Sayfalar

28 Eylül 2010 Salı

APPLE PIE – AMERIKAN USULU

APPLE PIE – AMERIKAN USULU

HAMUR ICIN:
300 gr. Un, 1 tutam tuz, 2 yemek kasigi seker, 175 gr. Tereyag, 1 yumurta sarisi, 1 yemek kasigi soguk su

ICINE ELMALI HARC :
675 gr. Elma (4 adet), 1 yemek kasigi un, 50 gr. Esmer seker, 1 yemek kasigi tereyag(oda sicakliginda ermis), tarcin

GEREKEN : robot ve hamur karistirma ucu - capi 20,5 cm kalip (eger teflon kullanmayacaksaniz kalibi yaglamayi unutmayin)

YAPILISI :
Hamuru hazirlarken ben mikser kullaniyorum ama elle da yogurabilirsiniz.
Bir kabin icine unu (eleyerek), tuzu ve sekeri koyun ve karistirin. Tereyagini kup seklinde keserek, su ve yumurtanin sarisi ile birlikte una top haline gelene kadar karistirin. Hamurun üzerine temiz bir naylon torba veya streç film sararak 30 dk. buzdolabinda bekletin.

Firini 180°C ye ayarlayarak isitin.

Elmalari soyun ve bir kaba rendeleyin. Uzerine unu , esmer sekeri serpin ve karistirin.
Hamuru 30 dk. sonra buzdolabindan cikarin ve ikiye bölün, bir parcasini unlanmış tezgâhta capi yaklasik 20,5 cm kalibi kaplayacak sekilde açın. Hamurun üzerine temiz bir naylon torba veya streç film serince hamur çok kolay açılıyor. Actiginiz hamuru kalibin tabanini ve kenarlarini kaplayacak sekilde yayin. Icine elmali harci yayarak koyun. Tarcin serpin ve bir kac parca tereyag koyun. Hamurun ikinci kismini da ayni sekilde acin ve harcin ustunu tamamen kaplayacak sekilde koyun, kenarlarini birlestirin ve sicilleyin. Isterseniz bir catalin yardimiyla hamurun ustune dekor yapabilirsiniz.

Pastayi firina koyun ve 25-30 dk. veya uzeri tamamen kizarincaya kadar pisirin.

Firindan cikarin ve ilik olarak servis yapin. Servis yaparken krema, pudra şekeri veya vanilyali donduma ile servis yapabilirsiniz.

Afiyet olsun….

Panettone - Italyanlarin tipik noel keki


Panettone - Italyanlarin tipik noel keki

HAMUR ICIN: 1 paket kuru bira mayasi (7 gr), 225 ml ilik sut, 450-500 gr un, 1 cay kasigi tuz, 85 gr kuru uzum, 1 tatli kasigi limon kabugu rendesi (veya 1 flakon limon/portakal esansi), 55 gr seker, 125 ml siviyag, 55 gr erimis tereyag, 4 yumurta sarisi, 1 yumurta beyazi, 1 yemek kasigi su

GEREKEN : robot ve hamur karistirma ucu – 1,7 lt lik sufle kalibi capi 12 cm yuksekligi 15/18 cm (eger teflon kullanmayacaksaniz kalibi yaglamayi unutmayin)

YAPILISI : Ilik sutte kuru bira mayasini eritin. 350 gr unu, tuzu, kuru uzum, limon kabugu rendesini ve sekeri mikserin kabina koyun ve 15 sn karistirin. Siviyag ve tereyagini ekleyin. Karistirmaya devam ederken yavas yavas mayali sutu ve yumurta sarilarini ekleyin. Hamur kalibin kenarlarindan ayrilincaya kadar geri kalan 150 gr unu herbir seferinde 50 grami asmayacak sekilde yavas yavas katin (yapismasi sona erinceye kadar yani 150 gramin hepsini kullanmaniz sart degil….). Tavsiye edilenden daha fazla un kesinlikle kullanmayin….
Hamuru siviyag ile yaglanmis buyuk bir kabin icine koyun ve elinizle hamuru cevirerek her tarafinin yaglanmasini saglayin, ustunu ortun ve sicak bir yerde dinlenmeye birakin (ben uzerine temiz bir bez ortup firina koyuyorum). Yaklasik 1 saat sonra veya hacmini ikiye katlayana kadar kabarmaya birakin. Bu sure gectikten sonra hamuru unlu bir tezgahta elinizle biraz daha yogurun ve yaglanmis sufle kalibina koyun. Bu sefer ustunu ortmeden tekrar yaklasik 1 saat veya hacmini ikiye katlayana kadar kabarmaya birakin.
Firinin rafini en alt duzeye indirin ve 180°C ye ayarlayarak isitin. (tabii ki keki kabarmasi icin bu sefer firina koymayin!!!!) Hamur kabarinca firina koymadan evvel, yumurta akini bir catalin yardimiyla su ile cirpin ve hazirladiginiz bu karisimi bir fircanin yardimiyla uzerine surun ve hamuru firina koyun. Yaklasik 50-55 dk veya uzeri tamamen kizarincaya kadar pisirin. Pisip pismedigini icine uzun bir kurdan veya bicak sokarak da anlayabilirsiniz. Pisme suresi firindan firina degisiyor… Firindan cikardiktan sonra hemen sufle kalibindan cikarin ve bir metal izgara uzerinde sogumaya birakin (yani alti yere degmeyecek ve hava alacak sekilde bir yere koymaniz yeterli, ben ekmek kesme tahtasini kullaniyorum). Panettone’nin soguyunca yenmesini tavsiye ederim… Afiyet olsun…..
No: Merhabalar,Panettone ekşi mayadan yapılmaktadır. Kati şekilde yaş maya ile olmuyor.Kullanılan tereyağ miktarı çok düşük olduğundan çok kuru olacaktır.Yanıonda ayva reçeli ile mükemmel olacaktır.Küçük bir not, tenkit değildir. Daha güzel olması için.Sevgilerimle,Emrullah

Portakalli Rom'lu Cheesecake


Portakalli Rom'lu Cheesecake

Taban Malzemeleri: 3 cup graham cracker crumbs(sade veya orta sekerli biskuvi kirigi) 1 avuc cekilmis ceviz 6 yemek kasigi kadar eritilip ilitilmis tereyag veya margarin 2 yemek kasigi tarcin.

Bu malzemelerin hepsini karistiriyoruz.Kelepceli kaliba dokuyoruz.Celik cezvenin poposuyla sertce vurarark yayiyoruz, kenarlarida biraz yukseltiyoruz.Ardindan buzdolabina koyuyoruz.

Kalip dolapta beklerken; 2 paket(500gr.) Philadelphia krem peynir(buradaki paketler 250 gr'lik)Oda sicakliginda 500 ml(yaklasik 500 gr) sour cream-Turkiye'deki arkadaslar yogurt'ta kullanabilirler. 1/2 cup bal 1/2 cup toz seker 2 yemek kasigi limonlu toz puding(pisirilmemis halde) 1 yemek kasigi dolusu rom aromasi 4 yumurta Bir butun portakalin kabugunun rendesi.

Oncelikle firininizi 160-165 dereceye ayarlayin isinsin. Krem peynir, sour cream (veya yogurt), toz seker, bal,toz puding ve rom aromasini mikserle orta hizda iyice karistirin. Mikseri kapatmadan dusuk hiza getirip, yumurtalari birer birer kirip, kirdiginiz her yumurtayi karisima yedirinceye kadar(yani cok fazla sure degil) ciprmaya devam edin. Cok fazla cirparsaniz kek kabarmaz. Sonra mikseri cikarin portakal rendesini ilave edip spatula ile karistirin.Ve bu karisimi dolaptan aldiginiz kelepceli kaliptaki tabanin uzerine dokun.
Hic bekletmeden firina verin 1 saat pisirin. Kekin ortasina kurdan soktugunuzda peynir veya yogurt bulasik halde gelmemeli kurdan.. Firindan alinca oda sicakliginda sogutun. Kelepceli kalibin etrafinda bir soguk bicagi dolandirip kekin kaliptan ayrilmasini saglayin ve daha sonra kaliptam cikarin. Yaklasik iki saat veya servis saatine kadar buzdolabinda dinlendirin.
Servis yapacaginiz zaman,yarim su bardagi bal'i bir damla limonla birlikte catalla cirpin.Kekin uzerine dokun.Ve zari alinmis taze portakalla susleyin.Etrafina dilerseniz cekilmis ceviz yayin. *Siz dilerseniz bu kekin karisimina cikolatali toz puding ekleyebilirsiniz.Ben gelecek misafirimin cikolataya alerjisi oldugu icin koyamadim, yerine limonlu puding kullandim. *Ayrica taban malzemesini ben 3 olcu yaptim.Cunku bu kekleri cok alcak sevmiyorum siz dilerseniz bir olcu yapabilirsiniz. sevgiyle, Deniz Güney

Çikolatalı Cevizli Kek


Çikolatalı Cevizli Kek

200 Gr. Bitter Çikolata, 150 Gr. Tereyağı, 3 Yumurta, 90 Gr. Esmer Şeker, 120 Gr. Ceviz (İrice kırılmış), 1 Tatlı Kaşığı Tarçın, 2 Çorba Kaşığı Konyak.

20 Cm’lik kelepçeli bir kek kalıbının tabanını pişirme kâğıdı ile kaplayın. Alüminyum folyo ile kek kalıbının çevresini kaplayın. (Kek su dolu tepsinin içinde pişecek, içine su girmemesi için)

Fırını 180 c ısıtın. Fırın ısındıktan sonra fırın tepsisine 2 cm yüksekliğe gelecek kadar kaynar su koyun.

Küçük bir tencerede tereyağını eritin; çikolatayı ekleyip eriyene kadar karıştırın.

Bir mikser kabında yumurta ve şekeri kabarana kadar mikserle çırpın. Çikolatalı karışımı, cevizi, tarçını ve konyağı ekleyip karıştırın. Kek kalıbını su dolu fırın tepsisinin içine koyarak 30 dk pişirin. Kek piştikten sonra hafif ıslak kalacak.
Kek soğuduktan sonra kelepçeyi çıkartın. Büyükçe bir tabağa keki ters çevirerek pişirme kâğıdını çıkartın. Keki tekrar fırın telinin üzerine ters çevirerek koyun.

Sos: 100 Gr. Bitter Çikolata, 3 Çorba Kaşığı Tereyağı, 2 Çorba Kaşığı Bal, ½ Çay Kaşığı Tarçın. Süslemek için: 150 Gr.
Karamelize Yarım Ceviz.

Küçük bir tencerede tereyağını eritin, çikolatayı ekleyip eriyene kadar karıştırın. Bal ve tarçını ekleyip karıştırın. Sosu kekin üzerine dökerek yayın; spatula ile kekin kenarlarına sosu sürün.

Kekin üzerini cevizlerle süsleyin. Bir çay kaşığıyla artan veya süzülen çikolata sosu cevizlerin üzerine gezdirin.

Yerfıstığı Ezmeli Kek


Yerfıstığı Ezmeli Kek

90 Gr. Bitter Çikolata, 170 Gr. Tereyağı (Oda sıcaklığında), 250 Gr. Esmer Şeker, 170 Gr. Yerfıstığı Ezmesi, 2 Yumurta, 90 Ml Süt, 200 Gr. Un, 2 Çay Kaşığı
Kabartma Tozu, ¼ Çay Kaşığı Tuz, 50 Gr. Damla Çikolata.

Fırını 180 c ısıtın. 20 cm'lik kelepçeli bir kalıbı pişirme kağıdı ile kaplayın.
Un, kabartma tozu ve tuzu eleyerek karıştırın.

Çikolatayı benmari usulü eritin. Tereyağı ile şekeri mikserle çırpın. Yerfıstığı ezmesini ekleyip 5 dk daha çırpın. Teker teker yumurtaları ekleyip kabarana kadar çırpın. Sütü ekleyip karıştırın. Unlu karışımı azar azar ekleyip tahta bir kaşıkla karıştırıp yoğurun. Hamuru ikiye bölün; bir yarısına erittiğiniz çikolatayı, diğer yarısına damla çikolatayı karıştırın.

Erimiş çikolatalı hamuru kalıbın altına, diğerini üstüne döküp düzeltin. 45-50 dk pişirin. Kek iyice soğumadan servis yapmayın.

Bademli Cheesecake


Bademli Cheesecake

Tabanı: 175 Gr. Badem, 5 Çorba Kaşığı Un, 4 Çorba Kaşığı Esmer Şeker, 3 Çorba Kaşığı Tereyağı, 1 Yumurta Sarısı, 1 Çay Kaşığı Acıbadem Aroması. 20 cm’lik kelepçeli bir kalıbı pişirme kâğıdı ile kaplayın.

Bademleri bir kâseye koyup üzerini geçecek kadar kaynar su ekleyin, kabuklarını soyun; kâğıt havluda suyunu süzdürerek kurutun. Bademleri rondoda un gibi olana kadar parçalayın, unu ekleyip karıştırın.

Tereyağı ve şekeri çırpın, yumurta sarını ekleyip çırpın; aromayı ekleyip karıştırın. Bademli karışımı ekleyip yoğurun. Hamuru, kenarları 3-4 cm yükseklikte olacak gibi kalıba açın. Hamuru açarken elinizle veya bir kaşığın tersiyle bastırarak düzeltin. Kalıbın üzerini streç filmle kaplayıp 30 dk buzdolabında bekletin.

Fırını 180 c ısıtıp keki 13-15 dk pişirin. Kek soğurken peynirli karışımı hazırlayın.

Üzerine: 250 Ml Krema, 350 Gr. Labne, 90 Gr. Pudra Şekeri, 90 Ml. Amaretto Di Saranno (Acıbadem likörü), 100 Gr.
Karamelize Badem (İrice parçalanmış)
Büyükçe bir kapta peyniri çırpın, pudra şekerini ekleyip çırparak karıştırın. Amaretto’yu ekleyip karıştırın. Ayrıca bir kapta mikserle kremayı kabarana kadar çırpın. Kremayı peynirli karışıma ekleyerek karıştırın. Karamelize bademleri isterseniz içine, isterseniz üzerine döküp serpiştirin. (Ben üzerine dökmenizi tavsiye ederim.)

Peynirli karışımı kekin üzerine döküp bir gece buzdolabında bekletin. Cheesecake’i kalıptan çıkartmadan önce ince bir bıçakla kenarlarını kalıptan ayırın; dolaptan çıkarttıktan sonra bekletmeden servis yapın.

Çikolatalı Bademli Kek


Çikolatalı Bademli Kek

100 Gr. Badem, 120 Gr. Şeker, 40 Gr. Un, 120 Gr. Tereyağı, 160 Gr. Bitter Çikolata, 3 Büyük Yumurta, 45 Ml Amaretto Di Saranno (Acıbadem Likörü).

20 cm’lik kelepçeli bir kek kalıbını yağlı kâğıt ile kaplayın.
ademleri bir kâseye koyup üzerini geçecek kadar kaynar su ekleyin, kabuklarını soyun, kâğıt havlu ile nemini alın. Bademleri 2 çorba kaşığı şeker ile rondoda un gibi parçalayın.
Çikolatayı benmari usulü eritin.
Yumurtaların sarısıyla beyazını ayırın.
Büyükçe bir kapta şekerin yarısıyla tereyağını mikserle çırpın; erimiş çikolatayı ve teker teker yumurta sarılarını ekleyip mikserle düşük hızda iyice karışana kadar çırpın. Bademleri ve likörü ekleyip karıştırın.
Yumurta beyazlarını ¼ çay kaşığı tuzla kar gibi olana kadar çırpın, kalan şekeri ekleyip çırpmaya devam edin; her defasında ¼ yumurta beyazını çikolatalı karşıma ekleyerek karıştırın; hepsini bir kerede karıştırmayın. (Yumurta beyazının sıvı kalmamasına dikkat edin)
Karışımı kalıba döküp 30 dk pişirin. Keki fırın telinin üzerinde soğutun; fırından aldıktan 15 dk sonra kelepçeyi çıkartın. Kek iyice soğuduktan sonra keki büyükçe bir tabağa ters çevirerek altındaki kâğıdı ve kalıbın altını çıkartın. Keki tekrar tele alın, iyice soğutun.

Çikolata Sos: 100 Ml. Krema, 130 Gr. Bitter Çikolata, 1 Çorba Kaşığı Tereyağı, 1 Çorba Kaşığı Amaretto. Süslemek için (opsiyonel): 50 Gr. Kavrulmuş badem. (Rondoda parçalanmış).

Küçük bir tencerede, kısık ateşte, kremayı kaynayana kadar ısıtın. Çikolatayı ekleyip eriyene kadar karıştırıp tencereyi ateşten alın. Tereyağını ekleyip eriyene kadar karıştırın. Likörü ekleyip karıştırın. 15 dk sos soğuyana kadar bekletin. Sos ılındıktan sonra kekin üzerine dökerek spatula ile yayın, kenarlarını sıvayın. Dilerseniz üzerine kavrulmuş badem serpiştirin.

Fıstık Ezmeli Kek


Fıstık Ezmeli Kek

150 Gr. Antep Fıstığı Ezmesi, 240 Gr. Bitter Çikolata, 100 Gr. Tereyağı, 120-150 Gr. Pudra Şekeri, 5 Yumurta (Çırpılmış), 270 Gr. Un, 3 Çorba Kaşığı Kakao, 2 Çorba Kaşığı Konyak. Not: Fıstık ezmesi yerine badem ezmesi, badem ezmesi kullanırsanız konyak yerine Amaretto kullanabilirsiniz.

Fırını 180 c ısıtın. 20 cm’lik kelepçeli bir kalıbı pişirme kağıdı ile kaplayın. Fıstık ezmesini kolay rendeleyebilmek için 30 dk buzlukta dondurun.
Çikolatayı benmari usulü eritin. Büyükçe bir kapta mikserle tereyağını çırpın, pudra şekerini ekleyip çırpmaya devam edin. 3 Yumurtayı ekleyip çırpmaya devam edin. 3 Çorba kaşığı un ve kakaoyu ekleyip karıştırın. Kalan 2 yumurtayı ekleyip karıştırın. Kalan unu azar azar ekleyerek karıştırın. Fıstık ezmesini rendeleyip hamura karıştırın. Erimiş çikolata ve konyağı ekleyip karıştırın. Karışımı kalıba döküp düzgün şekilde yayılmasını sağlayın, 40-45 dk pişirin.

Kaynak:Dünya Vejetaryen Mufağı - Feza Şişman

Macaroon Kek


Macaroon Kek

Tart: 100 Gr. Un, 100 Gr. Badem Unu, 1 Çorba Kaşığı Esmer Şeker, ½ Çay Kaşığı Tuz, 85 Gr. Tereyağı, (Eritilmiş, soğumuş) 1 Çorba Kaşığı Su (Ilık), 1 Çay Kaşığı Badem Aroması.

Badem Unu: 150 Gr. Bademi 50 Gr. Esmer Şeker ile rondoda un gibi olana dek parçalayın. Unu ikiye bölün.

20 x 20 kek kalıbını yağlayıp, pişirme kâğıdı ile kaplayın. (Pişirme kâğıdını kalıbın iki kenarında yüksek bırakın; keki kalıptan çıkartırken kolaylık olur) Fırını 190 c ısıtın.

Büyük bir kapta; un, 100 gr. badem unu, esmer şeker ve tuzu karıştırın. Tereyağı, badem aroması ve 1 çorba kaşığı suyu ekleyip yoğurun. Hamuru kalıba kenarları 3 cm yükseklikte olacak şekilde açın; 15 dk kadar pişirin. Fırının ısısını 160 c’ye düşürün.

Üzerine: 3 Yumurta Beyazı, ½ Çay Kaşığı Tuz, 100 Gr. Şeker, 1 Çay Kaşığı Badem Aroması, 100 Gr. Badem Unu, 100 Gr. Hindistan Cevizi, 150 Gr. Bitter Damla Çikolata, 75 Gr. File Badem (Kavrulmuş).

Büyük bir kapta, mikserle; tuz ile yumurta beyazlarını çırpıp kar haline getirin. Azar azar şekeri ekleyip çırpmaya devam edin. Badem aroması, badem unu, Hindistan cevizi, ¾ damla çikolata, ¾ file bademi sırasıyla ve azar azar ekleyerek tahta bir kaşıkla karıştırın. Karışımı kalıba döküp düzgün yayılmasını sağlayın. Kalan file badem ve damla çikolatayı üzerine serpiştirip 160 c fırında 40 dk pişirin.
Kek piştikten sonra soğumaya bırakın; 10 dk sonra hamurun kenarlarına bıçak sokarak kalıptan ayırın; hamur kalıba yapışmasın. Kek iyice soğuduktan ve kalıba yapışmadığından emin olduktan sonra kenarlarındaki pişirme kâğıdı yardımıyla keki kalıptan çıkartıp servis yapın.

Böğürtlenli Pasta

Kek: 160 Gr. Bitter Çikolata, 90 Gr. Tereyağı, 120 Ml Su, 170 Gr. Şeker, 2 Büyük Yumurta (Sarısı beyazı ayrılmış), 140 Ml. Krema, 280 Gr. Un, 1 Tatlı Kaşığı Kabartma Tozu, 1 Çay Kaşığı Karbonat.

20 cm’lik kelepçeli bir kek kalıbını pişirme kâğıdı ile kaplayıp yağlayın. Fırını 180 c ısıtın. Un, kabartma tozu ve karbonatı karıştırın.

Küçük bir tencerede, kısık ateşte, suyu ısıtıp karıştırarak tereyağını eritin. Şekeri ekleyip karıştırarak eritin. Çikolatayı ekleyip karıştırarak eritin. Küçük bir kasede yumurta sarılarını çırpıp karışıma ekleyin, 1-2 dk karıştırın. Kremayı ekleyip karıştırın. Tencereyi ateşten alıp unu ekleyin, karıştırın.

Yumurta beyazlarını bir tutam tuzla, mikserle, büyük bir kapta kar gibi olana dek çırpın; azar azar yumurtalı karışıma ekleyerek karıştırın. Hamuru kalıba döküp 180 c fırında 40-45 dk pişirin. Kek biraz soğuyunca kenarlarına bıçak sokarak kelepçeyi kalıptan ayırın. Kek iyice soğuduktan sonra büyük bir bıçakla üçe bölün. Kekin üstü hafif kabarıp çatlayabilir bu parçayı pastanın en altında kullanın.

Ganaj: 320 Gr. Bitter Çikolata, 160 Gr. Krema, 50 Gr. Tereyağı, 2 Çorba Kaşığı Konyak.

Küçük bir tencerede, kısık ateşte, krema ve tereyağını ısıtın. Tencereyi ateşten alın, çikolatayı ekleyip karıştırarak eritin. Likörü ekleyip karıştırın. Ganajı buzdolabında soğutun.

Böğürtlen: 400 Gr. Böğürtlen, 2-3 Çorba Kaşığı Esmer Şeker, 2 Çorba Kaşığı Kirsch veya Rom.

Tüm malzemeyi küçük bir tencerede, kısık ateşte; şeker eriyip böğürtlenler yumuşayıncaya kadar çok hafif karıştırarak pişirin. Böğürtlenleri süzgeçten geçirip suyunu süzdürün. (Suyunu atmayın lazım olacak) Yıkayıp temizlediğiniz 20cm’lik kelepçeli kalıbın en altına kekin bir parçasını yerleştirin; bir fırçayla böğürtlen sosunun suyundan alarak keki ıslatın. Kekin üzerine çikolatalı ganajın 2/5’sini sürün; üzerine iyice süzdüğünüz böğürtlenin yarısını sürün. Aynı şekilde bir kat daha kek koyup keki ıslatın; ganaj ve üzerine kalan böğürtleni sürün. Son parça kalan keki de böğürtenle ıslatıp pastanın üstüne koyun; 1/5 ganajla kekin kenarlarını çok ince sıvayın; 1 saat buzdolabında soğutun.

Çikolata Sos: 120 Gr. Bitter Çikolata, 50 Gr. Tereyağı, 60 Ml. Krema, 1 Çorba Kaşığı Konyak.

Küçük bir tencerede, kısık ateşte, tereyağını eritip kremayı ve likörü ekleyin, karıştırın. Tencereyi ateşten alıp çikolatayı ekleyip karıştırarak eritin. Sos ılınınca pastanın üzerine dökerek spatulayla yayın.

Üzerine: Pastayı böğürtlen taneleriyle süsleyip sos donana kadar buzdolabında bekletin.

Kurutulmuş Meyveli Scone



Kurutulmuş Meyveli Scone

450 Gr. Un/Kepekli Un (3 Su Bardağı), 80 Gr. Şeker (1/3 Su Bardağı) 10 Gr. Kabartma Tozu (1 Çorba Kaşığı), ½ Çay Kaşığı Karbonat, 1 Çay Kaşığı Tuz, 180 Gr. Tereyağı (3/4 Su Bardağı - Soğuk, küçük küçük parçalanmış), 150 Gr. Kurutulmuş Meyve (1 Su Bardağı - Yaban Mersini, Üzüm, Erik vs), 2/3 Su Bardağı Süt (Buttermilk)

Buttermilk: 1 Su bardağı süte 1 çorba kaşığı sirke ekleyip karıştırın, 10 dk bekletin. Bazı tariflerde Buttermilk yerine kefir de kullanılabileceği söyleniyor ama hiç denemedim.

Fırını 230 c ısıtın.
Kurutulmuş meyvelerin büyüklerini küçük küçük parçalayın; bir kabın içerisinde üzerini geçecek kadar su ilave ederek yumuşatın; suyunu süzdürün. Kurutulmuş meyveleri karışık kullanabileceğiniz gibi hamuru parçalara bölerek ayrı ayrı meyveli de hazırlayabilirsiniz. Ben üzüm, birkaç çeşit erik, yaban mersini (cranberry) ve çileği karıştırarak kullandım.

Un, şeker, kabartma tozu, karbonat ve tuzu eleyerek karıştırın. Küçük küçük parçaladığınız tereyağını ekleyerek yoğurun (bisküvi kırıntısı gibi olana dek) Kurutulmuş meyveleri ekleyip elinizle yoğurarak karıştırın; azar azar sütü ekleyerek yoğurun. Karışımdan üçer çorba kaşığı kadar alarak muffin kalıplarına koyun, kalıbınız yoksa elinizle top şeklinde şekillendirip fırın tepsisine dizin. Bu ölçüden 14 kek çıkıyor.

Notlar: Hamur biraz cıvık, yapış yapış, un eklemeyin ! 230 c fırında 15 dk pişirin. Çikolata seviyorsanız 80 Gr. bitter çikolatayı rendeleyip meyvelerle birlikte karıştırabilirsiniz.

Kurutulmuş Meyveli Scone II

Scone (Yağsız)

170 Gr. Kurutulmuş Meyve (Üzüm, erik, yaban mersini, kayısı vs), 400 Gr. Kepekli Un / Un, 3 Çorba Kaşığı Şeker, 20 Gr. Kabartma Tozu, 1 Çay Kaşığı Tuz, 400 Ml. Krema, 4 Çorba Kaşığı Bal.

Meyveleri ılık suda bekleterek yumuşatın, suyunu süzdürüp bekletin.

Büyükçe bir kapta; un, şeker, kabartma tozu ve tuzu eleyerek karıştırın. Sırasıyla; meyveleri, kremayı ve balı ekleyerek karıştırın, yoğurun. Yapışık bir hamur olacak un ilave etmeyin !
Fırını 220 c ısıtın. Fırını hamur hazır olduktan sonra açın çünkü hamurun 15-20 dk dinlenmesi gerekiyor. Hamurdan 3 çorba kaşığı alarak muffin kalıplarında veya pişirme kâğıdına dizerek fırın tepsisinde 15 dk pişirin.

Kahveli Bademli Pasta


Kahveli Bademli Pasta

275 Gr. Un, 5 Gr. Kabartma Tozu, 160 Gr. Bitter Çikolata, 225 Gr. Tereyağı, 300 Ml Koyu Hazırlanmış Kahve (Nescafe Classic vb), 300 Gr. Şeker, 3/5 Çay Bardağı Amaretto Di Saranno (Acıbadem Likörü), 3 Büyük Yumurta (Hafif çırpılmış), 150 Gr. Badem (Rondoda parçalanmış).

23 cm’lik kelepçeli bir kek kalıbını yağlayıp kakao serpiştirin. Fırını 180 c ısıtın.

Un, kabartma tozunu eleyerek karıştırın. Küçük bir tencerede kahveyi ısıtın; tereyağını ve şekeri ekleyip hafif karıştırarak eritin. Ateşi kısın, çikolatayı ekleyip karıştırarak eritin; ateşten alın, likörü ekleyip karıştırın. Çikolatalı karışım ılınınca büyük bir kaba alın ve çırpılmış yumurtaları azar azar ekleyerek mikserle karıştırın. Bademi ekleyip karıştırın. Unu ekleyip karıştırın. Karışımı kalıba döküp 30 dk pişirin. Kek piştikten sonra soğuyunca; büyük bir bıçakla eşit şekilde üç parçaya bölün. Kek kalıbını yıkayıp tekrar kullanmak için hazırlayın.

Çikolatalı Krema: 240 Gr. Bitter Çikolata, 150 Ml. Krema.

Çikolatayı benmari usulü eritin. Soğutulmuş kremayı mikserle çırparak kar haline getirin. Çikolata ılındıktan sonra krema ile karıştırın. Bir parça keki kalıbın dibine koyup üzerine çikolatalı karışımın yarısını sürün; üzerine 2. kat keki koyup kremanın kalanını sürün; 3. kat keki koyup pastayı 3-4 saat veya bir gece buzdolabında bekletin.

Çikolatalı Sos: 120 Gr. Bitter Çikolata (% 70 kakao içeren), 90 Ml Krema, 1 Çorba Kaşığı Tereyağı, 1 Çorba Kaşığı Amaretto.

Küçük bir tencerede kremayı kaynayana kadar ısıtın; tereyağını ekleyip eritin; ateşten alıp likörü ve çikolatayı ekleyip eriyene kadar karıştırın. Sos ılınınca pastanın üzerine döküp spatula ile yayın. Sos donana kadar bekletip servis yapın.

Truffle Kek


Truffle Kek

200 Gr. Badem, 125 Gr. Şeker, 100 Gr. Tereyağı (Oda sıcaklığında), 125 Gr. Un, 160 Gr. Beyaz Çikolata, 1 Çay Kaşığı Acıbadem Aroması.

Üzerine: 120 Ml. Krema, 240 Gr. Bitter Çikolata (Tercihen % 70 Kakao içeren), 100 Gr. Kuru Üzüm.

Badem Unu: Bademlerin üzerine kaynar su dökerek kabuklarını soyun. 3 Çorba kaşığı şeker ile bademleri rondoda un gibi olana dek parçalayın.

23 cm’lik yuvarlak veya kare bir kek kalıbını pişirme kâğıdı ile kaplayın. Beyaz çikolatayı benmari usulü eritin. Büyükçe bir kapta tereyağı ile kalan şekeri mikserle orta hızda 5 dk çırpın. Erimiş çikolata ve aromayı ekleyip düşük hızda karıştırın. Sırasıyla badem ununu ve unu ekleyip karıştırın. Hamuru kalıba açıp 30 dk buzdolabında dinlendirin.

Küçük bir tencerede kremayı kaynayana kadar ısıtıp ateşten alın. Parçaladığınız çikolatayı azar azar ekleyip karıştırarak eritin. Çikolata eridikten sonra üzümü ekleyip karıştırın.

Fırını 160 c ısıtın. Keki 25 dk fırında pişirin. Kek soğuduktan sonra çikolatalı karışımı üzerine dökerek spatula ile yayın; buzdolabında veya oda sıcaklığında çikolata donana kadar bekletin. Keki dolapta saklayacaksanız servis yapmadan bir saat önce dolaptan çıkartın. Keki dilim dilim veya kurabiye gibi küçük küçük kesin.

Çikolatalı Üzümlü Muffin


Çikolatalı Üzümlü Muffin

200 Gr. Bitter Çikolata (Rendelenmiş veya Damla), 125 Gr. Ceviz (Parçalanmış), 150 Gr. Kuru Üzüm, 145 Gr. Tereyağı, 80 Gr. Esmer Şeker, 100 Gr. Bal, 2 Yumurta (Çırpılmış), 6 Gr. Kabartma Tozu, 8 Gr. Karbonat, 430 Gr. Un, 150 Ml. Buttermilk, 180 Ml. Half & Half.

Tüm malzemeler oda sıcaklığında olmalı. Fırını 190 c ısıtın.

Buttermilk: 150 Ml Süte 1 Tatlı Kaşığı Sirke ekleyip karıştırın.

Half & Half: 120 Ml Süt ile 60 Ml Kremayı karıştırın.

Bir kapta çikolata, üzüm ve cevizi karıştırın. Başka bir kapta un, kabartma tozu ve karbonatı eleyerek karıştırın.

Büyükçe bir kapta tereyağı ve şekeri mikserle 3-5 dk. çırpın; bal ve yumurtayı ekleyip 1 dk daha çırpın. Buttermilk ve half & half ekleyip 30 sn daha düşük devirde karıştırın. Azar azar üzümlü karışımı ekleyerek tahta bir kaşıkla karıştırın. Son olarak unlu karışımı ekleyin ve elinizle yoğurun; karışım cıvık olacak un eklemeyin.

Hamuru muffin kalıplarına paylaştırıp (80’er gr) 25 dk pişirin. Bu ölçüden 20-22 adet çıkıyor. Biraz kalorili fakat dehşet bir muffin diyebilirim : )

Not: Buttermilk ve Half & Half Türkiye’de olmadığı için orijinallerine en yakın bu şekilde yaptım. Buttermilk yapabilmek için; krem tartar veya limon suyu da ekleyebilirsiniz. Half & Half ise; 1/3 veya ¼ süt - krema karışımıdır. Orijinal tarifte damla çikolata kullanılıyordu; ben bitter çikolatayı rendeleyerek kullandım.
Kaynak: Professional Pastry Chef – Bo Friberg

Karamelli Cheesecake


Karamelli Cheesecake

Tabanı: 200 Gr. File Badem, 5 Çorba Kaşığı Un, 4 Çorba Kaşığı Esmer Şeker, 3 Çorba Kaşığı Tereyağı, 1 Yumurta Sarısı, 1 Çay Kaşığı Acıbadem Aroması.

24 cm’lik kelepçeli bir kalıbı pişirme kâğıdı ile kaplayın. Bir kapta bademlerle unu karıştırın. Ayrıca bir kapta tereyağı ve şekeri mikserle çırpın, yumurta sarını ekleyip çırpın, aromayı ekleyip karıştırın. Bademli karışımı ekleyip yoğurun. Hamuru, kenarları 3-4 cm yükseklikte olacak gibi kalıba açın. Hamuru açarken elinizle veya bir kaşığın tersiyle bastırarak düzeltin. Kalıbın üzerini streç filmle kaplayıp 30 dk buzdolabında bekletin.
Fırını 180 c ısıtıp keki 13-15 dk pişirin. Kek soğurken peynirli karışımı hazırlayın.
Üzerine: 250 Ml Krema, 350 Gr. Labne, 1 Kutu (397 Ml) Karamelize Edilmiş Condensed Milk.

Condensed Milk’i (Türkçesi nedir bilmiyorum) -konserveyi açmadan- alüminyum folyo ile kaplayıp derin bir tencereye koyun. Tencereye konservenin üzerini 3 parmak geçecek kadar su doldurup yüksek ateşte 3.30 saat kaynatın. 15-20 dk’da bir su eksiltecek, su eklemeyi ihmal etmeyin. Su seviyesi kesinlikle düşmemeli. Kaynatma işlemi bittikten sonra su soğuyana kadar konserveyi tencerede bırakın. Su soğuduktan sonra konserveyi çıkartıp açın. Elde ettiğiniz
karamelin lezzetine ve kıvamına inanamayacaksınız.

Karameli bir çok tatlıda kullanabileceğiniz gibi truffle yapımında da kullanabilirsiniz. Karameli badem ile karıştırıp -veya sadece karamel ile- truffle’ları doldurabilirsiniz. Neyse biz tarifimize dönelim : ))

Bir kapta peyniri çırpın. Ayrıca bir kapta mikserle kremayı katılaşana kadar çırpın. (Kremayı çırpmadan 15-20 dk önce buzlukta tutarsanız daha kolay kabarır) Kremayı peynirli karışıma ekleyerek karıştırın. Büyükçe bir kapta karameli hafifçe çırpın; azar azar peynirli karışımı ekleyip spatula ile karıştırın. Eğer karameli peynirli karışıma eklerseniz peynirin soğukluğu karamelin donmasına sebep oluyor. Bu şekilde karameli peynirli karışımın içinde eritmekte zorlanırsınız. Karameli peynirli karışımla karıştırırken kesinlikle mikser kullanmayın karışım sulanır. Peynirli karışımı kekin üzerine döküp bir gece buzdolabında bekletin.
Cheesecake’i kalıptan çıkartmadan önce ince bir bıçakla kenarlarını kalıptan ayırın; dolaptan çıkarttıktan sonra bekletmeden servis yapın. Hatta servis yapmadan 30 dk önce buzlukta bile tutabilirsiniz.

Notlar: Konserveyi alüminyum folyo ile kaplayın dedim çünkü saatlerce suyun içinde kaynayan teneke az da olsa pas salıp tencereyi kirletiyor. (Korkmayın içinden pas salmıyor)

Condensed Milk’i ne kadar fazla kaynatırsanız o kadar koyu kıvam elde edersiniz; 4 saate kadar kaynatabilirsiniz. Türkiye’de condensed milk bulmak zor biliyorum, bu sebeple ya yurt dışından getirteceksiniz ya da kendiniz yapacaksınız. Kendiniz yapmak isterseniz internette tarifini bulmak mümkün. Sütü şeker ile karıştırıp yarıya inene kadar kaynattığınızda condensed milk elde edersiniz. Bu sütü
Karamelize etmek için birkaç yöntem var.

Karamelize Condensed Milk


Karamelize Condensed Milk

1 Kutu Condensed Milk.Condensed Milk’i (Türkçesi nedir bilmiyorum) -konserveyi açmadan- alüminyum folyo ile kaplayıp derin bir tencereye koyun. Tencereye konservenin üzerini 3 parmak geçecek kadar su doldurup yüksek ateşte 3.30 saat kaynatın. 15-20 dk’da bir su eksiltecek, su eklemeyi ihmal etmeyin. Su seviyesi kesinlikle düşmemeli. Kaynatma işlemi bittikten sonra su soğuyana kadar konserveyi tencerede bırakın. Su soğuduktan sonra konserveyi çıkartıp açın. Elde ettiğiniz karamelin lezzetine ve kıvamına inanamayacaksınız. Condensed Milk Türkiye’de kolay bulunan bir ürün değil, bu sebeple condensed milk’in nasıl yapılacağını internette araştırdım; isterseniz evde de yapabilirsiniz.

Süt Tozu ile yapılan condensed milk;

3/4 Su Bardağı Şeker, 1/2 Su Bardağı Su, 1 Su Bardağı + 2 Çorba Kaşığı Süt Tozu.
Tüm malzemeyi karıştırıp yüksek ateşte koyulaşana kadar -15 20 dk- kaynatıyorsunuz.

Süt ile yapılan condensed milk;

6 Su Bardağı Süt, 5 Çorba Kaşığı Şeker.

Sütü 60 dk kaynatın; şekeri ekleyip karıştırarak 15-20 dk daha - 2 su bardağı ölçüye düşene kadar- kaynatın.

Ev yapimi Condensed Milk yapimini arastirirken
http://www.astray.com/ 'da ev yapimi condensed milk'in nasil karamelize edildigini ogrenmis sizlerle de paylasmistim. Haftasonu condensed milk yapip karamelize etmeyi denedim fakat basarili oldugumu soyleyemeyecegim.

Condensed milk yapmakta sorun yok; 1,5 litre sutu 5-6 corba kasigi seker ile bir saatten fazla karistirarak elde ediyorsunuz. Condensed milk tariflerinde sutu yari olcuye dusene kadar kaynatin diyordu. Ilk basta ben de oyle yaptim ama hazir condensed milk'in kivamini bildigim icin bunun 1/3 e dusene kadar kaynatmak gerektigini dusundum ve oyle yaptim. Bu sekilde hazir condensed milk ile ayni kivami yakaliyorsunuz.

Sira bunu karamelize etmeye geldiginde; sutu, kapakli derin ve kucuk bir borcama koydum. Kapakli olmasina ragmen folyo ile kapladim ki hic su girmesin. Borcami buyuk bir tencereye koyup kapak seviyesine kadar su ile doldurdum. 3 saat kaynattim bana misin demedi, 4 saat sonra ufak ufak karamelize belirtileri gosterdi ama ben artik dayanamadim. Yani belki bu sekilde 6-8 saat falan kaynatirsaniz karamelize olma ihtimali var... sabri olan varsa denesin.

Sonra ayni sutu mikrodalga'da karamelize etmeyi denedim. Once 750 Watt'da 2 dk pisirip karistirdim, sonra 2 dk daha, baktim hareket yok, sonra iki defa daha denedim. Sonra 600 Watt'a dusurup herhalde 10 defa falan 2 dk'da bir karistirarak pisirdim. Ufak ufak karamelize olmaya basladi, sonra 360 Watt'a dusurup 10-12 kere daha 2 dk'da bir karistirarak karamelize etmeyi basardim.

Sonuc tabi ki husran, benim hazir condensed milk ile elde ettigim karamel ile bunun uzaktan yakından alakasi yok. Bu karamelin yapisi cok farkli ve kotu; lezzeti de kotu. Berbat bir sey oldu anlayacaginiz. Bu tecrubeyi sizinle de paylasayim istedim ki saatlerce ugrasip kafayi yemeyin : )))

Not: Condensed Milk
http://www.gurmenet.com.tr/ satılmaktadır.

Armutlu Çikolatalı Kek


Armutlu Çikolatalı Kek

5 Armut (Orta boy), 120 Gr. Toz Şeker, 180 Gr. Bitter Çikolata (Eritilmiş- tercihen % 70 Kakao içeren), 75 Gr. Un, 4 Yumurta (Çırpılmış), 10 Gr. Kabartma Tozu (1 Paket), 5 Gr. Vanilya (1 paket), 100 Gr. Tereyağı (Oda sıcaklığında), ¼ Çay Kaşığı Tuz.

Şurup için: 800 Ml. Su, 250 Gr. Şeker.

Fırını 175 c ısıtın. 20 cm’lik kelepçeli bir kek kalıbını yağlı kağıt ile kaplayın. Çikolatayı benmari usulü eritin. Un, kabartma tozu, vanilya ve tuzu eleyerek karıştırın.

Bu kekte 4 adet armut bütün ve saplı olarak kullanılacak, kabukları soyulacak. 1 Adet armut kabukları soyulup küp küp doğranacak, hamura karıştırılacak.
Küçük bir tencereye su ile şekeri koyup karıştırarak kaynatın. Su kaynadıktan sonra 4 adet armudu kaynar suya atıp 15 dk. pişirin. Armutlar piştikten sonra çıkartıp soğutun. Armutların dip kısmını bıçakla kesip düzleştirirseniz kalıba koyduğunuzda devrilmeden dik durur.

Büyükçe bir kapta tereyağı ile şekeri mikserle çırpın, eritilmiş çikolatayı ekleyip karıştırın. Azar azar çırpılmış yumurtayı ekleyerek çırpmaya devam edin. Azar azar unu ekleyip tahta bir spatula ile karıştırın. Küp küp doğradığınız armudu ekleyip karıştırın.

4 adet armudu simetrik ve dik olarak kelepçeli kalıba yerleştirin. Çikolatalı karışımı armutları bozmadan döküp yayın. 175 c fırında 55 dk. pişirin. Keki aynı gün tüketmenizi öneririm; içinde meyve olduğu için çok fazla dayanmaz.
Tarif için teşekkürler Alev.

Böğürtlenli Tiramisu


Böğürtlenli Tiramisu,
250 Gram Bitter Çikolata % 70 Kakao İçeren (Rendelenmiş), 400 Gram Mascarpone veya Labne, 8 Çorba Kaşığı Pudra Şekeri, 4-6 Çorba Kaşığı Amaretto, Kahve Likörü veya Konyak, 2-3 Çorba Kaşığı Baileys veya başka bir krem likör, 4 Yumurta Sarısı, 500 Ml Krema (Çırpılmış), 200 Ml Koyu Hazırlanmış Espresso, 400 Gram Kedi Dili Bisküvi (40 Adet Bisküvi), 450 Gr Böğürtlen.

25 x 25 cm kare bir kek kalıbı.

Peynir ile 5 çorba kaşığı pudra şekerini çırpın, amarettoyu ekleyip karıştırın.

Yumurta sarılarını ısıya dayanıklı bir kapta benmari usulü pişirerek tiramisu kremasını hazırlayacaksınız. Ben bunun için bir borcam tepsisinin cam kapağını ve ona uygun bir tencere kullandım. Tencereyi yarıdan az -cam kapak ile temas etmeyecek şekilde- su ile doldurup kaynayana kadar ısıtın. Su kaynadıktan sonra altını en kısık ayara getirip suyun kaynamasını minimuma indirin. Yumurta sarılarını kalan pudra şekerini ve baileys’i borcam kapağına koyarak tencerenin üstüne oturtun. 5-6 dakika kadar çırpma teli ile karıştırarak pişirin. Karışım krema kıvamına gelip beyazlaşıp köpürecek. Bu aşamada kabı su dolu tencerenin üzerinden alıp krema soğuyana kadar çırpmaya devam edin. Krema soğuyunca önce çırpılmış krema sonra da peynir ile karıştırın.

Bisküvilerin yarısını kahve ile ıslatarak kalıbın dibine dizin. Üzerine böğürtlenlerin yarısını yayıp rendelenmiş çikolatanın üçte birini serpin. Üzerine kremanın yarısını döküp yayın. Kalan bisküvileri de kahve ile ıslatarak kremanın üzerine dizin. Üzerine; kalan böğürtleni, çikolatanın üçte birini, kalan kremayı ve en üste tekrar çikolatayı serperek tiramisuyu tamamlayın.

Tiramisuyu bir gece dolapta bekletmenizi tavsiye ederim. Bu şekilde çok daha lezzetli oluyor ama aceleniz varsa 4 saat bekletmeniz de yeterli olacaktır.

Kaynak: Food And Travel

Ekler Pasta


Ekler Pasta

Ekler Kreması: 400 Ml Krema, 350 Gram Bitter Çikolata (% 70 Kakao içeren, parçalanmış)

Küçük bir tencerede kremayı ısıtıp kaynama noktasına gelince ateşten alın. Azar azar çikolatayı ekleyerek hızlı hızlı karıştırarak eritin. Çikolata soğuyunca tencerenin kapağını kapatıp bir gece dolapta bekletin.

Ekler kremasını bir gece önceden hazırlamanız gerekir. Yoksa krema çok sıvı olur kullanırken zorlanırsınız, akar gider. Ben eklerde pastacı kreması kullanmıyorum çünkü sevmiyorum. Dilerseniz pastacı kreması kullanabilirsiniz ama o zaman sıradan bir ekler olur.

Ekler Hamuru için gerekli malzemeler:

125 Ml Su, 125 Ml Süt, 60 Gr Tereyağı, 2 Çorba Kaşığı Şeker, ½ Çay Kaşığı Tuz, 125 Gr Un, 3 Yumurta.

İki fırın tepsisini yağlı kağıt ile kaplayın. Fırını 190 c ısıtın.

Tencereye su, süt, şeker, tuz ve tereyağını koyarak orta ateşte hafif karıştırarak şeker ve yağ eriyene kadar karıştırın; kaynamadan önce unu ekleyerek tahta bir kaşıkla hızlı hızlı karıştırın. Un sıvıyı emecek ve homojen bir hale gelecek, 4-5 dakika daha karıştırarak pişirin. Hamur tencereye yapışmaya başlayınca pişmiş demektir; ateşten alıp arasıra karıştırarak soğutun. Hamur ılınınca teker teker yumurtaları ekleyerek mikserle karıştırın.

Yapışık bir hamur olacak, un ilave etmeyin. Hamuru krema sıkma torbasına koyup 0,8 mm 1 cm çağında yuvarlak bir duy takarak fırın tepsisine 5-6 cm uzunluğunda şerit şeklinde sıkın. Şeritleri çok dip dibe sıkmayın, ikişer cm aralık bırakın, hamur şişince birbirine yapışmasın. Ekler hamurunu 190 c’de 30 dakika pişirin. 15 dakika sonra hızlı bir şekilde tepsilerin yerlerini değiştirip çevirin. Eğer fırınınız her tarafı eşit şekilde pişiriyorsa değiştirmenize gerek yok : )

Çikolatalı kremayı krema sıkma torbasına koyarak eklerlerin içine sıkın. Eklerleri ortadan ikiye kesebilir veya uç kısmında bir delik açarak kremayı sıkabilirsiniz. Ben ortadan keserek yapıyorum. Krema sıkma işlemini tamamladıktan sonra çikolata sosu hazırlayın.

Çikolata sos: 200 Gram Bitter Çikolata (Parçalanmış), 5 Çorba Kaşığı Kaynar Su, 2-3 Çorba Kaşığı Tereyağı (Oda sıcaklığında erimiş), 1 Çorba Kaşığı Konyak.
Çikolatayı benmari usulü eritin. Kaynar suyu ilave edip iyice karıştırın, konyağı ekleyip karıştırın. Çikolata hafif kesilir gibi olacak, yağı ekleyip karıştırınca toparlanacak. Fazla bekletmeden bir kaşık ile eklerlerin üzerine dökün. Eklerler buzdolabında birkaç saat kaldıktan sonra servis yapabilirsiniz.

Yabanmersinli Macaroon Cheesecake



Yabanmersinli Macaroon Cheesecake

Macaroon Taban: 2 Büyük Yumurtanın Akı (85 Gr), ¼ Çay Kaşığı Krem Tartar, 85 Gr. Badem Toz, 115 Gr. Pudra Şekeri, ¼ Çay Kaşığı Gıda Boyası.

Oda sıcaklığındaki yumurta akını krem tartar ile kar haline gelene dek çırpın. Azar azar pudra şekerini ekleyerek düşük devirde karıştırın, gıda boyasını ekleyin. Son olarak toz bademi ekleyip spatula ile karıştırın.

20 cm kelepçeli kek kalıbının tabanını ve kenarlarını pişirme kağıdı ile kaplayın; karışımı kalıba dökün. Fırını 160 c ayarlayın. Fırını önceden yakmayın çünkü fırın ısınırken macaroon’un dinlenmesi gerekiyor. Fırın ısınınca macaroon’u 160 derecede 20 dk pişirin.

250 Gr. Yabanmersini’ni ılık suda yumuşatın.

Ganaj: 160 Gr. Bitter Çikolata (% 70 Kakao içeren), 100 Ml. Krema, 75 Gr. Yabanmersini.
Küçük bir tencerede kremayı ısıtın, kaynama noktasına gelince ateşten alın; çikolatayı ekleyip karıştırarak eritin. 75 Gr Yabanmersinini elinizle sıkarak suyunu süzdürün. Yabanmersini ile çikolatayı karıştırıp Macaroon kekin üzerine dökerek yayın. Kalıbı buzdolabına koyarak çikolatanın donmasını sağlayın.

Peynirli Karışım: 200 Gr Labne, 100 Gr. Yoğurt (Suyu süzdürülmüş yoğun), 100 Ml Krema, 250 Gr. Beyaz Çikolata, 175 Gr. Yabanmersini, 2 Çorba Kaşığı Rom.

Çikolatayı benmari usulü eritin. Kremayı mikserle katılaşana kadar çırpın. Ayrıca bir kapta labneyle yoğurdu çırparak karıştırın. Tüm malzemeyi kremaya ekleyip spatula ile karıştırın. Macaroon’un üzerindeki çikolata donduktan sonra peynirli karışımı üzerine dökerek 1 gece buzdolabında bekletin. Çikolata donmamış ise peynirli karışımı da buzdolabında bekletin, çikolata donduktan sonra üzerine dökün.

Mantarlı Tavuklu Spagetti


Mantarlı Tavuklu Spagetti

250 Gr. Spagetti, 4 Çorba Kaşığı Zeytinyağı, 150 Ml Tavuk Suyu, 150 Ml Krema, 50 Ml Konyak, 350 Gr. Kestane Mantarı (Doğranmış), 2 Parça Tavuk Göğüs (İnceltilmiş ve ince uzun kesilmiş), 2 Diş Sarımsak (Kıyılmış), Maydanoz (Kıyılmış), 1 Tatlı Kaşığı Nomu Oriental Rub (Baharat karışımı) Tuz.

Makarnayı haşlayın. Makarna haşlanırken sosu hazırlayın.

Büyükçe bir wokta 2 çorba kaşığı zeytinyağı ile tavukları pişirin, bir tabağa alın. Aynı tavada 2 çorba kaşığı zeytinyağı ve sarımsak ile yüksek ateşte mantarları kavurun, baharatları ekleyin. Mantarlar suyunu çekip pişmeye başlayınca konyağı ekleyip 3-4 dk daha alkolü uçana kadar karıştırarak pişirmeye devam edin. Tavuk suyu ve kremayı ekleyin, koyulaşana kadar karıştırarak pişirin. Tavukları ekleyip 3-5 dk tavuklar ısınana kadar karıştırarak pişirin. Sosu makarnanın üzerine döküp kıyılmış maydanozu ekleyip karıştırın. Sıcak servis yapın.

Nomu Oriental Rub İçeriği: Kişniş, şeker, kimyon, kırmızı biber, maydanoz, zerdeçal, soğan, anason, zencefil, yıldız anason (star-anise), galangal, fesleğen, sarımsak, szechuan biberi, kişniş yaprakları, frenk soğanı, misket limonu (lime) yaprakları, limon otu (lemongrass), limon yağı.

Bazlama

Bazlama

11 Gr. Instant Kuru Hamur Mayası, 500 Gr. Un, 330 Gr. Su, 10 Gr. Tuz, 10 Gr. Şeker.

Un, su, tuz, maya ve şekeri karıştırın. Biraz ele yapışan bir hamur yapın. Hamurun üzerini nemli bir bezle örtüp 1 saat bekleyin. Sonra tekrar yoğurun. Burada dikkat edeceğiniz hamurun içine hava girişini sağlayacak şekilde yoğurmaktır. İçine hava alan hamur daha iyi kabaracaktır. 1-2 saat kadar daha bekletmek lazım. Buna siz de karar verebilirsiniz; hamur 3 katına çıktığında hazır olmuş demektir.

Bu hamurdan bezeler koparıp yuvarlayıp elde (pizzacılarda görmüşsünüzdür o yöntemle yani çevirerek ) açabilirseniz; elde açamazsanız oklava ile; burada da dikkat edilmesi gereken oklavayı hamura bastırmadan oklavanın ağırlığı ile açmaktır. Hamuru biraz açıp 5-10 dk beklerseniz hamur daha kolay açılır. Bu şekilde açmamızın nedeni hamurun içindeki gazı korumaya çalışmaktır. Kızgın demir bir tavada devamlı çevirerek yani bir yüzün kızarmasını beklemeden pişirmelisniz. Kalınlığı 2 cm geçmemeli.

Tarif için Ayça Uysal'a teşekkürler.

Kızarmış Pilav

Kızarmış Pilav

2 Su Bardağı Pirinç, 2 Su Bardağı Süt, Rendelenmiş Kaşar Peyniri, 1 Yemek Kaşığı Tereyağı, Tuz.

Pirinci bir saat kadar ılık suda bekletelim. Pirinci yıkadıktan sonra ısıya dayanıklı bir kaba koyalım (borcam vs) kabın dibini ve kenarını hafifçe zeytinyağı veya tereyağı ile yağlayalım. Soğuk sütü pirincin üstüne dökelim (süt pirincin üstünü 1 cm geçecektir) Tuzunu koyalım, tereyağını küçük küçük bölerek üstüne serpiştirelim (isteğe bağlı olarak eritip karıştırabiliriz) 200 derecede önceden ısıtılan fırına koyalım, pilavın sütü çekmesinden ve üstünün hafif kızarmasından sonra, rendelemiş oldugumuz kaşarı üstüne serpip, tekrar fırına koyalım, üzeri iyice kızardıktan sonra börek gibi keserek servis yapalım. Çok hafif ve değişik bir pilav.

Tarif için Sibel Okan'a teşekkürler.

Pizza Hamuru I

Pizza Hamuru

3,5 Su Bardağı Un, 1/2 Su Bardağı Ilık Süt (içinde 1 çorba kaşığı maya ezilecek) 3 Çorba Kaşığı Zeytinyağı, 1 Silme Çorba Kaşığı Toz Şeker, Tuz.

Tüm malzeme karıştırılarak yoğurulacak. Mayalanması için; üstü örtülerek en az 2 saat bekletilecek. Tepsi iyice yağlanacak. Hamur elle incecik açılacak (avuç içi ile hamuru her yöne doğru uzata uzata) Kalinligi 0,5 cm olacak.

HARCI: Üzerine domates salçası yayılacak; rende kaşar, üzerine; sucuk, salam, mantar (istenilen başka malzeme) tüm bunların üzerine parça parça dil peyniri konulacak. 200-220 derece ısıtılmış fırında 10 dakika pişirilecek.

Tarif için Ayşe Özkut'a teşekkürler.

Fıstıklı & Sebzeli Spagetti


Fıstıklı & Sebzeli Spagetti

200 Gr İnce Spagetti, 2 Çorba Kaşığı Zeytinyağı, 2 Diş Sarımsak, 1 Büyük Soğan, 1 Küçük Sarı Dolmalık Biber, 1 Yeşil Dolmalık Biber, 1 Küçük Kırmızı Dolmalık Biber, 2 Küçük Kabak, 150 Gr Kavrulmuş Tuzsuz Yerfıstığı.

Sos: 4 Çorba Kaşığı Zeytinyağı, 2 Çorba Kaşığı Elma Sirkesi, 1 Limonun Suyu ve Kabuğu (Rendelenecek), 6 Çorba Kaşığı Taze Soğan, (kıyılmış), Tuz, Karabiber,

Makarnayı haşlayıp suyunu süzün, bekletin.

Soğanı iri iri doğrayın, sarımsakları ezin, kabakları küp küp doğrayın, biberleri ince uzun kesin.
Küçük bir tencerede zeytinyağı ile soğanı, sarımsağı kavurun. Biberleri ve kabakları ilave ederek 15 dk orta ateşte kavurun. Sebzeler hafifçe kızardıktan sonra yerfıstığını ilave ederek 1 dk daha kavurup ateşten alın.

Sos: Zeytinyağı, Elma Sirkesi, 3 Çorba Kaşığı Limon Suyu, Rendelenmiş Limon Kabuğu, 4 Çorba Kaşığı Kıyılmış Taze Soğan, Tuz, Karabiber. Sos malzemelerini küçük bir kasede karıştırın.
Sebzelere makarnayı ekleyin, sosu ilave edip karıştırarak ısıtın.

Makarnayı tabaklara koyun, kalan 2 çorba kaşığı kıyılmış taze soğanı serperek servis yapın.

Kaynak: Dünya Vejetaryen Mutfağı - Feza Şişman

Yalancı Suböreği

Yalancı Suböreği

Malzeme: 4 Yufka, 2 Yumurta, ½ Kg Yoğurt, ½ Kalıp Beyaz Peynir, ½ Su Bardağı Sıvıyağ, ½ Su Bardağı Süt.

Yağladığım oval borcam tepsiye; 1 yufkanın yarısı dışarıda kalacak şekilde 1 kat yufka yaydım. Üzerine bir kapta çırptığım yoğurt, yağ ve 1 yumurta karışımından sürdüm. Dışarıda kalan diğer yarısını üzerine kapattım ve karışımdan yine sürdüm. Üzerine beyaz peynir, 1 kat yufka (yarısı dışarıda) koydum. Dışarıda kalan yarıyı kapatıp karışım sürme ve peynir koyma işlemini son yufka yalana kadar tekrarladım. Son yufkanın da yarısını bir kat koyup karışımın tümünü üzerine boşalttım. Son katı kapattıktan sonra üstlerine yarım bardak sütü de boşalttım. 20 dk buzdolabında beklettim. Çıkarıp çırptığım 1 yumurtayı üzerine yaydım. 10 dk daha buzdolabında beklettikten sonra. Mini fırının ayarını 3.5'e getirip altını yaktım ve en alt rafa koydum (tellerin hemen üstündeki ilk raf, tepsi telden 4 parmak yukarıda kaldı). Böreğin altı pembeleşince, fırının altını kapatıp üstünü yaktım ve böreğin üstü pembeleşince fırını kapattım. Fırını kapattığımda gece 23:30 olduğundan, böreği fırında bıraktım. Sabah sonuç mükemmeldi... sanki gerçek suböreği lezzetinde bir böreğim var... Akşama börek ziyafeti var evdekilere... :-))) (Tabii ben bir kısmını götürdüm sabah sabah...)

Tarif için Eygü Mındıkoğlu'na teşekkürler.

Pizza Hamuru II

Pizza Hamuru

290 Ml Ilık Su, 3 Yemek Kaşığı Zeytinyağı, 1 Çay Kaşığı Tuz, 1 Tatlı Kaşığı Şeker, 500 Gr. Un, 7 Gr Kuru Maya.

Küçük bir bardağın içinde suyun bir kısmını (yaklaşık 10-15 ml) koyduktan sonra kuru mayayı ve şekeri ekleyip karıştırın. Köpükler oluşuncaya kadar bir kenara bırakın. Unu eledikten sonra geniş bir kabın içine koyun. Ortasında havuz oluşturun ve açılan bu yere suyun kalan kısmını, zeytinyağını ve kabarmış sulu mayayı koyun. Tuzu ise havuzun dış kenarlarına serpiştirin.

Hamuru yoğurmaya çukur kısımdan başlayın ve yavaş yavaş unu havuzun kenarından katmaya başlayın. Hamuru esnek ve yumuşak bir top haline gelinceye kadar yoğurun - yaklaşık 20-25 dk... Çukur bir kabın içine un serpiştirin ve yoğurduğunuz hamuru içine koyun ve tekrar üzerine un serpiştirin, son olarak üzerini nemli temiz bir bez ile örtün. Sıcak (23-25 C) ve ışık almayan bir yerde kabarmaya bırakın. Kabarma süresi yaklaşık 2,5 saat veya hamur iki katına çıkıncaya kadar. (Bu arada eğer pizzayi kışın yapıyorsanız daha iyi kabarması için önceden firini 50 C ısıtın ve söndürün. Hamuru kabarması için üzerine nemli bez örttükten sonra fırına koyun.)

Kabarma süresi bitince unlanmış bir yerde hamuru ikiye bölün (veya tek tepsi kullanılacaksa bütün olarak kullanın), merdane ile ince açın. Hamuru tepsiye koyun (teflon veya yağlı fırın kağıdı konulmuş tepsi). Tekrar sıcak bir yerde dinlenmeye (10-15 dk) bırakın. Bu arada fırını 180-200 C'de ısıtın. Isınınca üzerine domates sosu ve diğer istediğiniz malzemeleri ekleyin ve fırına sürün. Yaklaşık 20 dk sonra pişmiş olması gerekiyor. Fırına göre pişme süresi değiştiği için 15 dk'dan sonra kontrol edin altı iyice kızarmışsa veya kızarıncaya kadar pişirin.

Tarif için Alev Özyaman'a teşekkürler.

Ananaslı Lazanya (4 Kişilik)

Ananaslı Lazanya (4 Kişilik)

Ananas Sos Malzemeleri: 1 Taze Ananas (3 mm Dilimlenmiş), 1/3 Çay Bardağı Rom, 1 Çorba Kaşığı Pekmez, 1/3 Çay Bardağı Soya Sos, 1/2 Çay Bardağı Balsamik Sirke, 4-5 Arpacık Soğan (Doğranmış), 2 Diş Sarımsak (Kıyılmış), 1-2 Çorba Kaşığı Kuş Üzümü, 1-2 Çay Kaşığı Tarçın, 1 Çay Kaşığı Zencefil, 1/2 Çay Kaşığı Karanfil, (Toz karanfil kullanılmayacaksa, karanfilleri bir tülbente sarın sos piştikten sonra atın)

Ananası dörde bölün, ortasındaki sert kısmını attıktan sonra 3 mm kalınlığında dilimleyin. (Ananasları çok kalın dilimlerseniz her kata malzemeniz yetmez) Küçük bir tencereye bütün sos malzemelerini koyun, en küçük ocakta kısık ateşte taşırmadan 1 saat kaynatın.

Portakallı Beşamel Sos: 2 Çorba Kaşığı Tereyağı, 2 Çorba Kaşığı Un, 500 Ml Süt (2,5 Su Bardağı), 1 Portakalın Suyu, 1/2 Portakalın Kabuğu (Rendelenmiş), Tuz, Karabiber.

Tereyağını eritin, unu ekleyin, orta ateşte karıştırarak kavurun. Karıştırarak sütü ilave edin, topaklanmamasına dikkat edin, 10 dk sürekli karıştırın. Sos hazırlandıktan sonra soğumaya bırakın. Soğuduktan sonra portakal suyunu ve rendesini ekleyin. Tuz karabiber ile tatlandırın.

Lazanya: Lazanyaların sığabileceği büyüklükte bir tencereye su koyarak kaynatın, suya bir miktar tuz ve sıvıyağ koyun. 1 seferde 5 yaprak koyarak 3 dk haşlayın. Lazanyalar haşlandıktan sonra soğuk suya koyun, pişmeye devam etmesin. Lazanyaların birbirine yapışmamasına dikkat edin. Lazanyayı pişireceğiniz fırın tepsisinin (borcam) en altına ince bir kat beşamel sosu yayın, üzerine iki yaprak lazanya üzerine beşamel sos ve ananaslı karışım tekrar lazanya, 3 kat bu şekilde hazırlayın. En üstüne iki yaprak lazanya ve rendelenmiş dil peynirini koyun. 200 c fırında 30 dk pişirin.

Kıymalı Pide

Kıymalı Pide:

4 Su Bardağı Un, 1 Su Bardağı Ilık Süt, 40 Gr Yaş Maya, (1 kibrit kutusu kadar) 1 Adet Yumurta Sarısı, 1 Adet Yumurta, 1 Kahve Fincanı Eritilmiş Tereyağı, 2 Çorba Kaşığı Sıvıyağ, Tuz, Karabiber.

Ilık sütte mayayı eritin ve kabarana kadar bekletin. Tereyağını eritin. Unu derin bir yoğurma kabına dökün. Ortasını açın ve erittiğiniz tereyağının bir kısmını, yumurtayı, mayalı sütü ve tuzu ekleyin, yoğurun. Yoğurduğunuz hamur kulak memesi yumuşaklığında olmalıdır. Üzerini nemli bir bezle örtüp iyice kabarana kadar ılık bir ortamda bekletin.

Soğanı soyun ve küçük küçük doğrayın. Sivri biberleri ve maydanozu ince ince kesin. Eritilen tereyağının kalanı ile biber ve soğanı kavurun. Kıymayı ilave edip karıştırarak kavurmaya devam edin. Maydanoz, karabiber ve tuz ekleyip iyice karıştırın. Ateşten alıp ılınması için bırakın.

Tezgaha un serpin ve hamuru burada yoğurup 6 parçaya ayırın. Her parçayı merdaneyle oval şekilde açın. Ortalarına kıymalı karışımı yerleştirin ve uzunlamasına olan kenarlarını üzerine kapatın. Üzerlerine bir fırça yardımıyla sıvıyağ sürüp 25-30 dakika kadar bekletin. Yumurta sarısını sürün ve önceden ısıttığınız 200 C ayarlı fırında 25 dakika kadar pişirin. Dilimleyip servis tabağına alın ve sıcak olarak servis yapın.

Tarif için Ayla Müstecaplıoğlu'na teşekkürler.

Rokfor Soslu Tortellini / Penne (3 Kişilik)

Rokfor Soslu Tortellini / Penne (3 Kişilik)

250 Gr. Tortellini / Penne Makarna, 1 Çorba Kaşığı Tereyağı, 75-100 Gr. Kestane Mantarı, 150-200 Ml. Krema, 75-100 Gr. Rokfor Peyniri, 40-50 Gr. Ceviz (Parçalanmış) Tuz, Karabiber.

Tortelliniyi paketin üzerinde yazdığı şekilde pişirin. Küçük bir tencerede tereyağını eritip mantarları kavurun. Ayrı bir kapta kremayı çırpıp rokfor peynirini ekleyip çatalla ezin, mantarlara ekleyin, çok kısık ateşte karıştırarak peyniri eritin. Cevizleri 2-3 dk kavurup ekleyin. Tuz, karabiber ile tatlandırıp 2-3 dk daha karıştırarak ısıtın. Sosu tortellininin üzerine dökerek karıştırın, hemen servis yapın.

Peynir Soslu Fettuccini

Peynir Soslu Fettuccini

350 Gr Fettuccini, 1 Tatlı Kaşığı Tereyağı, 100 Gr Kestane Mantarı, 2 Diş Sarımsak, Tuz, 200 Ml Krema, 75 Gr Biberli Füme Peynir.

Fettuccini'yi tavsiye edildiği gibi haşlayın. Küçük bir tavada tereyağı ile sarımsakları, mantarları kavurup bir kaseye alın. Aynı tavada, çok kısık ateşte kremayı ve küçük küçük doğradığınız peyniri karıştırarak eritin. Sos hazır olunca mantarları ekleyip bir dk karıştırın, sosu ateşten alın. Büyük bir tencerede fettuccini ile sosu ısıtarak karıştırın ve hemen servis yapın.

Not:Fettuccini; bir çeşit makarnadır.

Pesto alla Genovese

Pesto alla Genovese

Gerekenler : 30-40 yaprak taze feslegen, 1 dis sarimsak, 1-2 yemek kasigi dolma fistigi, 1 yemek kasigi pecorino veya ince rendelenmis eski kasar (koyun sutu), 1 yemek kasigi ince rendelenmis parmiggiano (parmesan), sizma zeytinyagi, tuz.

Yapilisi : Feslegen yapraklarini yikayin ve kurulayin. Rondonun icine feslegeni, fistiklari ve sarimsagi koyun. En yavas hizda calistirin. Daha sonra peynirleri ve 1 cimdik tuz ekleyin. Karisim homojen hale gelince sulu krem haline gelinceye kadar zeytinyagi ekleyin. Krema ne cok yogun olmali ne de cok sivi…. Bu karisimi degisik tip makarnalara sos olarak kullanabilirsiniz.

Makarna haslayin, pesto alla genovese’yi bir derin kaba koyun (1 yemek kasigi kisi basina + 1 kasik kab icin), makarnayi ekleyin ve karistirin. Bu karisim ayni zamanda tartlar uzerinde veya kucuk taze domateslerin icini doldurmak icinde kullanilabilir… Tamamen sizin damak zevkinize kalmis……

Spaghetti alla Carbonara - Spagetti Karbonara

Spaghetti alla Carbonara - Spagetti Karbonara

Gerekenler: (4 kisilik) 400 gr spaghetti, 200 gr bacon veya fume jambon, 1 dis sarimsak, 3 yemek kasigi ince rendelenmis parmiggiano (parmesan), 3 yemek kasigi ince rendelenmis pecorino veya eski kasar (koyun sutu), 4 yumurta, sizma zeytinyagi, tuz, karabiber.

Yapilisi : Buyuk bir tencereye su koyun ve kaynayinca tuzu ekleyin (yaklasik 5 lt suya 1 yemek kasigi iri tuz), makarnayi haslayin (ne cok pismis ne de cig olacak, paketin uzerinde tavsiye edilen sureyi gecirmeyin. Cok pisen makarnanin hazmi zor olur).

Makarnalarin pisme suresine yakin asagidaki sekilde sosu hazirlayin. Carbonara onceden hazirlanamaz. Jambonu kup seklinde kesin ve bir tavada 1-2 kasik zeytinyagi ve sarimsak (butun olarak koyun ve rengi degisir degismez tavadan alin) ile renkleri donunceye kadar kisik ateste kizartin. Hazir olunca atesten alin. Buyuk derin isitilmis cam/porselen bir kaba 2 butun ve 2 yumurta sarisini koyun, peynirleri, tuzu ve karabiberi ekleyin ve homojen bir karisim haline gelene kadar karistirin. Son olarak makarnayi ve sicak krokan jambonlu yagi ekleyin, karistirin ve sicak sicak servis yapin…

Penne noci e salmone

Italyan mutfagi - Cevizli somon balikli makarna

Penne noci e salmone

Gerekenler : (4 kisilik) 400 gr penne makarna, 10 adet temizlenmis ceviz, 50 gr kabuksuz samfistik, 1 adet ortaboy taze sogan, 200 gr dilimlenmis fume somon, 1 yumurta, konyak, sizma zeytinyagi, tuz, karabiber. Not. Yumurtanin yerine ¼ lt taze krema kullanabilirsiniz.

Yapilisi : Bir tavaya 1-2 kasik zeytinyagi koyun, ince kiyilmis taze sogani, ufalanmis halde cevizi ve fistigi ekleyin. 1-2 dakika sonra 1-2 damla konyak ile islatin ve konyak buharlasincaya kadar bekleyin. Ince seritler halinde dilimlenmis somon baligini ve karabiberi ekleyin; 1-2 dakika daha lezzetlerin birbirine karismasini bekleyin ve sondurun.

Buyuk bir tencereye su koyun ve kaynayinca tuzu ekleyin (yaklasik 5 lt suya 1 yemek kasigi iri tuz), makarnayi haslayin (ne cok pismis ne de cig olacak, paketin uzerinde tavsiye edilen sureyi gecirmeyin. Cok pisen makarnanin hazmi zor olur). Makarlarin pisme suresine yakin asagidaki sekilde sosu hazirlayin. Buyuk derin cam/porselen bir kaba 1 yumurta sarisini koyun, ve bir kac kasik zeytinyagi ve bir cimdik tuz ile karistirin. Son olarak makarnayi ve somon balikli karisimi ekleyin, yavasca karistirin ve sicak sicak servis yapin…

Taze Sardalye Balikli Spaghetti

Taze Sardalye Balikli Spaghetti

Gerekenler : (4 kisilik) 400 gr spaghetti, 400 gr taze sardelye, 10-12 adet kiraz domates, ½ bardak sizma zeytinyagi, 3-4 dis sarimsak, 1 sap maydanoz, tuz, karabiber ve firin kagidi.

Yapilisi : Sardalye baliklarini temizleyin. Kafalarini kesin, icini temizleyin, ana kilcigini cekip cikarin, sirt kismindaki yuzgecini kesin. Baliklari yikayin ve kagit havlu ile kurulayin. Kucuk domatesleri kucuk kupler halinde (dorde bolunmus) kesin, icinin cekirdekleri ve suyunun suzulmesi icin bir suzgece koyun.

Firini 180°C dereceye ayarlayin ve isitin.

Buyuk bir tencereye su koyun ve kaynayinca tuzu ekleyin (yaklasik 5 lt suya 1 yemek kasigi iri tuz), makarnayi tavsiye edilen pisme suresinden 1 dk eksik olarak pisirin. Buyuk derin cam/porselen bir kaba zeytinyagini, ince kiyilmis sarimsak ve maydanozu,tuzu, karabiberi, baliklari ve domatesi ekleyi ve yavasca karistirin. Makarnayi ekleyin. Butun bu kasimi alacak sekilde firin kagidini yayin; icine karisimi koyun ve kagidi ustunu kapatacak sekilde kapatin, kenarlarini elinizle cevirerek sicilleyin.. Kisacasi firin kagidi buyuk bir karamel sekeri gibi olacak. Daha sonra firin tepsine koyarak firina surun. 7-8 dakika sonra cikarin, yavasca karistirin ve servis yapin.

Spagetti Carbonara


Spagetti Carbonara

350 Gr. Spagetti, 2 Çorba Kaşığı Zeytinyağı, 2 Diş Sarımsak (Kıyılmış), 250 Gr. Kestane Mantarı (Doğranmış), 6 Dilim Dana Jambon (1 cm şeritler halinde kesin), 3 Büyük Yumurta, 2 Yumurta Sarısı, 4 Çorba Kaşığı Krema, 4-5 Çorba Kaşığı Parmesan Peyniri (Rendelenmiş) + üzerine serpiştirmek için, Tuz, Karabiber.

Küçük bir tencerede zeytinyağı ile sarımsakları, mantarları kavurun; pişmesine yakın jambonları ekleyip birkaç dk çevirin. Tencereyi ateşten alıp kapağını kapatın; soğumasın. Makarnayı haşlayın; biraz diri kalsın. Makarna haşlanırken sosu hazırlayın.

Küçük bir kapta yumurtaları kremayla çok iyi çırpın; parmesan peynirini ekleyip iyice karıştırın; tuz, karabiber ekleyin.

Makarna haşlanır haşlanmaz ateşten alın; suyunu süzdürüp tekrar tencereye alın; yumurtalı karışımı ekleyip iyice karıştırın (ocak kapalı olacak, sosu pişirmeyin). Mantarlı karışımı ekleyip karıştırın; hemen servis yapın. Carbonara bekledikten sonra hiçbir şeye benzemez; yemeyin daha iyi.

Not: Carbonara’de mantar olmaz ama ben sevdiğim için ekledim; dilerseniz kullanmayabilirsiniz.

Rokfor Soslu Tavuk & Makarna (4 Kişilik)



Rokfor Soslu Tavuk & Makarna (4 Kişilik)

500 Gr Penne (makarna), 350 Gr. Kestane Mantarı, 400 Gr. Piliç Bonfile (Kuşbaşı doğranmış), 2 Çorba Kaşığı Tereyağı, 2 Diş Sarımsak (Kıyılmış), 2 Çorba Kaşığı Mısır Unu, 300 Ml. Süt, 100 Gr. Rokfor Peyniri, Maydanoz (Kıyılmış), Tuz, Karabiber.

Küçük bir kapta mısır unu ile bir miktar sütü karıştırın; kalan sütü de ekleyip pürüzsüz bir hale gelene kadar karıştırıp bekletin.

Makarnayı haşlayıp suyunu süzün.

Makarna haşlanırken büyükçe bir tencerede tereyağını eritip sarımsak ve mantarları kavurun. Mantarlar suyunu tam çekmeden tavukları ekleyip pişirin. Orta ateşte azar azar sütü ekleyip karıştırın. Rokfor peynirini çatalla ezip tencereye ekleyin, hafif karıştırarak peyniri eritin; tuz, karabiber ile tatlandırın. Ateşi kısıp haşladığınız makarnayı tencereye ilave edin, sos ve tavuklarla iyice karıştırın. Ateşten alıp kıyılmış maydanozu serpiştirin, bekletmeden servis yapın.

Arap Böreği

Arap Böreği

2-3 Parça Piliç Kalça, 1 Soğan, 150 Gr. Badem, 1 Tatlı Kaşığı Tarçın, 1 Çorba Kaşığı Şeker, 50-100 Gr. Kuru Üzüm, Sıvıyağ, 2-3 Yufka, 3 Çorba Kaşığı Portakal Suyu,

Tavukları haşlayıp didikleyin. Bademleri sıcak suya koyup kabuklarını soyun, rondoda parçalayın. Soğanı kavurup içine şeker, tavuk, dövülmüş badem, üzüm, tarçın ve portakal suyunu ekleyin. 3-5 dk pişirdikten sonra iri muska börekler şeklinde malzemeyi yufkaya sarıp yağda kızartın.