıralı tamamlandıktan sonra 4.5. kağıt olarak kullanılabilir.

Örnek: 5-6-2 (Joker) veya 8-2 (Joker)-10 olmaz. Sıralı gelen 3 kağıttan sonra 4. olarak joker kullanılabilir.

Örnek: 4-5-6-2 (Joker) 8 gibi. Bu örneğin sayı toplamı 5+5+5+10+10 = 35’dir.

Örnek: 8-9-10-2 (Joker)-Q. Bu örneğin sayı toplamı 10+10+10+10+10= 50’dir.

Oyunda 2’ler dahil toplam 10 joker vardır.

Kağıtların dağıtılması:

Oyun 4 kişiyle ve eşli oynanır. Eşler karşılıklı otururlar. Eşlerin aldığı sayılar “A” ve “B” altında toplanarak yazılır.

Kağıdı dağıtan kişi kağıtları teker teker 6 kişiye dağıtır gibi toplam 11’er kağıt dağıtır. Kendi önüne dağıttığı kağıtları A,B,C diye sıralarsak “B” kendi oynayacağı kağıtlar “A” 1.ci Fİ - “C” 2.”Fİ”dir.

Oyun saat yönünde oynanır.

Oyunun kuralları:

Oyunun kuralları eşlerin aldığı toplam 900 sayıya kadar farklı, 900 – 5200 arası farklıdır.

900 sayıya kadar kurallar: Biri sıralı olmak şartıyla ilk açışta en az 45 sayıya açmanız gerekir, 45 sayının altında eliniz bitik olsa bile açamazsınız. İlk 45 sayının içinde joker kullanamazsınız, jokersiz 45 sayıyı toplamanız gerekir.

Örnek: 4-5-6 (15 Puan) 8-8-8 (30 Puan) veya 1-2-3-4-5-6-7 gibi örnekler çoğaltılabilir. Biri sıralı olmak şartıyla 5 puanlık toplam 9 kart da olabilir. 5-6-7 / 3-3-3 / 4-4-4 gibi.

45 sayıyı bu şekilde tamamladıktan sonra kalan kağıtlarınızda joker kullanıp bitebilirsiniz. Oyunda ilk biten birinci Fİ’yi alarak oyuna devam eder tekrar biterse ikinci Fİ’yi de alabilir.

Oyunda fazladan dağıtılan kağıtlara “Fİ” denir. Oyuncular bitip “Fi”leri almadan “Kanasta” yapmış olsalar bile oyun bitmez. 2 Fİ’de oyuncular tarafında alınması gerekir. Oyunun bitmesi için biten tarafın “Kanasta” yapması şarttır. “Kanasta” yapmadan oyunu bitiremezsiniz, fakat “Fİ” almadan “Kanasta” yaparak bitebilirsiniz. Eşler birbirine işleyebilir. 45 veya 90’a açtıktan sonra işleyebileceği gibi direkt olarak işlemeye de gidebilir. İşlemeye giden kişi bitip “Fİ”yi alabilir fakat en sonunda “Kanasta” yapmış olsalar dahi bitemez.

Örnek: 2 “Fİ”de alınmış (kimin aldığı önemli değil) eşlerin “Kanasta”sı da var fakat işlemeye gitmiş, bu kişi oyunu bitiremez, ancak eşi bitirebilir veya karşı çift.

Eşler toplamda 900 sayıya ulaştıktan sonra jokersiz bir sıralı yapmak zorundadır. Sıralı 15 puanlı 4-5-6 veya 30 puanlık 8-9-10 olabilir. Kalan sayıyı tamamlarken joker kullanılabilir.

Örnek: Sıralı 4-5-6 (15 Puan) 8-8-2 (30 Puan) 10-2-Q (30 Puan) 3-3-2 (20 Puan) gibi.

Bir seride sadece tek joker kullanılabilir.

Örnek: 8-8-8-8-8-8-8-2 veya 3-4-5-6-7-2-8-9-10-J-Q-K-As gibi.

Papazdan sonra as gelebilir Q-K-As gibi.

Joker yerinde kullanılırsa, örneğin;

1-2-3-4-5-6-7 gibi bunun devamında 2. bir joker kullanılabilir; joker yerinde kullanıldığı için joker olarak sayılmaz ve sayı değeri 5 puandır.

Sıralılarda yerinde kullanılan ikilinin aynı seriden olması gerekir.

Örneğin: Maça 2-3-4 gibi.

Sıralı kağıtlar aynı seriden olmak zorundadır; yerinde kullanılmıyorsa joker hariç.

Örneğin: Kupa serisi 8-9-10-J gibi. (Joker araya kullanılmadıkça serisi önemli değildir.)

Aynı sayılarda durum diğer oyunlardan farklıdır;

Örneğin: İki maça 8 bir kupa 8 sekiz açabilirsiniz. Bu üçlü seridir, dilerseniz joker de kullanabilirsiniz, jokerin serisi önemli değildir.

Maça 8 – Maça 8 – 2 (Joker) veya Kupa 8 olabilir.

Oyunda en küçük seri üç sıralı veya 3 aynı kağıttan oluşur.

Kanasta:

7 Kağıdın sıralanmasına “Kanasta” denir. Üç çeşit kanasta vardır, “Tam Kanasta”, “Yarım Kanasta” ve “Full Kanasta”.

Tam Kanasta:

Tam kanastanın puan değeri 200’dür.

8-8-8-8-8-8-8 yedi aynı kağıt (8.de eklenebilir ama kanastanın değerini değiştirmez, gene tam kanastadır, sadece siz bir kağıt fazla işlemiş olursunuz.

Veya 3-4-5-6-7-8-9 gibi aynı seriden sıralı 7 kağıt. Eğer aynı seriyi As’dan başlayıp Papaza kadar tamamlarsanız, “Full Kanasta” 500 puan alırsınız. (Bu oldukça zor bir ihtimal olmakla birlikte imkansız değildir)

Yarım Kanasta:

Yarım kanastanın puan değeri 100’dür. Tam kanastadan farkı 6 aynı veya sıralı kağıdın arasında joker kullanılmasıdır.

Örneğin: 5-5-5-5-5-5-2 (Joker) veya 4-5-6-2 (Joker)-8-9-10

Eşler joker kullanarak kağıtları açtıktan sonra siz eşinize işlerken joker yerine kullanılan kağıdı koyup toplamda 7’ye tamamlarsanız açılırken joker olmasına rağmen joker 7 aynı veya sıralı kağıdın dışında kaldığı için bu tam kanasta olarak değerlendirilir. Fakat yarım kanasta olduktan sonra joker yerine kullanılan kağıdı bulsanız bile yarım kanastanın puanı değişmez. Siz sadece fazladan kağıt işlemiş olursunuz. Fakat bu aynı seriden 13 kağıdı bulup jokeri dışarıda bıraktığınız durumlarda seri yarım kanasta olsa bile 500 sayı arlısınız, çünkü 13 kağıdı tamamlayıp jokeri dışarıda bırakmış oluyorsunuz.

Eşler kendi önlerine veya eşlerine işleyebilirler. Elinizdeki kağıtları Kanatsa olmuş kağıtlara da işleyebilirsiniz. (Bitmek veya daha fazla puan almak için)

Yarım kanastanın tam kanasta olmasına örnek:

5-5-5-2 eşiniz açtı siz aynı anda 4 adet 5’li veya 2 beşliyi önceden 2 beşliyi aynı anda sonradan eklediniz bu tam kanastadır.

5-5-5-5-5-2 toplam 6 adet kanasta olmaz; 1 adet 5’li eklenirse yarım kanasta, 2 adet 5’li aynı anda eklenirse tam kanasta olur.

Örnek: Eşinizin veya sizin önünüzde Kupa 5-2-7-8-9-10 var, siz bu seriye kupa 6 ve kupa 4 veya kupa J işlerseniz bu tam kanasta olur. Sadece kupa 6 eklerseniz joker yerinden çıkar ve altına veya üstüne gelir (4 veya J yerine, sizin isteğinize göre) yarım kanasta olur.

Elinizde joker (ikili) var ve sıralı açıyorsanız bunları aynı serilerde kullanmanız kanasta yaparken size faydalı olur.

Örneğin: Kupa 2(Kupa)-5-6-7-8 açtınız. Eşiniz joker yerine kullandığınız kupa 3-4’ü bulur eklerse bu tam kanasta olur. Joker 4 yerinden çıkar kendi yerine gelir 2-3-4-5-6-7-8 tam kanasta olur. Seçeneğiniz varsa açarken bunlara dikkat edin.

Her çift bir 1 “Fİ” almak zorundadır;

Bir çift diğer çiftten önce bitip diğer çift açmadan yerdeki iki ”Fİ”yi de alırsa diğer çift direkt “Kanasta”ya açmak zorunda kalır. Fi alamayan çift karşı çift oyunu bitirmeden joker kullanarak yarım kanasta veya tam kanastaya açmak zorundadır. Bu şartlarda kanastaya açmak zorunda kalan çift için 45 veya 90’a açma kuralı geçerli değildir. Kanastaya kalan çiftlerden bir tanesi kanastaya açtığı taktirde eşi 45 veya 90 kaça açması gerekiyorsa normal şekilde açabilir.

Kanastaya açmak zorunda kalan çift kanastaya açamadan, karşı çift oyunu bitirirse – 600 ceza puanı alır; aldığı puanlardan veya yeterli puanı yoksa eksi puana düşer.

Kanastaya kalan çift, karşı çift bitmeden kanastaya açabilirse sadece – 100 ceza puanı alır, puanından düşülür.

“Fi” alan oyuncu Fi’yi alırken ortaya bir kağıt atıp sırasını bekleyebileceği gibi yere kağıt açmadan bütün kağıtları seri veya sıralı yaparak önüne açıp Fi’yi alıp devam edebilir, biterse 2.Fi’yi de alabilir. Yere kağıt atmadan bitip Fi’yi aldığı taktirde aynı anda Fi’yi kullanma hakkı vardır. Yere kağıt atarak biterse sırasını bekler, biterse 2.Fi’yi alıp bitebilir, oynayabilir.

2. Fi’yi bir çift aldı fakat sıra ona gelmeden karşı taraf bitti; 1.Fi’yi karşı çift aldığı taktirde 2. Fi’yi alan çift kullanamadığı için – 100 yemez ama elindeki Fi’de (+ -) sayılmaz. Yok sayılır.

2 Fi’yi de aynı çift aldı fakat 2. Fi’yi kullanamadan Fi alamayan karşı çift bitti. Bu durumda Fi’lerden sadece 1 tanesi sayılır kullanılmayan sayılmaz; fakat karşı çift bitse bile Fi alamadığı için – 100 yemekten kurtulamaz. Bittiği için + 50 puanı alabilir.

Biten çiftlere + 50 puan yazılır. Kanasta yapmadan oyun bitmez.

Oyun 5200’de biter.

Eğer iki çift de aynı elde 5200’ü geçerse oyun 7200’e uzar. 7200’de de aynı şey olursa 9200’e uzar ve fazla puan alan çift oyunu kazanır; iki çift tekrar aynı anda çıksa bile oyun bir daha uzamaz.

Ortada çekilen kağıtlar bitti fakat çiftler kanasta yapamadı, oyun bitmedi. Bu durumda oyuna devam edilmez herkes önündeki kağıtları sayar. Bu durumda son kağıdı çeken son oynayandır, sonraki oyuncu atılan kağıdı alamaz, oynayamaz. Yerde kağıt bittiği anda oyun bitmiş sayılır.

Yerden kağıt alma ve atma durumu:

Oyuncular sırası geldiğinde bir kağıt çeker veya yerden almak isterse yerdeki kağıtların tamamını almak zorundadır; yerde kaç kağıt varsa hepsini alır. Kağıt çeker veya yerdekileri alır sonra bir kağıt ortaya atar. Eğer bitip Fi’yi alıyorsa ortaya kağıt atmak zorunda değildir Fi’yi alır devam eder biterse gene kağıt atmak zorunda değildir, kağıt atmadan 2.Fi’yi de alır. Sadece en son biterken yere kağıt atma zorunluluğu vardır, oyuncular yere kağıt atmadan oyunu bitiremez.

Oyun bittiğinde elde kalan ve önünüzdeki kağıtların sayılması:

Önce kanastalar sayılır. Sonra Fi’ler eklenir, biten tarafa + 50 yazılır. Kanastalar dahil işlediğiniz bütün kağıtları sayarsınız. Elinizde kalan kağıtları aldığınız puanlardan düşersiniz. Elinizde kalan bütün kağıtlar eksi sayılır; elinizde tam kanasta veya sıralı, seri ne kaldıysa fark etmez.

Oyunun hiçbir aşamasında kazanmanız garanti değildir; oyunun heyecanlı ve güzel olan tarafı budur.

5195’de bile – 600 ceza puanı alıp oyunu kaybedebilirsiniz.

25 Ekim 2010 Pazartesi

ATEŞBÖCEĞİ

ATEŞBÖCEĞİ

'Yıldızlar' der Tagore 'ateşböceği sanılmaktan korkmazlar'.
Ne güzel bir laf Tanrım.!
Düşünüyorum da, sanırım en büyük korkumuz olduğumuz gibi görünmek.
Yumuşacık kalbimizin fark edilmesi,
naif yönlerimizin keşfedilmesi,
cesaretsizliğimizin anlaşılması,
korkularımızın paylaşılması
sanki zarar göreceğimizin en büyük işareti.
Kabuklarımızın altında
kendimizi saklamakta ne kadar da ustayız.
Ve ne kadar güçlü korunuyoruz, kalkanlarımızın ardında.
Hissedilmeden, el değmeden, sevgimizi göstermeden.
Istiridyeler, deniz minareleri, midyeler.
Kirpiler ve kaplumbağalar gibi.
Sahi koruyor mu bizi bu çatlamamış sert kabuk?
Kimse incitemiyor mu duygularımızı, inançlarımızı, benliğimizi?
Yoksa zarar mı veriyor bu ürkeklik, bu kabuk bize.?
Hissettiklerimizi gölgeliyor, yansıtmıyor mu gerçek kimliğimizi?
Duygularımızı bastırıyor, el ele tutuşmamızı engelliyor mu?
Eğer bir yıldız gibi ışıl ışılsam ve bir yıldız kadar parlak.
Ne çıkar atesböceği sansalar beni.?
Belki en hoyrat yürek bile ateşböceğinin
o uçucu, masum, sevimli çocuksuluğuna
el kaldırmaya kıyamaz?
Güçlü kapıların arkasına kilitlemesem kendimi,
korkaklığımı, sevgi isteğimi
en insani yönlerimi kayıtsızca sunabilsem
bu sert kabuğun agırlıgından kurtulup
bir kuş gibi uçacağım özgürce.
Anlaşılacağım ve bir ayna gibi yansıyacağım karşımdakine.
O da çözülecek belki.
Samimi ve güvenliksiz, silahsız biriyle göz göze gelince.
Oysa bir görebilsek bunu.
Kalmadı böyle insanlar demesek.
Güven duygusuna bu kadar muhtaç olmasak.
Kırılmaktan korkmasak.
Incinsek, yaralansak.
Ne olur bir darbe daha alsak.
Yeniden açsak kendimizi, atabilsek o kabuğu.
Denesek.
Risk alsak.
Yanılsak.
Fark etmez.
Tekrar, tekrar bıkmadan denesek.
Ve kucaklaşsak yeniden.
Tıpkı eskisi gibi.
Ne olduğunu anlayamadıgımız o onbeş yıldan öncesi gibi.
O zaman fark edeceğiz.
Ne kadar özlediğimizi birbirimizi.
Neler biriktirdiğimizi,
kaybolan değerlerimizi ne kadar özlediğimizi.
Beraber geldik beraber gidiyoruz oysa.
Vakit az, paylasmak, sarılmak için.
Yaşadığımız coğrafya zor, şartları ağır.
Yüreği daha fazla küstürmemek lazım.
Sırtımızda ağır küfeler, her gün katlanan.
Ve koşullar bir türlü düzelmeyen.
Sevgiye çok ihtiyacımız var.
Ufukta kara bir kış görünüyor.
Ancak birbirimize sokulursak atlatırız o günleri.
Kırın o sert, o ağır kabuklarınızı.
Kurtulun bu yükten.
Korumuyor o kabuklar, aksine zarar veriyor bize.
Yalnızlığa mahkum ediyor bizleri.
Hem hepimiz bir yıldızız.
Ne çıkar ateşböceği sansalar bizi.

Seawinds

“Therion” ile tanışmam 2000 yılında aldığım “Metal Dreams” albümüyle oldu. Bu albumdeki “Seawinds” şarkısının sözleri ve melodisi beni çok etkiledi.

Seawinds

In Cold And Dark December
As I Walk Into The Rain
Sit Beside The Room
All Night Long

In A Grey december Morning
I Decide To Leave My Home
Took A Train To Nowhere
Far Away, Far Away

Many Thousand Miles Away
Where The Moon Took To The Stars
Dreamed About The Days
Days Gone By, Days Gone By

In The Night, The Seawinds Are Calling
And The City, Is Far Far Away
Soon, The Sea Turns To Darkness
It Is Night, And Seawinds Are Calling
Seawinds Call, Seawinds Call

Ten Tousand Miles Away
Where The Moon Took To The Stars
I Dreamed About The Days
Days Gone By

I've Been Told So Many Stories
And Dreams My Friends Have Made
So It's No Illusions
Sail Away, Sail Away

In The Night, The Seawinds Are Calling
And The City, Is Far Far Away
Soon, The Sea Turns To Darkness
It Is Night, And Seawinds Are Calling

Therion

Baba Gannuş (Ganoush)

Baba Gannuş (Ganoush)

4 Büyük Patlıcan, 2 Diş Sarımsak, 50 Gr. Badem, 1 Çay Bardağı Tahin, 1 Limonun Suyu, 1 Çay Kaşığı Kimyon, Tuz, Karabiber.

Patlıcanları közleyip kabuklarını soyun; çekirdeği varsa atın. Bademlerin üzerini geçecek kadar sıcak su ilave edip bekletin; kabuklarını soyup rondoda parçalayın. Sarımsakları kıyın. Patlıcanları blender veya rondoda parçalayın; diğer malzemeleri ekleyip 1 dk daha iyice karışana kadar rondoda karıştırın.

Peynir Sufle (4 Kişilik)


Peynir Sufle (4 Kişilik)
2 Çorba Kaşığı Tereyağı, 2 Çorba Kaşığı Un, 225 Ml. Süt, Tuz, Karabiber, Muskat, 2 Yumurta Sarısı, 80 Gr. Biberli Füme Peynir veya Parmesan (Rendelenmiş), 3 Büyük Yumurtanın Beyazı (120 Gr.), 100 Gr. Dana Jambon (Küp, küp kesilmiş), 1 Tatlı Kaşığı Tereyağı, 1 Diş Sarımsak, 200 Gr. Kestane Mantarı (Doğranmış).

Fırını 170 c ısıtıp 4 adet 300 ml’lik sufle kabını yağlayıp un serpiştirin

Küçük bir tencerede tereyağını eritip 3-4 dk unu kavurun. Azar azar sütü ilave edip hızlı hızlı karıştırın topaklanmasın; orta ateşte sos kıvamına gelen kadar hafif karıştırarak pişirin. Sos kıvama gelince tencereyi ateşten alıp peyniri ekleyin, eriyene kadar karıştırın. Sos ılındıktan sonra yumurta sarılarını ekleyip karıştırın.

Büyük bir kapta, mikserle, bir tutam tuz ile yumurta beyazlarını kar gibi olana dek çırpın.

Küçük bir tencerede tereyağı ile 2 dk sarımsakları kavurun, mantarları ekleyip suyunu çekene kadar kavurun. Jambonları ekleyip 3-4 dk pişirin. Mantarlı karışımı beşamel sos ile karıştırın. Azar azar yumurta beyazını ekleyip katlayarak karıştırın; karışımı sufle kaplarına paylaştırıp 20 dk. fırında pişirip hemen servis yapın.

Kaynak: Chef’s Dergisi Eylül – Ekim sayısı.

Çikolatalı Krep


Çikolatalı Krep

50 Gr. Bitter Çikolata, 200 Ml Süt, 120 Ml Krema, 30 Gr. Kakao, 115 Gr. Un, 2 Yumurta, Sıvıyağ.

Taze Meyve: Çilek, Muz, Şeftali, Portakal, Mango vs.

Sütü ısıtın ateşten alıp mikser kabına dökün. Çikolatayı sütün içinde karıştırarak eritin. Kakao, un, krema ve yumurtayı çikolatalı karışıma ekleyip mikserle karıştırın. Karışımı 30-60 dk buzdolabında soğutun. Teflon bir tavayı sıvıyağ ile yağlayıp krepleri pişirin. Krepler hazır olduktan sonra içlerini dilediğiniz meyve ve kuruyemiş ile doldurun. Bir çorba kaşığı çikolatayı kreplerin içine bir çorba kaşığını da üzerlerine dökerek servis yapın. Ben krepleri çilekli ve elmalı hazırladım. Elmalı karışıma tarçın, kuru üzüm ve ceviz ekledim. Muz, ceviz ve kuru üzüm de çok güzel olur.

Çileklileri sadece çikolatalı yaptım.

Çikolata Sos: 80 Ml Krema, 40 Ml Süt, 120 Gr. Bitter Çikolata, 1 Çorba Kaşığı Konyak (opsiyonel) Küçük bir tencerede krema ve sütü ısıtıp ateşten alın. Konyak ve çikolatayı ekleyip eritin.

Truffles & Chocolate Bars

Truffles & Chocolate Bars

İçi dolgulu çikolataları hazırlamak için plastik özel çikolata kalıpları var; birçok yerde bu kalıpları bulabilmeniz mümkün. Mısır Çarşısı’nın arka kapısından çıkışta Nüans veya www.gurmenet.com bu tür malzemeler mevcut.

Kuvertür Çikolata: Kuvertür çikolatanın diğer çikolatalardan farkı; kakao yağı oranının yüksek, pürüzsüz, parlak olması ve kolay erimesidir. Kuvertür çikolatalar 1,5 ve 2,5 kg’lık ambalajlarda satılıyor. Benim bildiğim 4 çeşidi mevcut; Bitter, Sütlü, Frambuazlı ve Fildişi dedikleri beyaz çikolata.

Çikolatayı Tavlama: Çikolatayı kullanmadan önce “Tavlamanız” gerekir. Tavlanan çikolata daha parlak ve akıcı olur; daha kolay biçim alır. Kuvertür çikolatalar tavlamaya uygundur. Önce çikolatayı benmari usulü 46 c’ye gelene kadar eritin. Çikolatayı erittiğiniz kabı içi soğuk su dolu başka bir kaba oturtarak (çikolatayla suyu temas ettirmeden) karıştırarak ısısını 27 c’ye kadar düşürün. Sonra tekrar çikolatayı benmari usulü 32 c’ye kadar ısıtın; çikolatanız kullanıma hazırdır.

Benmari: Tariflerde sıkça sözü edilen benmari, bir pişirme usulüdür. İçinde su bulunan büyük bir kabın veya tencerenin içerisine daha küçük bir kabı yerleştirin. Büyük kabı ocağın üzerine alıp küçük kapta tarifte sözü edilen malzemeyi pişirin veya eritin. Benmari daha çok tatlı tariflerinde örneğin çikolata eritmek için uygulanır.

İçi Dolgulu Çikolataların Hazırlanması:

* 100 Gr. Kuvertür Çikolata (Hangi çeşidini kullanmak isterseniz)

*** Küçük bir parça pamuğa alkol dökerek çikolata kalıplarını silin.

*** Kuvertür çikolatayı benmari usulü eritin. Yarım tatlı kaşığı erimiş çikolatayı kalıba dökün; kaşığın tersiyle kenarlarını sıvayın. Kalıbı buzdolabına koyup donana kadar 15-20 dk bekletin.

*** Kalıpların içine ve kenarlarına koyacağınız çikolatanın ölçüsü kalıbın büyüklüğüne göre değişebilir; kalıba dökeceğiniz çikolata zeminde 3-4 mm, kenarlarda da 2 mm gibi; kalıptan çıkartırken kırılmamalı veya içine malzeme koyacağınız boşluk kalmalı.

*** Çikolataların içlerini doldurmak tamamen zevkinize kalmış; ben size birkaç örnek vereceğim; ana dolgu malzemesinin oranlarına sadık kalmak suretiyle; çikolataya aroma veren malzemeleri; kuruyemiş, likör, içki, meyve şekerlemesi, kahve, marzipan, karamel vs. dilediğinizi kullanabilirsiniz.

*** Hazırladığınız çikolataları serin bir yerde 2-3 saat bekletin. (Vaktiniz yoksa 30-40 dk buzdolabında bekletebilirsiniz) Çikolatalar iyice donduktan sonra kalıpları ters çevirerek bir tezgaha hızlıca bırakın. Kalıpta kalan çikolataları parmağınızla hafifçe bastırarak çıkartın. Çikolataları renkli çikolata kâğıtlarına koyup serin bir yerde saklayın. (Muffin kâğıtlarının aynısı çikolatalar için de satılıyor).

60 Gr. Çikolata, 2 Çorba Kaşığı Krema + 50 Gr. Kuruyemiş (Badem, Antep fıstığı, fındık, ceviz vs irice kırılmış) Çikolata ve kremayı karıştırıp benmari usulü eritin; kuruyemişi ekleyip karıştırın; karışım ılındıktan sonra bir çay kaşığıyla malzemeyi kalıpların 2/3 dolacak kadar doldurup 5-10 dk soğumasını bekleyin. Soğuduktan sonra tekrar kuvertür çikolatayla boşluk kalmayacak ve kalıptan taşmayacak şekilde kalıbı doldurun.

100 Gr. Çikolata, 1 Çorba Kaşığı Krema, 1 Çorba Kaşığı Likör (Acıbadem, Portakal, Muz, Nane, Vişne, Kahve, Rom, Viski, Konyak vs) Çikolata ve kremayı benmari usulü eritip likörü ekleyin, karıştırın. Karışım ılınınca malzemeyi kalıpların 2/3 dolacak kadar doldurup 5-10 dk soğumasını bekleyin. Soğuduktan sonra tekrar kuvertür çikolatayla boşluk kalmayacak ve kalıptan taşmayacak şekilde kalıbı doldurun.

100 Gr. Krema, 1 Çorba Kaşığı Pudra Şekeri, 2 Çorba Kaşığı Koyu Hazırlanmış Kahve (Nescafe Classic veya aromalı kahveler) Kremayı çırpmadan önce buzdolabında iyice soğutup mikserle kabarana kadar çırpın, pudra şekerini ekleyip çırpmaya devam edin; hazırladığınız soğumuş kahveyi ekleyip karıştırın. Malzemeyi kalıpların 2/3 dolacak kadar doldurup 5-10 dk soğumasını bekleyin. Soğuduktan sonra tekrar kuvertür çikolatayla boşluk kalmayacak ve kalıptan taşmayacak şekilde kalıbı doldurun.

100 Ml Krema, 30 Gr. Meyve Şekerlemesi (parçalanmış) 1 Çorba Kaşığı Pudra Şekeri, 1 Çorba Kaşığı Rom veya uygun likör. Kremayı çırpmadan önce buzdolabında iyice soğutup mikserle kabarana kadar çırpın, pudra şekerini ekleyip çırpmaya devam edin; meyve şekerlemesi ve likörü ekleyip karıştırın. Malzemeyi kalıpların 2/3 dolacak kadar doldurup 5-10 dk soğumasını bekleyin. Soğuduktan sonra tekrar kuvertür çikolatayla boşluk kalmayacak ve kalıptan taşmayacak şekilde kalıbı doldurun.

60 Gr. Çikolata, 2 Çorba Kaşığı Krema, 30 Gr Badem veya Ceviz, 20 Gr. Kuru Üzüm. Çikolata ve kremayı karıştırıp benmari usulü eritin; kuruyemişi ekleyip karıştırın; karışım ılındıktan sonra bir çay kaşığıyla malzemeyi kalıpların 2/3 dolacak kadar doldurup 5-10 dk soğumasını bekleyin. Soğuduktan sonra tekrar kuvertür çikolatayla boşluk kalmayacak ve kalıptan taşmayacak şekilde kalıbı doldurun.

100 Gr. Acıbadem veya Fıstık Ezmesi. Ezmeden küçük parçalar kopartın; kalıpların 2/3 dolacak kadar doldurup kuvertür çikolatayla boşluk kalmayacak ve kalıptan taşmayacak şekilde kalıbı doldurun.

30 Ml Krema, 1 Çorba Kaşığı Şurup (Nar, Portakal, Nane, Karamel, Çikolata, Hindistancevizi, Çilek, Kiwi, Frambuaz vs) 1 Çay Kaşığı Mısır Nişastası, 50 Gr. Antepfıstığı veya Badem ( irice kırılmış) Kuruyemiş hariç malzemeyi küçük bir cezvede kaynayıncaya kadar karıştırarak ısıtıp ateşten alın; kuruyemişi ekleyip karıştırın. Karışım ılındıktan sonra bir çay kaşığıyla malzemeyi kalıpların 2/3 dolacak kadar doldurup 5-10 dk soğumasını bekleyin. Soğuduktan sonra tekrar kuvertür çikolatayla boşluk kalmayacak ve kalıptan taşmayacak şekilde kalıbı doldurun.

60 Gr. Esmer Şeker, 1 Tatlı Kaşığı Portakal Kabuğu Rendesi, 2 Çorba Kaşığı Portakal Suyu. Portakal suyu yerine krema da kullanabilirsiniz. Küçük bir cezvede şekeri eritin, portakal kabuğunu ekleyip karıştırın, cezveyi ateşten alıp portakal suyunu ekleyip karıştırın. Karışım ılındıktan sonra bir çay kaşığıyla malzemeyi kalıpların 2/3 dolacak kadar doldurup 5-10 dk soğumasını bekleyin. Soğuduktan sonra tekrar kuvertür çikolatayla boşluk kalmayacak ve kalıptan taşmayacak şekilde kalıbı doldurun.

115 Gr. Bitter Kuvertür, 75 Gr. Beyaz Çikolata, 25 Gr. Tereyağı, 60 Ml. Krema, 1 Çorba Kaşığı Kirsch veya Konyak, 20 Adet Vişne, üzerine süsleme için rendelenmiş bitter çikolata. Kuvertürü benmari usulü eritin. 20 adet çikolata kâğıdına fırçayla çikolatayı sürün veya daha büyük kalıbı erimiş çikolatayla kaplayıp dondurun. Bu çikolatayı çikolata kâğıtlarında yaparsanız çok daha güzel olur. Beyaz çikolata, krema ve tereyağını karıştırıp benmari usulü eritin. Likörü ekleyip karıştırın. Her sepete bir adet vişne koyun (dondurulmuş kullanacaksanız eritip suyunu süzün) Sepetlerin içini beyaz çikolatalı karışımla boşluk kalmayacak şekilde doldurun. Beyaz çikolatanın üzerine rendelenmiş bitter çikolata serpiştirip dondurun.

İçi dolgulu olmayıp üzeri kaplanan çikolataların hazırlanması:

100 Gr. Kuvertür, 50 Ml. Krema ana malzeme dilerseniz içine + 1 kaşık likör. Kremayı kaynayana kadar ısıtın, çikolatayı ekleyip karıştırarak eritin. Likörü ekleyip karıştırın. Karışım donana kadar 30 dk bekletin. Çikolatadan minik parçalar alarak şekillendirin; yuvarlak, ince uzun vs nasıl istiyorsanız.

* Üzeri için: 100 Gr. Kuvertür, 50 Gr. Kakao, Pudra Şekeri, Hindistan Cevizi, Badem, Antepfıstığı, Fındık vs (Rondoda çekilmiş) Çikolatayı benmari usulü eritip düz bir tabağa dökün. Kuruyemiş veya kakaoyu düz bir tabağa dökün. Şekillendirdiğiniz çikolatalı karışımı; bir çatal yardımıyla; önce çikolatalı tabağa, sonra kuruyemiş dolu tabağa atarak yuvarlayın. Çikolata kâğıtlarına koyup dondurun.

150 Gr. Kuvertür, 150 Gr. Karışık Kuruyemiş (Badem, fındık, ceviz, antepfıstığı) 2 Çorba Kaşığı Pudra Şekeri, 2 Çorba Kaşığı Su. Süsleme için çikolata. Fırını 180 c ısıtın. Kuruyemişleri pişirme kâğıdı ile kapladığınız fırın tepsisine dökerek yayın. Üzerlerine suyu ve pudra şekerini serpiştirerek karıştırın. Kuruyemişler kızarana kadar 10 – 12 dk pişirin. Çikolatayı benmari usulü eritin. Kuruyemişleri çikolatanın içine atıp karıştırın. Karışımdan birer tatlı kaşığı alarak, pişirme kâğıdı ile kapladığınız tepsiye gelişigüzel dökün. Çikolatalar donduktan sonra dilerseniz; kontrast renk çikolatayı eriterek pişirme kağıdı ile kalem yapın, çikolataların üzerine çizgiler, şekiller yapın.

* 115 Gr. Bitter Kuvertür, 50 Gr. Tereyağı, 1 Yumurta Beyazı, 115 Gr. Şeker (Rondoda çekilmiş), 125 Gr. Badem (Rondoda parçalanmış) 5 Çorba Kaşığı Portakal Kabuğu Şekerlemesi. Tereyağı ve çikolatayı eritin. Yumurta beyazı ve şekeri mikserle çırparak kar haline getirin. Çikolatalı karışımı ekleyip karıştırın. Bademi ve portakal kabuğu şekerlemesini ekleyerek karıştırın. Karışımı streç filme döküp rulo yapın ve 2 saat, donana kadar buzdolabında bekletin. Üzerine: 175 Gr. Beyaz Çikolata, 25 Gr. Tereyağı, 115 Gr. Badem (Rondoda parçalanmış) Çikolata ve tereyağını karıştırıp eritin. Beyaz çikolatayı düz bir tepsiye dökün. Bademleri dün bir tepsiye dökün. Ruloyu beyaz çikolatalı karışıma koyarak yuvarlayın sonra bademli tepsiye koyarak yuvarlayın. Çikolata donana kadar bekletin. Ruloyu ince ince dilimleyerek servis yapın.

Çikolatalı Kek & Sufle




Çikolatalı Kek (Sufle) 4 Kişilik

100 Gr Bitter Çikolata, 100 Gr Tereyağı, 2 Yumurta, 2 Yumurta Sarısı. Tüm malzemeler oda sıcaklığında olmalı. 25 Gr Un, 25 Ml Konyak veya Amaretto Di Sarano (acıbadem likörü) veya sevdiğiniz bir likör (çikolataya uygun) 2 Çorba Kaşığı Şeker.

Fırını 175 C ısıtın.

Küçük bir tencerede, kısık ateşte, tereyağını eritin; çikolatayı ekleyip eriyene kadar karıştırın. Likörü ekleyip karıştırın.

Yumurta ve yumurta sarılarını şeker ile kabarana kadar mikserle çırpın, 6-7 dk. Yumurta ve çikolata karışımını karıştırın, unu ekleyip karıştırın.

Bir parça tereyağı ile sufle kaplarını yağlayın. Bir tutam toz şekeri kabın her tarafına serpiştirin. Kapların 2/3'sini geçmeyecek şekilde karışım ile doldurun ve 8 dk fırında pişirin.

Bu kekin özelliği; içi tam pişmeden sıvı çikolata kalıyor. Servis yaparken krema, pudra şekeri veya frambuazlı bir sos ile servis yapabilirsiniz.

Not: Keki yağlayıp unladığınız krem karamel kaplarında pişirip; fırından çıktıktan sonra hemen kaplardan çıkartabilirsiniz. (Ters çevirip hafifçe vurduğunuzda kolayca çıkıyor; tabi yağlayıp unlamayı unutmazsanız : )

Krem karamel kapları 200 ml. ve su bardağı gibidir. Bir kaba 150 ml karışımdan dökeceksiniz. Bu keki başka kaplarda pişirdiğinizde çıkartırken sorun yaşayabilirsiniz.

Kahveli Çikolata Sufle 4 – 6 Kişilik

Kahveli Çikolata Sufle 4 – 6 Kişilik

160–200 Gr Bitter Çikolata, 2 Yemek Kaşığı Nescafe Classic, 2 Tatlı Kaşığı Kakao, 3 Yumurta Sarısı, 4 Yumurta Beyazı, Tereyağı (Kapları yağlamak için) Esmer Şeker (Kaplara serpilecek)

Üzerine: Krema, Pudra Şekeri.

Çikolatayı parçalayıp küçük bir tencerede benmari usulü eritin. Bir fincan kaynar suyun içinde kahveyi karıştırarak eritin; kakao ve kahveyi çikolatalı karışıma ilave ederek iyice karıştırın. Tencereyi çok kısık ateşe alarak, yumurta sarılarını teker teker çikolatalı karışıma ekleyin, sarılar kaybolana kadar karıştırın ve ateşten alın. (1–2 dk)

Başka bir kapta yumurta aklarını mikser ile kar haline gelene kadar çırpın. Karışım iyice kabardıktan sonra çikolatalı karışıma ilave ederek karıştın. (Yumurta beyazlarının sıvı kalmamasına dikkat edin)

Sufle kaplarını tereyağı ile yağladıktan sonra kenarlarına toz şeker serpiştirin ve karışımı kaplara boşaltın. (Kabarma payını hesaplayın, kaplar tam dolu olmasın, 2/3)

200 C fırında kabarana kadar yaklaşık 12–13 dk pişirin.

Çırpılmış krema ve pudra şekeri ile hemen servis yapın.

Püf noktası, yumurtaları sufleyi yapmadan birkaç saat önce buzdolabından çıkartıp oda sıcaklığında olmasını sağlayın ve sufleler pişerken fırının kapağını açmayın. Not: Bu tarif benim gibi tatlı sevmeyenler için ideal lezzette, fakat tatlı sevenlere acı, tatsız gelebilir. Çikolatayı 2 paket yerine + 1/2 veya 1 paket daha kullanabilirsiniz veya pudra şekeri ile ideal lezzete ulaşırsınız. Ben sadece krema kullanıyorum.

Çikolata Sufle II

Çikolata Sufle

240 Gr Bitter Çikolata, 200 Ml Krema, 5 Yumurta Akı, 3 Yumurta Sarısı, 1 Çay Kaşığı Vanilya, 1 Tatlı Kaşığı Şeker, 1 Çorba Kaşığı Konyak (isteğinize bağlı)

Üzerine: Krema, Pudra Şekeri.

Küçük bir tencerede, kısık ateşte, çikolata ve kremayı karıştırarak eritin. Yumurta sarılarını ilave edip orta ateşte 5 dk pişirin. Konyağı ve vanilyayı ilave edin 1 dk daha karıştırarak pişirin ve tencereyi ateşten alın.

Başka bir kapta yumurta aklarını ve şekeri mikser ile kar haline gelene kadar çırpın. Karışım iyice kabardıktan sonra çikolatalı karışıma ilave ederek iyice karıştın. (Yumurta beyazlarının sıvı kalmamasına dikat edin)

Sufle kaplarını tereyağı ile yağladıktan sonra karışımı kaplara boşaltın. (Kabarma payını hesaplayın, kaplar tam dolu olmasın)

220 c fırında kabarana kadar yaklaşık 15 dk pişirin. Çırpılmış krema ve pudra şekeri ile hemen servis yapın.

Püf noktası; yumurtaları sufleyi yapmadan birkaç saat önce buzdolabından çıkartıp oda sıcaklığında olmasını sağlayın ve sufleler pişerken fırının kapağını açmayın.

Çikolata Sufle

Çikolata Sufle

240 Gr Bitter Çikolata, 3 Çorba Kaşığı Un, 3 Yumurta Sarısı, 6 Yumurta Akı, 1,5 Bardak Süt, 1 Tatlı Kaşığı Vanilya, 1 Tatlı Kaşığı Şeker, 1 Çorba Kaşığı Konyak (isteğinize bağlı)

Üzerine: Krema veya Pudra Şekeri

Küçük bir kâsede 1/4 su bardağı süt ile yumurta sarılarını karıştırın, karışıma unu ilave ederek tekrar karıştırın. Kalan sütü bir tencerede ısıtın, kaynamaya başladıktan sonra yumurta sarılı karışımı karıştırarak süte ilave edin. Kısık ateşte koyulaşana kadar 2 – 3 dk pişirin. Tencereyi ateşten alın; çikolata, vanilya ve isterseniz konyağı ilave edip, çikolatalar eriyene kadar karıştırın.

Başka bir kapta yumurta aklarını ve şekeri mikser ile kar haline gelene kadar çırpın. (Yumurta beyazının sıvı kalmamasına dikkat edin) Karışım iyice kabardıktan sonra çikolatalı karışıma ilave ederek karıştın.

Sufle kaplarını tereyağı ile yağladıktan sonra karışımı kaplara boşaltın. (Kabarma payını hesaplayın, kaplar tam dolu olmasın)

220 c fırında kabarana kadar yaklaşık 15 dk pişirin. Çırpılmış krema ve pudra şekeri ile hemen servis yapın. Püf noktası; yumurtaları sufleyi yapmadan birkaç saat önce buzdolabından çıkartıp oda sıcaklığında olmasını sağlayın ve sufleler pişerken fırının kapağını açmayın.

Meyveli Çikolata Fondü

Meyveli Çikolata Fondü

160 Gr. Bitter Çikolata, 80 Ml Krema (4/5 Çay Bardağı), 2 Çorba Kaşığı Amaretto Di Sarano veya Konyak, 1 Kg Çilek.

Çikolata ve kremayı benmari usulü eritin. Çikolatalar erirken likör veya konyağı ilave edin. Çikolatalar eridikten sonra karışımı küçük bir kâseye koyun. Önceden yıkayıp ayıkladığınız çilekleri yarısına kadar çikolata sosa batırıp çıkarttıktan sonra, çilekleri dik tutarak fazla sosun akmasını bekleyin ve sonra büyükçe bir tabağa dizin. Tabağı buzdolabında 1-2 saat beklettikten sonra servis yapın.

Fondü setiniz varsa; çilek, kivi, portakal, elma, ananas, mango vs meyveleri küçük küçük doğrayarak aynı sosa batırarak sıcak olarak da servis yapabilirsiniz.

Çikolatalı Krep

Çikolatalı Krep

200 Gr. Ricotta Peyniri / Tuzsuz Lor, 2 Yumurta, 1 Çorba Kaşığı Kahve, 1 Tatlı Kaşığı Tarçın, 1/2 Su Bardağı Su, ½ Çay Kaşığı Vanilya, 3 Çorba Kaşığı Un, 220 Gr. Bitter Çikolata.

1 Yumurta, ½ bardak su, vanilya ve 3 çorba kaşığı unu bir kaba koyup karıştırarak krep hamurunu hazırlayın.

Peynir, tarçın, kahve, 20 Gr. rendelenmiş çikolatayı karıştırarak kreplerin iç malzemesini hazırlayın.

Küçük bir tavaya bir miktar sıvıyağ koyarak tavayı yağlayın ve krepleri arkalı onlu pişirin (krepler çok büyük olmasın)

Tencereye bir miktar sıvıyağ, ½ bardak su koyarak 200 Gr çikolatayı eritin, 1 yumurtayı ayrı bir kapta çırparak pişirdiğiniz kreplerin iç yüzeyine sürün ve malzemeyi koyarak kapatın.

Hafif yağladığınız bir tavada kapattığınız krepleri tekrar pişirin. Krepler piştikten sonra bir kâğıt havluda kreplerin yağını süzmesini sağlayın. Krepleri servis tabağına alarak üzerine çikolata sosu döküp servis yapın. (Dilerseniz bir miktar tarçın ve kahveyi karıştırarak çikolata sosun üstüne serpin.)

Fırında Peynirli Kabak


Fırında Peynirli Kabak

8 Adet Kabak, Zeytinyağı, Tuz, Karabiber.

Harç: 100 Gr. Beyaz Peynir, 100 Gr. Eski Kaşar veya Parmesan Peyniri, 100 Gr. Dil Peyniri, 2 Yumurta ( Çırpılmış) 2 Çorba Kaşığı Zeytinyağı, Maydanoz (Kıyılmış), Dereotu (Kıyılmış), Muskat, Karabiber, Tuz.

Fırını 200 c ısıtın. Bir fırın tepsisini zeytinyağı ile çok az yağlayın.

Kabakları ortadan ikiye kesip bir kaşıkla sandal gibi içlerini oyun. Bir fırça ile üzerlerine zeytinyağı sürün; tuz, karabiber serpiştirin. Kabakları bir fırın tepsisine yerleştirip 20 dk fırında pişirin. Bu arada harcı hazırlayın; peynirleri çatalla ezip maydanoz, dereotu, baharatlar ve yumurtalarla karıştırın. Karışımdan gerektiği kadar kabakların içini ve üzerini doldurun. Fırının ısı ayarını değiştirmeden üzeri kızarana kadar 15 dk daha pişirin.

Mantarlı Enginar (4 Kişilik)


Mantarlı Enginar (4 Kişilik)

8 Enginar, 3 Çorba Kaşığı Zeytinyağı, 1 Çorba Kaşığı Şeker, 1 Çorba Kaşığı Un, 2 Su Bardağı Su, ½ Limonunu Suyu, 4 Taze Soğan, Tuz.

Büyükçe bir tencerede zeytinyağı ile taze soğanı kavurun. Şekeri, unu ekleyip karıştırın. Suyu ekleyin; kaynayınca enginarları koyup yumuşayıncaya kadar (15 dk) pişirin. Enginarları bir fırın tepsisine dizin.

Mantarlı Harç

350 Gr. Kestane Mantarı / Mantar, 2 Çorba Kaşığı Tereyağı, 4 Arpacık Soğan, 50 Gr. Ceviz (Rondoda Parçalanmış), 100 Gr. Parmesan Peyniri (Rendelenmiş), Maydanoz (Kıyılmış), Tuz, Karabiber.

Fırını 200 c ısıtın.

Mantarları, soğanı çok küçük doğrayın. Bir tencerede tereyağı ile soğanı, mantarları kavurun; tuz, karabiber ile tatlandırın, ateşten alın. Maydanoz, ceviz ve parmesan peynirini ekleyip karıştırın. Karışımdan 2-3 çorba kaşığı enginarların içine koyup 15 dk fırında pişirin, sıcak servis yapın.

Pirpir (Semizotu)


Pirpir (Semizotu)

½ Kg. Semizotu, 2 Çorba Kaşığı Zeytinyağı, 3 Diş Sarımsak, 1 Soğan, 1 Çay Bardağı Yeşil Mercimek (Haşlanmış), 1 Çay Bardağı Kurufasulye (Haşlanmış), 1 Çay Bardağı Nohut (Haşlanmış), 2 Çorba Kaşığı Kurutulmuş Domates, Tuz, Kırmızıbiber.

Büyükçe bir tencerede zeytinyağı ile soğanı, sarımsağı kavurun. Semizotunu ekleyip kavurun. Bakliyatları ve kurutulmuş domatesi ekleyip 8-10 dk daha pişirin. Semizotu su saldığı için bende su eklemeye gerek kalmadı, gerekliyse bir miktar su ekleyin.

Kaynak: Tijen İnaltong - Her Güne Bir Yemek

Mantarlı Ispanak


Mantarlı Ispanak

Rulo: 700 Gr. Ispanak (Sapları ayıklanmış) 1 Çorba Kaşığı Tereyağı, 4 Yumurta (Sarısı-beyazı ayrılmış) 200 Gr. Parmesan veya Cedar, (Rendelenmiş) Tuz, Karabiber.

Ispanakların saplarını kesip bol suyla yıkayın, süzün. Kuru bir tencereye (yağ olmayacak) ıspanakları koyup çok az tuzlayın; hafif ateşte, tencerenin kapağı kapalı olarak, arasıra tencereyi silkeleyerek 7-8 dk pişirin.

Fırını 190 c ısıtın. Fırın tepsisini pişirme kağıdıyla kaplayın, kağıdı çok az yağlayın.

Ruloyu hazırlamak için; yumurta sarılarını ıspanakla karıştırın; tuz, karabiber ile tatlandırın. Büyükçe bir kapta mikserle ½ çay kaşığı tuzla yumurta beyazlarını kar haline gelene kadar çırpın; azar azar ıspanağa ekleyerek karıştırın. Ispanağı fırın tepsisine döküp 1 cm kalınlığında dikdörtgen şeklinde yayın. (Rulo pasta yapar gibi) Ispanağın üzerine rendelenmiş peynirin yarısını döküp 10-12 dk fırında pişirin. (Katılaşıp pandispanya kıvamında gelene kadar)

Harç: 1 Çorba Kaşığı Tereyağı, 350 Gr. Mantar, 1 Çorba Kaşığı Un, 190 Ml Süt, 4 Çorba Kaşığı Krema, 2 Çorba Kaşığı Maydanoz (Kıyılmış) 4 Çorba Kaşığı Taze Soğan (Yesil kısımları, kıyılmış), Tuz, Karabiber.

Küçük bir tencerede tereyağını eritip mantarları kavurun. Tencereyi ateşten alıp unu ekleyin, karıştırın; tekrar ateşe alıp birkaç dakika pişirin. Sütü ekleyip kaynayıncaya kadar sürekli karıştırarak pişirin. Kaynayıp koyulaşınca; krema, maydanoz, taze soğan ve gerekliyse tuz, karabiber ekleyin.

Başka bir fırın tepsisini pişirme kağıdı ile kaplayın. Ispanağı peynirsiz tarafı üste gelecek şekilde tepsiye yayın; kalan peyniri serpiştirin; harcı yayıp rulo yapın. (Ruloyu pişirme kağıdı yardımıyla; hafifçe yuvarlayarak, yuvarladıkça kağıdı çekerek yapın.)

Ruloyu rosto gibi dilimleyerek (2 cm kalınlığında) servis yapın.

Kaynak: A La Carte - Saime Münir

Fırında Mantar


Fırında Mantar

500 Gr. Kestane Mantarı / Mantar, 3 Diş Sarımsak (Kıyılmış), 3 Çorba Kaşığı Tereyağı, 4 Çorba Kaşığı Galeta Unu, 4 Çorba Kaşığı Maydanoz (Kıyılmış), 50 Gr. Dil Peyniri (Rendelenmiş), 1 Küçük Yumurta (Çırpılmış) Tuz, Karabiber veya Kırmızıbiber.

Mantarları yıkayıp suyunu süzün; kâğıt havlu ile nemini alın. Bir çorba kaşığı tereyağı ile sarımsakları karıştırın. Sarımsaklı tereyağı ile mantarların içini yağlayın. Fırını 190 c ısıtın.

Küçük bir tencerede kalan tereyağı ile galeta ununu kavurun. Bir kâsede galeta unu, maydanoz, dil peyniri, yumurta, tuz, kırmızıbiberi karıştırın. Mantarların büyüklüğüne göre karışımla içlerini doldurun. Fırın tepsisini tereyağı ile yağlayın. Mantarlar pişene kadar 15-20 dk fırında pişirin.

Kaynak: Dünya Vejetaryen Mutfağı - Feza Şişman

Nar Ekşili Mercimek

Nar Ekşili Mercimek

100 Gr. Yeşil Mercimek, 1 Çorba Kaşığı Tereyağı, 1 Küçük Soğan, 5 Su Bardağı Su, 120 Ml Nar Suyu, 2 Çorba Kaşığı Nar Ekşisi, 50 Gr. Yasemin pirinci / Pirinç, 1 Çay Kaşığı Zerdeçal (Hint Safranı) Tuz, Karabiber, 3 Çorba Kaşığı Kuru Üzüm, 1 Çorba Kaşığı Tereyağı, 1 Çorba Kaşığı Nane. Bol maydanoz ve taze soğan (Kıyılmış)

Mercimeği önceden ıslatın. Tereyağını eritip zerdeçalı ekleyin, soğanı kavurun. Suyu, mercimeği, pirinci ekleyip 40 dk tencerenin kapağı kapalı olarak pişirin. Mercimek yumuşayınca; taze soğan, maydanoz, nar suyu, nar ekşisini ekleyip tuz karabiber ile tatlandırın, fokurdayana kadar kaynatın. Tereyağını eritip naneyi kavurun. Üzümlerle birlikte çorbaya ekleyin birkaç dakika kaynatıp servis yapın.

Yerelması


Yerelması

10 Arpacık Soğan, 600 Gr. Yerelması (Ayıklayıp, küp küp doğrayın, limonlu suda bekletin) 1 Havuç (Ortadan ikiye bölüp dilimleyin) 2 Çorba Kaşığı Zeytinyağı, ½ Limonun Suyu, 1 Çorba Kaşığı Pirinç, 2 Çorba Kaşığı Kuşüzümü, Tuz, Karabiber. Dereotu (Kıyılmış)

Bir tencerede zeytinyağı ile soğan ve havucu kavurun. Yerelmasını ekleyip birkaç dk daha kavurun, üzerini geçecek kadar su ekleyin. Tencerenin kapağı kapalı olarak pişirin. Sebzelerin pişmesine yakın pirinç ve kuşüzümünü ekleyip 10 dk daha pişirin. Tuz, karabiber ve limon suyu ile tatlandırın. Dereotu serperek servis yapın.