Sayfalar

16 Temmuz 2012 Pazartesi

Terbiyeli Dana Şiş 

(6 Kişilik) 

Yıllardır damak tadıma uygun marine edilmiş, yumuşak, ağızda dağılan bir dana şişin arayışı içindeydim. Gittiğim hiçbir restoranda yumuşak ve güzel marine edilmiş bir dana şiş yiyebildiğimi söyleyemeyeceğim. Ya et çok sert olur ya da güzel marine edilmemiş, lezzetsiz ve sıradandır. Ne yazık ki bu sefer de haklı çıktım 'eğer lezzetli, kaliteli ve keyifli bir şeyler yemek istiyorsan, otur kendin yap' tezimi doğruladım. Uzun uğraş, deneme ve yanılmalardan sonra eti istediğim gibi marine edip, yumuşacık bir dana şiş yapmayı başardım.

Tabi burada maharetin tek başıma kendimde olduğunu söylemek megalomanlık olacaktır.

İkinci kural 'eğer iyi bir et yemek istiyorsan eti mahallenin kasabından alacaksın. O seni kandırmaz, müşterisini kaybedecek kadar zengin ve ahlaksız değildir. 

Gelelim tarife; 

1.2 Kg İri Doğranmış Dana Kontrafile (kasabınıza şiş yapacağınızı ve dinlenmiş bir et istediğinizi belirtin. Bizim kasapların tek kusuru, uyarmazsanız eti çok küçük doğruyorlar)

Marine İçin: 

50 Ml Süt (1/2 Çay Bardağı), 
50 Ml Zeytinyağı (1/2 Çay Bardağı), 
1 Çorba Kaşığı Soya Sosu, (15 Gr) 
1-2 Çorba Kaşığı Acı Biber Salçası 30 Gr.(Salçanın kalitesi sosu çok değiştirmektedir) 
1 Çorba Kaşığı Domates Püresi, 15 Gr. 
1-2 Çorba Kaşığı Yoğurt (30 Gr)
1 Büyük Soğanın Suyu (Soğanı rendeleyip suyunu süzgeçten geçirin, yaklaşık 4-5 çorba kaşığı olacak 40 Ml) 
1 Tatlı Kaşığı Toz Şeker (10 Gr)
3-4 Diş Sarımsak, Kıyılmış
1 Çay Kaşığı Acı Pul Biber (Opsiyonel, acı sevmiyorsanız kullanmayın) 

Fazla derin olmayan, geniş bir kapta etlerle sosu elinizle yoğurun, etleri iyice soslayın. Kullandığınız kap çok derin olmamalı ki etler sosun içinde kalsın, sosu emsin. Derin bir kapta, üstte kalan etlerin sosu aşağı süzülecekir. Kabın ağzını kapatın 24-48 saat buzdolabında bekletin.

Etleri şişlere dizin. Bu iş için marketlerde satılan 20 cm'lik bambu şişler gayet güzel ve uygun. 

Not: Aynı sosu tavuk kanat yapmak için de kullandım. Sos tavuğa da çok yakıştı. Sosu tavuk için yaptığınızda soya sosunu 2 kaşık ve pul biberi biraz daha fazla kullanabilirsiniz. Ette çok önemli değil ama ben tavukta, özellikle de kanatta acıyı biraz daha fazla seviyorum. Bu tamamen zevkinize kalmış, dilerseniz acı biber kullanmayabilirsiniz. 

Afiyet Olsun...