Sayfalar

13 Temmuz 2009 Pazartesi

Harira Çorbası

Harira Çorbası

500 Gr. Kuşbaşı Et, 1 Çay Kaşığı Zerdeçal, 1/2 Çay Kaşığı Karabiber, 1 Tatlı Kaşığı Tarçın, ½ Çay Kaşığı Zencefil, ¼ Çay Kaşığı Toz Kırmızıbiber, 2 Çorba Kaşığı Tereyağı, ½ Su Bardağı Kereviz Sapı (Doğranmış), 1 Soğan (Doğranmış), 1 Kırmızı Soğan (Doğranmış), Birkaç Dal Taze Kişniş, 2-3 Domates (Doğranmış), 7 Su Bardağı Su, ¾ Su Bardağı Yeşil Mercimek, 450 Gr. Meksika Fasulyesi veya Haşlanmış Fasulye, 150 Gr. Nohut (Haşlanmış), 2 Yumurta Çırpılmış, 1 Limonun Suyu.

Eti, zerdeçalı, karabiberi, tarçını, zencefili, Arnavut biberini, tereyağını, soğanı ve kişnişi büyük bir tencereye koyup kısık ateşte 5 dk. Karıştırın. Ateşi yükseltip domatesleri ekleyin, 15 dk daha pişirin. Su ve mercimeği ekleyip kaynatın. Kaynadıktan sonra ateşi kısıp 2 saat daha pişirin.
Servisten 10-15 dk önce ateşi yükseltip fasulye ve nohutu ekleyin. Yumurtaları çırpıp limon suyu ile karıştırın. Yumurtalı karışıma bir miktar çorbadan ekleyip karıştırın. Terbiyeyi çorbaya ekleyip birkaç dakika karıştırın, sıcak servis yapın.

Tarif için Türkmen Oğuzülken'e teşekkürler.

Düğün Çorbası

Düğün Çorbası

500 Gr. Kuşbaşı Et, 6-7 Su Bardağı Su, 2 Çorba Kaşığı Un, 2 Çorba Kaşığı Tereyağı, 2 Yumurta Sarısı, 1 Limonun Suyu, Defne Yaprağı, Tuz, Kıyılmış Maydanoz.

Küçük bir kasede yumurta sarılarını çırpıp limon suyu ile karıştırın. Etleri büyük bir tencerede defne yaprağı ve 6-7 bardak su ile yumuşayıncaya kadar haşlayın. Etler haşlandıktan sonra suyunu süzgeçten geçirin. Etleri küçük küçük doğrayın.

Tereyağı ile unu 3-4 dk. kavurun, azar azar et suyunu ilave edin; topaklanmaması için kaynayıncaya kadar karıştırın. Çorba kaynadıktan sonra ateşten alın. Çorbadan bir kaşık alıp limonlu karışımla karıştırın. Etleri ve limonlu karışımı çorbaya ilave edin, karıştırın. Üzerine kıyılmış maydanoz serpiştirip servis yapın.

Pırasa Çorbası

Pırasa Çorbası

½ Kg. Pırasa, 2 Küçük Soğan (Doğranmış), 1 Çorba Kaşığı Tereyağı, 1 Çorba Kaşığı Un, 5-6 Su Bardağı Et veya Sebze Suyu, 200 ml. Krema, 1 Tatlı Kaşığı Hardal, Tuz, Karabiber.

Üzerine: Kıtır ekmek ve rendelenmiş gravyer peyniri.

Kremaya hardalı ekleyip karıştırın. Büyük bir tencerede tereyağı ile soğanları kavurun. Pırasaları ekleyip 15 dk daha kavurun. Unu ekleyip birkaç dk çevirin; suyu ekleyip kaynatın. Çorba kaynadığında ateşten alıp sebzeleri blender'da püre haline getirin. Tencereyi tekrar eteşe alıp kısık ateşte kremayı ekleyin; birkaç dakika daha karıştırarak ısıtıp tuz, karabiberi ekleyin. Çorbayı kaselere paylaştırdıktan sonra kıtır ekmek ve peynir serpiştirerek servis yapın.
"Her güne bir yemek" çok özenle hazırlanmış, birbirinden güzel yüzlerce tarif içeriyor. Yemek yapmayı sevenlerin arşivinde mutlaka olması gereken, gönül rahatlığıyla tavsiye edebileceğim bir kitap.

Kaynak: Her Güne Bir Yemek – Tijen İnaltong.

Otlu Nohut Çorbası

Otlu Nohut Çorbası

250 Gr. Yabani Ot veya Ispanak – Pazı vs, 1 Su Bardağı Haşlanmış Nohut, 3 Su Bardağı Nohudun Haşlama Suyu, 2 Ufak Soğan (doğranmış), 2 Diş Sarımsak (kıyılmış), 2 Çorba Kaşığı Domates Püresi veya 1 Çorba Kaşığı Biber Salçası, 2 Çorba Kaşığı Zeytinyağı, 1 Çay Bardağı Erişte, 2 Su Bardağı Su, 1 Tatlı Kaşığı Kişniş, Tuz, Pul Biber.

Büyük bir tencerede zeytinyağı ile soğanları 10 dk kavurun. Sarımsak, kişniş, salça ve pul biberi ekleyip karıştırın. Ot, nohut ve 1 su bardağı nohudun haşlama suyunu ekleyip 10 dk kadar yumuşayana kadar pişirin. Çorbayı blenderdan geçirerek püre yapın; tekrar tencereye alın, kalan nohut suyunu ekleyip kaynayana kadar karıştırın. Çorba kaynadıktan sonra erişteyi ekleyip 5-6 dk daha pişirin.

Orijinal tarifte sebzeler blenderdan geçirilmiyor ve sadece 1 su bardağı nohudun pişirme suyuyla yapılıyor; daha kıvamlı farklı bir çorba.
"Her güne bir yemek" çok özenle hazırlanmış, birbirinden güzel yüzlerce tarif içeriyor. Yemek yapmayı sevenlerin arşivinde mutlaka olması gereken, gönül rahatlığıyla tavsiye edebileceğim bir kitap.

Kaynak: Her Güne Bir Yemek – Tijen İnaltong.

Zencefilli Mango Çorbası

Zencefilli Mango Çorbası

4 Yeşil Soğan, 2 Diş Sarımsak, 1-2 Acı Kırmızı Biber, 1 Ufak Parça Zencefil, 1 Mango, 1 Çorba Kaşığı Zeytinyağı, 1 Tatlı Kaşığı Tereyağı, 400 Ml Hindistancevizi Sütü, Sebze veya Tavuksuyu, 100 Gr. Minik Karides, Tuz.

Sarımsak ve Zencefil’i rendeleyin. Yeşil soğanları ince ince doğrayın. Mango’yu soyup ufak ufak doğrayın. Yeşil soğan ve Sarımsağı yağda hafif kavurun. Mango, ince doğranmış kırmızı acı biber ve rendelenmiş Zencefil’i ilave edip kapağı kapalı tencerede tahmini 10 dakika hafif ısıda pişirin. Hindistancevizisütünü ilave edin ve el mixerinde püre haline getirin. Püre haline geldikten sonra tavuksuyu veya sebzesuyunu ve tuzunu ilave edip 10 dakika daha hafif ısıda pişirin. Ufak bir tavada tereyağını eritip karidesleri kavurun. Çorbayı tabaklara servis yaptıktan sonra karidesleride tabaklara koyup servisinizi yapın.

Not: Ben çorbayı yaparken acı kırmızıbiber yerine kırmızı çan biber kullandım, karides koymadım. Gerçekten çok değişik ve güzel bir çorba oldu. Eğer çan biber kullanacaksanız ½ veya ¼ yeterli. Ben yarım kullandığım halde daha az kullanabilirmişim diye düşündüm; çorbanın rengini değiştirdi ve biberin lezzeti fazlasıyla hissediliyordu.

Tarif sevgili Özgül’e ait. http://www.soframiz.de/?p=236

Karides Çorbası

Karides Çorbası

350 Gr. Karides, 2 Çorba Kaşığı Zeytinyağı, 1 Soğan (Doğranmış), 1 Havuç (Doğranmış), 1 Pırasa (Yeşil kısımları, doğranmış) 5 Su Bardağı Su, ½ Limonun Suyu, 2 Çorba Kaşığı Domates Püresi, 1 Çay Kaşığı Fesleğen, 1 Çay Kaşığı Kekik, 1 Defneyaprağı, 2 Çorba Kaşığı Tereyağı, 2 Çorba Kaşığı Un, 2 Çorba Kaşığı Konyak, 5 Çorba Kaşığı Krema, Tuz, Karabiber, Dereotu (Kıyılmış)

Karidesleri haşlamadan ayıklayın, kabuk ve kafalarını atmayın.

Küçük bir tencerede 3 bardak suyu kaynatıp karidesleri birkaç dakika pembeleşinceye kadar haşlayın ve küçük küçük doğrayıp bir tabağa alın.

Bir tencerede zeytinyağını ısıtıp karideslerin kafa ve kabuklarını 4-5 dk kavurun. Soğan, havuç ve pırasayı ekleyip sebzeler yumuşayıncaya kadar kavurun. Domates püresini ekleyip birkaç dakika karıştırın. Su ve baharatları ekleyip tencerenin kapağı kapalı olarak kaynayana kadar orta, kaynadıktan sonra kısık ateşte 25 dk kaynatın. Çorbayı iki defa süzgeçten geçirerek sebze, karides ve baharatları atın.

Başka bir tencerede tereyağını eritin, unu ekleyip birkaç dk kavurun. Konyağı ekleyip 30 sn çevirin, azar azar karides suyunu ekleyip topaklanmadan hızlı hızlı karıştırın. Tuz, karabiber ile tatlandırın, 5 dk kadar hafif karıştırarak kaynatın. Krema, limon suyu ve haşlanmış karidesleri ekleyip birkaç dakika daha hafif karıştırarak kaynatın. Dereotu serperek servis yapın.

Biber Çorbası

Biber Çorbası

1 Çorba Kaşığı Zeytinyağı, 8 Arpacık Soğan (Doğranmış), 450 Gr. (Net) Közlenmiş Biber (Konserve), 1 Tatlı Kaşığı Şeker, 2-3 Su Bardağı Tavuk Suyu, ½ Su Bardağı Portakal Suyu, 2 Çorba Kaşığı Krema, 1 Tatlı Kaşığı Portakal Kabuğu Rendesi, 1 Çorba Kaşığı Taze Fesleğen.

Bir tencerede zeytinyağı ile soğanları kavurun. Biberleri süzün, 3-5 dk şekeri de ekleyerek soteleyin. Tavuk suyunu ekleyip 10 dk kaynatın. Sebzeleri blenderda püre yapıp tekrar tencereye alın. Portakal suyunu ekleyip 3-5 dk kaynatın. Tuz, karabiber ile tatlandırın. Kremayı ekleyip karıştırın; portakal kabuğu ve fesleğeni serpip servis yapın.

Soğan Çorbası

Soğan Çorbası

500 Gr. Soğan (Küp küp doğranmış), 2 Çorba Kaşığı Tereyağı, 2 Çorba Kaşığı Un, 6 Su Bardağı Et Suyu, 4 Tatlı Kaşığı Parmesan Peyniri (Rendelenmiş), 1 Yumurta, tuz, karabiber.

Bir tencerede tereyağı ile soğanları 20-25 dk kahverengileşinceye kadar kavurun. Unu ekleyip karıştırın, birkaç dakika kavurun. Et suyunu ekleyip; tuz, karabiber ile tatlandırın, kısık ateşte 20 dk pişirin.

4 Adet ısıya dayanıklı çorba kâsesine (güveçlere) çorbayı paylaştırın. Her birine bir tatlı kaşığı parmesan peyniri koyup, karıştırın. Güveçleri oda sıcaklığında soğuyana kadar bekletin.

Fırını 180 c ısıtın. Bir kapta yumurtayı çırpın.

Çorba soğuyunca üzerinde bir kaymak tabakası oluşacaktır, bozmayın; birer çorba kaşığı yumurtayı bu tabakanın üzerine döküp 15-20 dk fırında pişirin, sıcak servis yapın.

Havuç Çorbası

Havuç Çorbası

2 Çorba Kaşığı Zeytinyağı, 450 Gr. Havuç (Doğranmış), 4 Su Bardağı Sebze Suyu, 3 Çay Kaşığı Köri, 1 Pırasa (Beyaz Kısmı, Doğranmış), 4 Çorba Kaşığı Yoğurt, 1 Çay Bardağı Kuskus, Tuz, Karabiber.

Zeytinyağı ile havuç ve pırasayı yumuşayıncaya kadar kavurun. Sebze suyunu ekleyip 25-30 dk kaynatın. 2 Çay kaşığı köriyi ekleyip karıştırın. Sebzeleri blenderda püre yapın.

Küçük bir tencerede kuskusu haşlayın. Küçük bir kasede bir miktar sıcak çorba ile yoğurdu çırpın.

Kuskus, yoğurt, tuz, karabiber ve seviyorsanız bir çay kaşığı daha köri ekleyin, kaynayana kadar karıştırarak ısıtın.

Yerfıstıklı Sebze Çorbası

Yerfıstıklı Sebze Çorbası

2 Çorba Kaşığı Zeytinyağı, 1/2 Çay Kaşığı Pul Biber, 1/2 Çay Kaşığı Kişniş Tohumu, 1 Su Bardağı Yerfıstığı (Kavrulmamış, tuzsuz) 150 Gr. Patates, 150 Gr. Balkabağı, 150 Gr. Yerelması, 100 Gr. Havuç, 50 Gr. Kereviz, 1 Soğan, 5 Su Bardağı Tavuk Suyu, 1 Çorba Kaşığı Limon Suyu, Tuz, Karabiber.

Sebzeleri küçük küçük doğrayın. Yerfıstığını rondoda un gibi parçalayın.

Bir tencerede zeytinyağı ile pul biberi ve kişniş tohumunu birkaç dk. kavurun. Soğanı ekleyip kavurmaya devam edin. Sebzeleri ekleyip 5 dk daha kavurun. Yerfıstığını ekleyip birkaç dakika daha kavurun. Tavuk suyunu ekleyip 30-35 dk sebzeler yumuşayıncaya kadar kaynatın.

Sebzeler pişince blenderda püre yapıp tekrar tencereye koyun. Limon suyu, tuz, karabiber ile tatlandırın. Acı seviyorsanız toz kırmızıbiber ekleyebilirsiniz.

Sarımsaklı Fasulye Çorbası

Sarımsaklı Fasulye Çorbası

2 Soğan, 4 Havuç, 1 Küçük Kereviz, 8 Diş Sarımsak (Kıyılmış) 2 Çorba Kaşığı Zeytinyağı, 8 Su Bardağı Tavuk Suyu, 1 Su Bardağı Kurufasulye (Geceden ıslatılıp, haşlanmış) Maydanoz (Kıyılmış) Tuz, Karabiber.

Sebzeleri doğrayın. Büyük bir tencerede zeytinyağı ile soğan ve sarımsağı kavurun; havuç ve kerevizi ekleyip birkaç dakika daha kavurmaya devam edin. Tavuk suyunu ekleyip yüksek ateşte tencerenin kapağı kapalı olarak sebzeler yumuşayıncaya kadar pişirin. Sebzeler pişince haşlanmış fasulyeyi ekleyip 7-8 dakika daha pişirin. Sebzeleri blendarda püre yapın. Sebzeleri tekrar tencereye koyup ısıtın. Kıyılmış maydanoz serperek servis yapın.

Lebeniye Çorbası (Mehir)

Lebeniye Çorbası (Mehir)

1 Su Bardağı Aşurelik Buğday, 1 Su Bardağı Nohut, 1 Su Bardağı Kuru Fasulye, 6 Su Bardağı Ayran (Yoğurdu sulandırarak kendiniz yapın), 3 Çorba Kaşığı Mısır (Konserve), 1 Çorba Kaşığı Tereyağı, 1 Çorba Kaşığı Nane, 1 Çorba Kaşığı Pul Biber, Maydanoz (Kıyılmış), Tuz.

Buğday, nohut ve kuru fasulyeyi geceden 3 su bardağı su ile ıslatın; aynı su ile 1 saat kadar kaynatın. Buğdaylar şişip yumuşayınca tuzunu ekleyin. Ayranı çorbaya ilave etmeden önce kaynama suyundan bir miktar karıştırarak ılınmasını sağlayın. Ayranı ve mısırı ekleyip birkaç dakika kaynatın.

Ayrı bir tavada tereyağını eritip naneyi ve pul biberi kavurun. Çorbayı servis yaparken kıyılmış maydanoz ve tereyağlı karışımdan dökün.

Kaynak: Dünya Vejetaryen Mutfağı - Feza Şişman

Kremalı Kestane Çorbası

Kremalı Kestane Çorbası

450 Gr. Kestane, 1 Havuç, 100 Gr. Beyaz Turp (Parsnip) 1 Küçük Soğan, 1 Diş Sarımsak, 1 Dal Taze Soğan, 1 Kereviz Sapı, 2 Çorba Kaşığı Tereyağı, 3-4 Su Bardağı Et Suyu, 2 Çorba Kaşığı Amaretto Di Sarano (Acıbadem Likörü), 120 Ml Krema, Tuz, Karabiber, Muskat, Kekik, Fesleğen.

Fırını 200 c ısıtın. Kestaneleri çizip fırında 5-6 dk pişirin, kabuklarını soyun.

Sebzeleri küçük küçük doğrayın. Bir tencerede tereyağını eritip soğanı, sarımsağı kavurun. Kestane ve taze soğan hariç sebzeleri ekleyip 5 dk daha kavurun. Kestaneleri ve et suyunu ekleyin. Kısık ateşte, tencerenin kapağı kapalı olarak, 40 dk sebzeler yumuşayıncaya kadar pişirin.

Blenderda sebzeleri püre yapın. Püreyi tekrar tencereye koyun, gerekliyse sıcak su ekleyip çorbanın koyuluğunu ayarlayın. Bir bardakta krema ve amarettoyu karıştırın. Krema ve baharatları çorbaya ekleyip kısık ateşte kaynayana kadar ısıtın. Kıyılmış taze soğan serperek servis yapın.

Notlar: Kestanelerin kabuklarını kolay soymak için önceden 5 dk fırınladım. (Parsnip) Beyaz turp bulamadığım için 1 yerine yerine 2 havuç kullandım.

Baharatlı Karnabahar Çorbası

Baharatlı Karnabahar Çorbası

1,5 Çorba Kaşığı Tereyağı, 1 Büyük Soğan (doğranmış), 2 Çay Kaşığı Köri, 1/8 Çay Kaşığı Safran, 2 Elma (kabuklarını soyup dilimleyin), 500 Gr. Karnabahar Çiçeği (doğranmış) 4 Su Bardağı Sebze Suyu (sıcak), 200 Ml. Krema.

Tereyağını eritip soğanları kavurun. Köri ve safranı ekleyip birkaç dk çevirin. Elmayı ekleyip 5 dk daha kavurun. Karnabaharı ve sebze suyunu ekleyip tencerenin kapağı kapalı olarak, orta ateşte 20-25 dk karnabaharlar yumuşayıncaya kadar haşlayın. Sebzeleri blenderda püre haline getirin, süzgeçten geçirip tekrar tencereye alın. Kremayı, tuz, karabiberi ekleyin. Kısık ateşten karıştırarak kaynatmadan ısıtın. Gerekliyse sıcak su ilave ederek koyuluğunu ayarlayın.

Kremalı Turp Çorbası

Kremalı Turp Çorbası

2 Demet Küçük Kırmızı Turp (20 Adet Turp), 2 Arpacık Soğan, 3 Çorba Kaşığı Tereyağı, 5 Su Bardağı Sebze Suyu, ½ Su Bardağı Krema, 1 Sap Taze Soğan, Tuz, Karabiber.

Turpların yeşil kısımlarını kesin. Yeşillikleri ayıklayıp iri iri doğrayın. Kırmızı turpu ayıklayın, ince ince dilimleyin. Soğanları bir tatlı kaşığı tereyağı ile kavurun. Sebze suyunu ekleyip 10 dk kaynatın. Kırmızı turpları ve doğranmış yapraklarını ekleyin, birkaç dakika daha kaynattıktan sonra blenderda püre yapın. Çorbayı süzgeçten geçirin, krema ve tereyağını ilave ederek blenderda tekrar karıştırın. Tuz, karabiber ile tatlandırın. Tekrar tencereye alarak ısıtın. Kıyılmış taze soğan serperek servis yapın. Çorbanın kıvamını koyulaştırmak isterseniz 2 çorba kaşığı unu kavurup sulandırarak ilave ettikten sonra kısa bir süre daha kaynatın.

Kaynak: Dünya Vejetaryen Mutfağı - Feza Şişman

Mıltık Çorbası

Mıltık Çorbası

100 Gr. Kıyma, 1 Küçük Soğan (Rendelenmiş), 5 Su Bardağı Su, 2 Çorba Kaşığı Un, 2 Çay Bardağı Pirinç, 1 Çorba Kaşığı Tereyağı, 1 Çorba Kaşığı Zeytinyağı, 2 Tatlı Kaşığı Nane, Tuz, Karabiber.

Kıymayı rendelenmiş soğan, tuz, karabiber ile iyice karıştırın. Fındık büyüklüğünde minik köfteler hazırlayın. Köfteleri una bulayın. Bir tencerede zeytinyağını ısıtıp köfteleri kızartın. Suyu ekleyip kaynatın. Pirinçleri ekleyip yumuşayıncaya kadar pişirin.

Ayrı bir tavada tereyağını eritip kuru naneyi ekleyin, birkaç dakika kavurun; dilerseniz hemen çorbaya karıştırın veya servis yaparken kâselerin üzerine gezdirebilirsiniz.
"Her güne bir yemek" çok özenle hazırlanmış, birbirinden güzel yüzlerce tarif içeriyor. Yemek yapmayı sevenlerin arşivinde mutlaka olması gereken, gönül rahatlığıyla tavsiye edebileceğim bir kitap.

Kaynak: Her Güne Bir Yemek - Tijen İnaltong

Erişte Aşı

Erişte Aşı

¼ Su Bardağı Nohut, Kuru Fasulye, Kuru Barbunya, Mercimek (her birinden), 3 Küçük Soğan (küp küp doğranmış), 3 Su Bardağı Et veya Sebze Suyu, 3 Çorba Kaşığı Zeytinyağı, 1 Küçük Pancar (küp küp doğranmış) 4 Diş Sarımsak (kıyılmış), 1 Çay Kaşığı Zerdeçal (Hint safranı), 1 Su Bardağı Erişte, 1 Su Bardağı Süzme Yoğurt, Tuz, Karabiber, Taze Soğan, Dereotu, Maydanoz, Ispanak (bol miktarda doğranmış)

Mercimek hariç bakliyatları önceden ıslatın. Büyük bir tencerede zeytinyağı ile soğanları kavurun. Et veya sebze suyu ve bakliyatları ekleyin. 30 dk kadar piştikten sonra mercimekleri, pancarı ve pancarın süzülen suyunu ekleyin. Mercimekler yumuşayınca erişteleri ekleyip 10 dk daha pişirin. Yoğurdu çorba suyundan azar azar ekleyerek sulandırıp çorbaya ekleyin. Gerekliyse sıcak su ekleyip sulandırın.

Not: Çorbaya et veya nane ekleyebilirsiniz. Bakliyatları biraz daha fazla tutarak çok güzel bir yemek elde etme şansınız da var, ben öyle yaptım…

"Her güne bir yemek" çok özenle hazırlanmış, birbirinden güzel yüzlerce tarif içeriyor. Yemek yapmayı sevenlerin arşivinde mutlaka olması gereken, gönül rahatlığıyla tavsiye edebileceğim bir kitap.

Kaynak: Her Güne Bir Yemek - Tijen İnaltong

Porcini Mantarlı Kestane Çorbası

Porcini Mantarlı Kestane Çorbası

2 Çorba Kaşığı Tereyağı, 2 Çorba Kaşığı Taze Fesleğen (kıyılmış) 2 Diş Sarımsak (kıyılmış), 250 Gr. Porcini veya Kestane Mantarı (dilimlenmiş), 1 Kg. Kestane, 2 Litre Su, 100 Ml Krema, 100 Ml Süt, Tuz, Karabiber.

Kestaneyi haşlayıp ayıklayın. Bir tencerede tereyağı ile sarımsakları kavurun, mantarları ekleyip kavurun. Kestaneden bir miktar servis yaparken çorbaya koymak için ayırın. Suyu ekleyip tencerenin kapağı kapalı olarak 20 dk kadar kısık ateşte kaynatın. Kestaneleri blenderda püre haline getirin.

Krema ile sütü bir bardakta karıştırıp çorbaya ilave edin. 8-10 dk kadar kısık ateşte karıştırarak kaynatın. Fesleğeni ve ayırdığınız kestaneyi parçalayıp serpiştirerek servis yapın. Taze fesleğen bulamazsanız kuru fesleğen kullanmayın.

Kaynak: Dumanı Üstünde - Candan Turhan

Mısır Çorbası

Mısır Çorbası

3 Dolmalık Biber, 2 Diş Sarımsak (kıyılmış), 2 Çorba Kaşığı Sıvıyağ, 500 Gr Mısır (konserve veya dondurulmuş olabilir), 4 Su Bardağı Sebze Suyu, 1 Çorba Kaşığı Krema, 1 Çorba Kaşığı Yoğurt, Tuz, Karabiber, ¼ Demet Dereotu.

Biberleri küçük küçük doğrayın. Bir tencerede sıvıyağ ile sarımsakları birkaç dakika kavurun. Biber ve mısırı ekleyip kavurun. Sebze suyunu ekleyip kısık ateşte tencerenin kapağını kapatarak 30 dk kaynatın.

Sebzeleri blenderda püre haline getirip süzgeçten geçirin.

Krema ile yoğurdu karıştırın.

Çorbayı tekrar tencereye alın; tuz, karabiber ile tatlandırın, birkaç dakika ısıttıktan sonra ateşten alın. Kremalı karışımı ve dereotunu ekleyip karıştırın, servis yapın.

Kaynak: Dünya Vejetaryen Mutfağı - Feza Şişman

Portakallı Havuç Çorbası

Portakallı Havuç Çorbası

2 Kırmızı Çan Biber, 9 Havuç, 3 Patates, 3 Portakalın Suyu, 2 Çay Kaşığı Zencefil, Tuz, Karabiber, Acı Toz Kırmızıbiber (opsiyonel) 4 Su Bardağı Sebze Suyu.

Sebzeleri küçük küçük doğrayıp sebze suyuyla 15-20 dk haşlayın. Bir miktar sebze suyuyla sebzeleri püre haline getirin. Püreyi tencereye koyup portakal suyunu ekleyin, baharatları ekleyip tatlandırın. Çorbanın koyuluğuna göre eğer gerekliyse sıcak su ilave edin. 3-5 dk kaynatıp servis yapın.

Kaynak: Dünya Vejetaryen Mutfağı - Feza Şişman

Soğan Çorbası

Soğan Çorbası

4 Soğan (küçük, küp küp doğranmış), 1 Çorba Kaşığı Tereyağı, 1 Çorba Kaşığı Zeytinyağı, 2 Çorba Kaşığı Un, 1 Çay Bardağı Beyaz Şarap, 4 Su Bardağı Et Suyu, Tuz, Karabiber, 4 Milföy Hamuru, 1 Yumurta Sarısı, 1 Çorba Kaşığı Süt.

Fırını 200 c ısıtın.

Yumurta sarısı ile sütü karıştırın.

Bir tencerede zeytinyağı ve tereyağını ısıtıp soğanları 20-25 dk kahverengileşinceye kadar kavurun. Unu ekleyip karıştırın, birkaç dakika kavurun, şarabı ekleyin birkaç dakika kaynatın. Et suyunu ekleyip; tuz, karabiber ile tatlandırın, kısık ateşte 20 dk pişirin.

4 Adet ısıya dayanıklı çorba kâsesine (güveçlere) çorbayı paylaştırın. Güveçlerin üzerini milföy hamuruyla kaplayın. Yumurta sarısını milföylerin üzerine sürüp 15-20 dk milföyler kabarıp sararana kadar fırında pişirin, sıcak servis yapın.

Maydanoz Çorbası

Maydanoz Çorbası (4 Kişilik)

800 Gr. Patates, 1 Demet Maydanoz, 2 Çorba Kaşığı Zeytinyağı, 1 Yeşil Dolmalık Biber, 4 Su Bardağı Sebze Suyu, 2-3 Diş Sarımsak, 4 Çorba Kaşığı Krema, Tuz, Karabiber.

Patatesleri soyup dörde bölün. Biberi ayıklayıp küçük küçük doğrayın. Bir tencerede zeytinyağı ile sebzeleri kavurup sebze suyunu ekleyin. 20 dk kısık ateşte pişirin.

Sarımsağı kıyıp kremayla karıştırın.

Maydanozları yıkayıp ayıkladıktan sonra yapraklarını çorbaya ekleyin, 1-2 dk karıştırıp ocaktan alın, blendarda püre yapın. Tuz, karabiber ekleyin.

Çorbayı tabaklara servis yaptıktan sonra birer çorba kaşığı krema dökerek servis yapın.

Kaynak: Feza Şişman " Dünya Vejetaryen Mutfağı "

Karnabahar Çorbası

Karnabahar Çorbası ( 4 Kişilik )

300 Gr. Karnabahar Çiçeği, 1 Litre Süt, 2 Çorba Kaşığı Tereyağı, 2 Çorba Kaşığı Un, 100 Ml Krema, 2 Yumurta Sarısı, Muskat, Tuz, Karabiber, 1/4 Demet Maydanoz (kıyılmış)

Garnitur: Kıtır Ekmek. (Küp küp kestiğiniz tost ekmeklerini küçük bir tavada kavurun veya fırınlayın)

Karnabahara bir tutam tuz ekleyip 1 su bardağı sütle haşlayın, blenderda püre yapın. (çok pişmesin, biraz diri kalsın) Krema, yumurta sarısı, muskat, tuz, karabiberi küçük bir kâsede karıştırın. Bir tencerede tereyağını eritip unu ekleyin, kavurun. Kalan sütü azar azar ilave ederek hızlı hızlı karıştırın, topaklanmasın. Sos hazır olunca karnabahar püresini ekleyin, kısık ateşte karıştırarak pişirin. Kremalı karışımı ekleyip birkaç dakika daha karıştırarak pişirin. Çorba piştiğinde kıyılmış maydanozları ekleyip karıştırın. Çorbayı tabaklara koyduktan sonra kıtır ekmek ekleyerek servis yapın.

Kaynak: Müheyya İzer "Dünyanın Vejetaryen Mutfağı"

Nafıtıs

Natıfıs (Kafkas)

4 Su bardağı mısır (Onlar dövülmüş mısırdan yapıyorlar ama ben Japon mutfağı ile birleştirip tazesini tercih ediyorum), 5 su bardağı süt, 5 su bardağı su, 1 soğan, 2 yemek kaşığı tereyağı, 1 tatlı kaşığı tatlı kırmızıbiber.

Su ve süt mısırlar dağılana kadar haşlanır. Blenderdan geçirilip tel süzgeçten süzülür. İnce doğranmış soğan tereyağında kavrulup kırmızıbiber eklenip çorbanın üzerine dökülür. Japonlar bu çorbayı çeşitli et suyu konsomeler ile yapıyorlar, bu çorba da çok güzel olur. (MİSO)

Tarif için Ayça Uysal'a teşekkürler.

Kremalı Sarımsak Çorbası

Kremalı Sarımsak Çorbası

30 Diş Sarımsak (100-110 Gr), 1,750 Ml Tavuk Suyu (7 Su bardağı), 2 Çorba Kaşığı Tereyağı, 3 Arpacık Soğan (Doğranmış), 500-550 Gr. Taze Patates (Küp küp doğrayıp soğuk suda bekletin)200 Ml. Krema, 200 Ml. Süt (4/5 Su bardağı), Tuz, Karabiber, Parmesan Peyniri (Rendelenmiş)

2,5 litre su ile kemikli tavuk ve elinizdeki sebzelerden kullanarak tavuk suyunu hazırlayın. (Tavuk suyu yerine bulyon kullanmayın)

Sarımsakların kabuklarını soyup 4-5 tanesini ikiye bölün, diğerleri bütün kalacak. Küçük bir tencerede, kısık ateşte, üç su bardağı tavuk suyu ile sarımsakları 15 dk yumuşayana kadar haşlayın. Sarımsaklı tavuk suyunu süzerek bir kaba alın, sarımsakları atın. Küçük bir kapta kremayı çırpıp sütü ekleyerek karıştırın.

Tereyağı ile soğanları kavurun, patatesleri süzerek kurutun, tencereye ekleyin, tuz, karabiber ile tatlandırıp, 5 dk kavurun. Kalan 4 su bardağı tavuk suyunu ekleyip patatesler yumuşayana kadar 25 dk haşlayın. Patatesler haşlanınca bir miktar tavuk suyu ile patatesleri blenderda püre yapın. Püreyi tekrar tencereye alın, sarımsaklı tavuk suyunu ve kremalı süt karışımını ekleyip kısık ateşte hafif karıştırarak 10 dk kaynatın. Gerekliyse tuz, karabiber ekleyip rendelenmiş parmesan peyniri ile servis yapın.

Balkabağı Çorbası III

Balkabağı Çorbası III

450 Gr Ayıklanmış Balkabağı, 2 Çorba Kaşığı Tereyağı, 1 Orta Boy Soğan, 3 – 4 Su Bardağı Sebze Suyu / Su, 2 Su Bardağı Süt, Muskat, 1 Cay Bardağı Küçük Kırılmış Spagetti, 6 Çorba Kaşığı Parmesan Peyniri, Tuz, Karabiber

Kabakları küp küp doğrayın. Bir tencereye yağı koyup kızdırın soğanları ekleyin ve orta ısıda 6 – 8 dk. kavurun. Kabakları ekleyip 2 – 3 dk. daha kavurun. Sebze suyu veya suyu koyun ve kabakları 15 dk. yumuşayıncaya kadar pişirin. Tencereyi ateşten alın, çorbayı biraz soğutun. Çorbayı mutfak robotunda veya blenderda püre haline getirin. Tekrar tencereye koyun ve sütü ilave ederek karıştırın. Tuz ve karabiberi ilave edin. Çorbayı tekrar kaynatın. Spagettileri ilave edin ve yumuşayıncaya kadar pişirin ( çok fazla yumuşayıp şişmesin ) üzerine Parmesan peyniri ve muskat serptikten sonra servis yapın.

Kaynak: Dünya Vejetaryen Mutfağı - Feza Şişman

Kereviz Çorbası

Kremalı Kereviz Çorbası

1 Kg Kereviz, 6 Bardak Su, 1 Bardak Süt, 3 Çorba Kaşığı Krema, 1 Büyük Soğan, 1 Çorba Kaşığı Tereyağı / Sıvıyağ, 1 Çorba Kasığı Nişasta, 1 Çorba Kaşığı Çörekotu, Taze Kaşar, Karabiber, Tuz,

Kerevizleri ayıkladıktan sonra küçük küçük doğrayın, soğanı ince ince kıyın. Bir tencerede tereyağı ile soğanları kavurun, kerevizleri ilave ederek kavurmaya devam edin. Su, çörekotu, tuz ve karabiberi ekleyin, 20 dk. kaynatın. Nişastayı sütle karıştırın. Kerevizleri dışarı alarak mikserde veya el blenderi ile tencerede püre haline getirin. Mikserde püre haline getirdiyseniz tekrar tencereye ilave edin. Kaynama noktasına gelene kadar karıştırın, nişasta süt karışımını ilave edin. 3 dk. kaynatıp kremayı ilave edin birkaç dk. daha kaynatıp ateşten alın. Rendelenmiş kaşar peyniri serperek servis yapın.

Kaynak: Feza Şişman " Dünya Vejetaryen Mutfağı"

Kremalı Yerelması Çorbası


Kremalı Yerelması Çorbası

1,5 Kg Yerelması, 5 Dal Taze soğan, 1 Çay Kaşığı Köri, 2 Çorba Kaşığı Tereyağı, 4-5 Su Bardağı Sebze Suyu / Su, 1/2 Su Bardağı Krema, Tuz, Karabiber, Muskat, 2 Dilim Tost Ekmeği, Maydanoz

Yerelmalarını yıkayıp kabuklarını soyun. Taze soğanı ayıklayıp yıkayın, iri iri doğrayın. Soğanları 1 çorba kaşığı tereyağında kavurun, köriyi serpip karıştırın. Yerelmasını tencereye ilave edip kavurun. Sebze suyunu ilave edin orta ateşte 20 dk. kaynatın. Çorbayı mikserde püre haline getirin, krema, tuz, karabiber, muskatı ekleyip kaynayana kadar ısıtın. ( Gerekiyorsa bir miktar su ilave edin ) Tost ekmeklerinin kenarlarını kesin, küp küp doğrayın. Kalan tereyağı ile kızarıp kıtırlaşana kadar kızartın. Çorbayı tabaklara alıp; biraz muskat ve maydanoz yaprakları serpip servis yapın.

Kaynak: Feza Şişman " Dünya Vejetaryen Mutfağı "

Mantar Çorbası

Mantar Çorbası (4 Kişilik)

4 Milföy Hamuru ( Dondurulmuş ), 350 Gr. Taze Kestane Mantarı, 4 Arpacık Soğan, 3 Tatlı Kaşığı Tereyağı, 3/4 Su Bardağı Beyaz Şarap, 2 Su Bardağı Sebze Suyu veya Su, 2 Yumurta Sarısı, 2 Çorba Kaşığı Süt, 1 Çorba Kaşığı Taze Tarhun Otu yoksa kurutulmuş kullanabilirsiniz. ( Kurutulmuş tarhun otunun içerisindeki kalın kibrit çöpü gibi sapları ayıklayıp atın ) Karabiber, Tuz,

Milföy hamurlarını çözülmeye bırakın. Mantarları temizleyip saplarını atın, arpacık soğanlarla birlikte ince ince dilimleyin. Bir tencerede tereyağı ile soğanları 3 – 5 dk. kavurun, mantarları ilave edip 3 – 5 dk. daha kavurun. Beyaz şarap, sebze suyu / su, tarhun, karabiber ve tuzu ilave ederek kaynatın. Milföy hamurlarını; güveçlerin ağzını kapattıktan sonra 2 – 3 cm aşağıya sarkacak şekilde daire kesin. Milföy hamuru güvecin ağzından küçük ise, oklava ile fazla inceltmeden bir miktar büyültebilirsiniz. Sütü yumurta sarısı ile karıştırıp çırpın. Hamurun bir tarafına yumurtalı karışımı sürün. Çorbayı güveçlere koyun, hamurun yumurtalı tarafı aşağı gelecek şekilde güveci kapatın. ( Aşağı sarkan kısımları bastırarak güvecin ağzını milföy ile kaplayın ) yumurtalı karışımı hamurun üstte kalan kısmına da sürerek güveçleri su dolu bir fırın tepsisine oturtun ve önceden 220 c ısıttığınız fırında 10 dk. milföyler kabarıp kızarana kadar pişirin. 20 dk. içinde hazırlayabileceğiniz kolay ve lezzetli bir çorba...

Kaynak: Feza Şişman " Dünya Vejetaryen Mutfağı "

Balık Çorbası II (Klasik)

Balık Çorbası II

1 – 1,5 Kg. Kırlangıç ( Alternatifi beyaz etli diğer balıklar; İskorpit, Levrek, Lipsos, Sinarit ) 2 Lt. Su ( 8 Su Bardağı ) 2 Adet Patates (Küp Küp Doğranmış) 2 Havuç (Dilim Dilim Doğranmış) 4 Kereviz Sapı (4 Parçaya Bölünmüş, Alternatifi Pırasa ), 3 – 4 Diş Sarımsak (Kıyılmış) 2 Soğan (4 Parçaya Bölünmüş) Birkaç Dal Taze Dereotu, 3 Defneyaprağı, 1 Tatlı Kaşığı Top Karabiber, 2 Çorba Kaşığı Tereyağı, 3 Çorba Kaşığı Mısır Unu, 3 Yumurta Sarısı, 1 Limonun Suyu, Tuz, Karabiber,

Balığı büyük bir tencereye koyun: Su, soğan, defneyaprağı, top karabiber, kereviz sapı, havuç, patatesi ilave edin ve yüksek ateşte haşlayın. Arasıra üstünde biriken kefini alıp atın. 15 – 20 dk. kaynadıktan sonra tencereyi ateşten alıp içindeki balığı bir tabağa koyun. Tencerenin içindeki suyu süzün, baharatları ve kereviz saplarını atın, diğer sebzeleri bir miktar balık suyu ile blenderda püre haline getirin. Biraz soğuyunca balığın kılçık ve derilerini ayıklayın. Ayrı bir tencerede tereyağı, sarımsak, mısır ununu kavurun, balık suyunu azar azar ekleyerek topaklanmadan karıştırın. Blenderdan geçirdiğiniz sebzeleri yavaş yavaş karıştırarak tencereye dokun. 3 – 5 dk. kaynadıktan sonra ayıkladığınız balığı ve gerekliyse tuz, karabiber ilave edip 2 – 3 dk. kaynatıp tencereyi ateşten alın. Bir kapta yumurta sarılarını, limon suyunu çırpıp karıştırın, oluşan bulamacı azar azar, karıştırarak çorbaya dökün. Dereotunu ilave ederek servis yapın.

Not: Dilerseniz sebzeleri çorbada kullanmayıp atabilirsiniz.

Midye Çorbası

Midye Çorbası ( 8 Kişilik)

100 Adet Midye İçi, (Genelde Adet ile Satılıyor ) 2 Soğan (Doğranmış) 2 Diş Sarımsak (Kıyılmış) 1 Çorba Kaşığı Zeytinyağı, 1 Küçük Kereviz (Doğranmış) 3 Patates (Küp Küp Doğranmış) 3 Çorba Kaşığı Taze Maydanoz (Kıyılmış) 1 Tatlı Kaşığı Kuru Kekik, 1 Çay Kaşığı Toz Karabiber, 2 Çorba Kaşığı Un, 3 Bardak Su, 1 Su Bardağı Süt, 1 Su Bardağı Krema, 1 Su Bardağı Beyaz Şarap, 1 Tatlı Kaşığı Worcestershire Sos ( Marketlerde Bulabilirsiniz ) 3 – 5 Damla Tabasco Sos ( İsteğinize Bağlı )

Büyük bir tencereye yağı koyun, soğan ve sarımsağı 3 dk. kısık ateşte kavurun, kereviz ve kekiği ilave edip 4 dk. daha kavurun. Sebzelerin üzerine unu serpiştirin. Suyu yavaşça tencereye döküp un topaklarını dağıtmak için çırpma teli kullanın. Patatesleri ilave edin, ateşi yükseltip orta ateşte 10 dk. kaynatın ve ateşi kisin. Bir kapta krema ve sütü karıştırıp çorbaya ilave edin, üstü kapalı olarak patatesler yumuşayıncaya kadar yaklaşık 20 dk. daha kısık ateşte pişirin. Midyeleri soğuk su dolu bir kapta 5 dk. bekletin sonra suyunu süzüp kapaklı bir tencerede sadece şarap ile 5 – 6 dk. pişirin. Midyeler piştikten sonra pişme suyu ile birlikte, olduğu gibi çorbaya ilave edin. 5 dk. daha pişirin, worcestershire ve isterseniz tabasco sosu, karabiberi, maydanozu ilave edip servis yapın. Dilerseniz; haşlayıp ayıkladığınız levrek etini de ilave edebilirsiniz. Çorbanın içindeki sebzeleri püre haline getirmek isterseniz, sebzeler piştikten sonra midyeleri koymadan önce mikserden geçirebilirsiniz. Midyelerde kum veya inci olabilir, kotu bir sürprizle karsılaşmamak için kullandığınız midyeleri elden geçirin.

Kaynak: Andrew Weil - Rossie Daley " Sağlıklı Mutfak "

Domates Çorbası II

Domates Çorbası II

2 Soğan (Doğranmış), 2 Çorba Kaşığı Zeytinyağı, 3 – 4 Diş Sarımsak(Kıyılmış), 2 Kutu Doğranmış Domates ( 900 Gr. ) 2 Su Bardağı Su, 400 Gr. Mısır, 3 Çorba Kaşığı Taze Fesleğen (Kıyılmış) Tuz, Karabiber,

Bir tencereye zeytinyağını koyup soğanları pembeleşinceye kadar kavurun. Sarımsağı ekleyip kavurmaya devam edin. Domatesleri ilave edin, arada karıştırarak 10 dk. daha pişirin. Su ve mısırı ekleyin mısırlar yumuşayıncaya kadar pişirmeye devam edin. Tuz, karabiber ekleyin, 5 dk. daha pişirip ateşten alın. Domates ve mısırların parçalanması için el blenderı veya mutfak robotundan geçirin. 1 – 2 dk kaynatıp fesleğen serperek sıcak servis yapın.

Balkabağı Çorbası II

Balkabağı Çorbası II

1 Kg. Balkabağı, 2 Orta Boy Soğan, 3 Diş Sarımsak, 2 Ekşi Elma ( mutlaka ekşi olmalı ) 2 Çorba Kaşığı Sızma Zeytinyağı, 5 – 6 Su Bardağı Sebze Suyu, 1 Tutam Muskat, Kırmızı Biber, Tuz

Sebze Suyu,

1 Kg Sebze ( Kereviz, Havuç, Pırasa, Yerelması, Soğan, Kırmızı Biber, Brokoli, Lahana ) 6 Su Bardağı Su, 1/2 Demet Maydanoz, 1 Dal Taze Kekik yoksa 1 Tatlı Kaşığı Kuru Kekik, 1 Tatlı Kaşığı Top Karabiber, 2 Karanfil, 2 Defneyaprağı, 1/2 Demet Taze soğan, 1 Çorba Kaşığı Zeytinyağı, 1 Çorba Kaşığı Sirke, 1 Çorba Kaşığı Soya Sosu, 2 Diş Sarımsak, Tuz

Sebzeleri yıkayıp iri parçalar halinde doğrayın. Soğanı iri iri yemeklik doğrayın ve orta ateşte büyükçe bir tavada pembeleşene kadar kavurun. Sarımsağı ayıklayıp dilim dilim doğrayın, soğana ilave ederek kavurmaya devam edin. Doğradığınız sebzeleri de ilave ederek 5 dk. daha karıştırarak kavurun.

Büyükçe bir tencereye: suyu, baharatları ve kavurduğunuz sebzeleri koyun, tencerenin kapağı kapalı olarak 1 saat haşlayın. ( Baharatların tencerede dağılmaması ve suyunu süzerken kolaylık olması için: bir tülbente veya varsa baharat pişirme kabına koyabilirsiniz ) Maydanozları: sebzelerin pişmesinden 20 dk. önce tencereye koyun. Sebze suyunu ateşten aldıktan sonra ince bir süzgeçten geçirerek sirke, soya sosu ve tuz ilave edin. Sebze suyunu yalnızca sebzeleri suda haşlayarak yaparsanız biraz tatsız olabilir. Tarif edilen şekilde sebzeleri kavurursanız sebze suyunun lezzeti artar ve daha yoğun bir renge ulaşırsınız. Sebze suyunu daha fazla hazırlayarak buzlukta saklayabilir, diğer yemeklerinizde kullanabilirsiniz.

Fırını 200 c ısıtın. Elmaları, soğanı, sarımsağı dilim dilim, balkabağını ince uzun ( 1 cm ) doğrayarak; zeytinyağı, pul biber ve tuzu ilave ederek karıştırın. Büyük ısıya dayanıklı bir tepside ( Borcam ) 10 dk.da bir karıştırarak, 40 – 50 dk. sebzeler çatalla ezilecek gibi- yumuşayıncaya kadar pişirin. Sebzeler piştikten sonra yarısını 1,5 - 2 bardak sebze suyu ile mutfak robotunda püre haline getirin. Kalan sebzeleri de aynı şekilde devam edin. Püre halindeki karışımı bir tencereye koyun. Elinizde kalan sebze suyu ile çorbanın koyuluğunu ayarlayın. Muskat ve arzunuza göre gerekiyorsa; pul biber, tuz ilave ederek kaynama noktasına gelene kadar ısıtıp servis yapın.

Rouille Soslu Balık Çorbası

Alışılmışın dışında bir balık çorbası tarifi; Rouille sosu yapmak istemezseniz de balık çorbası tarifi ilginizi çekebilir diye düşünüyorum...

Çorba için gerekli malzemeler: 1 Kg. Kırlangıç, İskorpit, Levrek veya Kefal, 1 Büyük Soğan, 1 Havuç, 1 Defne Yaprağı, 2 – 3 Adet Kereviz Sapı, 1 Adet Pırasa ( Dilimlenmiş ) 2 Diş Sarımsak ( Rendelenmiş ) 2 Domates, 1 Çay Kaşığı Rezene, 1 Portakal Kabuğu ( 5 adet 1 cm kesilecek ) 1/2 Çay Kaşığı Toz Safran, 1/4 Çay Kaşığı Arnavut Biberi, 2 – 3 Damla Acisso, Tuz, Karabiber, 2 Çorba Kaşığı Zeytinyağı,

Garnitür için: 8 Dilim Baget Ekmek ( Fırında Kurutulacak ) Rendelenmiş Parmesan Peyniri, Rouille Sos.

Balık Çorbası Yapılışı: Kırlangıç bulabildiyseniz balığı bütün olarak haşlandıktan sonra derisini ve kılcıklarını ayıklayarak çorbaya ilave edebilirsiniz. Levrek veya kefal fileto olarak kesilip o şekilde servis yapılabilir. Balıkları derin bir tencereye koyun. Balıkların üstünü örtecek kadar takriben 1,5 Litre su doldurup ortadan ikiye ayırdığınız soğan, havuç, kereviz sapları ile defneyaprağı, tuz, karabiberi de tencereye ilave edin. Kaynayana kadar hafif ateşte, kaynamaya başladığında kapağını yarım kapatarak kısık ateşte 30 dk. haşlayın. Haşlandıktan sonra balıkları ayrı bir tabağa alarak suyunu süzgeçten geçirip saklayın. Balıkların kılçıklarını, derisini ayıklayın. Havuç, soğan, kereviz saplarını atın. Yağı ayrı bir tencereye koyup ısıtın, sonra pırasaları içine atıp 3 dk. pişirin ve sarımsağı ilave ederek 2 dk. daha karıştırarak pişirin. Kabukları soyulmuş doğranmış domatesleri de ekleyerek 2 dk. domatesle birlikte pişirip rezeneyi, şeritler halinde kestiğiniz portakal kabuklarını ilave edin. Balıkları sebzelerin üstüne koyarak tencerenin kapağını kapatın ve kısık ateşte 4 dk. pişirdikten sonra balık suyunu ilave ederek 10 – 15 dk. daha orta ateşte pişirin. Tencereyi ateşten alın Arnavut biberi, safran ve acissoyu çorbaya karıştırın. Dilerseniz baget ekmeklerini rendelenmiş parmesan peyniri ve Rouille sos ile servis yapın.

Rouille Sos İçin Gerekli Malzemeler: 10 Gr. Kurutulmuş Ekmek İçi, 3 Çorba Kaşığı Balık Suyu, 1 Çorba Kaşığı Balık Çorbası, 2 Adet Kurutulmuş Arnavut Biberi, İnce ince doğranacak, 2 Diş Sarımsak, ( Rendelenmiş ) 1/2 Çay Kaşığı Tuz, 1/4 Çay Kaşığı Safran, 1 Yumurta Sarısı, 3 Çorba Kaşığı Zeytinyağı,

Rouille Sos; Fransızların rezene, portakal kabuğu, safranla baharatlandırdıkları ve birkaç değişik balıkla pişirdikleri Akdeniz balık çorbaları için gerekli olan acı bir sostur. Sosa lezzet veren; safran, sarımsak ve Arnavut biberi ıslatılmış ekmek içi veya ezilmiş patates ile kalınlaştırılıp yumurta sarısı ile zenginleştirildikten sonra robottan geçirilerek püre haline getirilebilir. Elde edilen bu karışım francala ekmekler düşük ısılı fırında dilimlenmiş olarak kurutulduktan sonra ekmek dilimlerinin üzerine sürülerek veya sadece sos olarak çorbaya karıştırılabilir.

Hazırlanışı; Ekmekleri 5 dk. kadar balık suyunun içinde ıslattıktan sonra elinizde sıkarak suyunu süzüp alın. Safran, sarımsak, Arnavut biberi, yumurta sarısı, küçük bir kaba koyarak karıştırın. Sonra ekmek içini ilave edip macun kıvamına gelene kadar karıştırın. Macunlaşınca, mayonezde yaptığınız gibi küçük bir tahta kasıkla, zeytinyağını damla damla akıtırken devamlı karıştırın. Zeytinyağını güzelce yedirdikten sonra bir çorba kaşığı balık çorbasını sosa ilave edin.

Kaynak: Arabella Boxer " Lezzetli Baharatlar "

Soto Ayam ''Tavuk Çorbası''

1/2 Tavuk, 100 Gr. Pirinç Makarnası ( bulamazsanız en ince spagetti ), 2 Lt. Su, 4 Diş Sarımsak, 1 Tatlı Kaşığı Hint Safranı, 1 Tatlı Kaşığı Zencefil, 1/4 Su Bardağı Haşlanmış Nohut, Birkaç Ihlamur Yaprağı, 4 Çorba Kaşığı Taze Soğan, 1 Tutam Haşlanmış ve Kıyılmış Lahana, 4 – 5 Patates Cipsi, 1/2 Tatlı Kaşığı Beyaz Biber, Sıvıyağ, Tuz,

Tavuğu 2 lt. suda ıhlamur yaprağı ile haşlayın ve suyunu alın. Etini didikleyin ve bir kenara bırakın. Sarımsakları soyup kıyın. Haşlanmış nohutları kabuklarını çıkartarak ezin. Pirinç makarnalarını haşlayıp süzün. Lahanayı haşlayıp ince ince kıyın. Taze soğanın yeşil yaprak kısımlarını ince ince kıyın. Tavada sıvıyağı kızdırın; içine dövülmüş sarımsakları atın biraz çevirin, nohudu, Hint safranını, zencefili, beyaz biberi ve tuzu ilave edin. Birlikte biraz çevirin ve içine hazırladığınız tavuk suyundan bir parça ekleyerek biraz sıvı hale getirin. Daha sonra kaynayan tavuk suyuna bu karışımı, karıştırmaya devam ederek ilave edin ve karıştırarak birkaç dk. daha kaynatın. Derin bir servis kabına, önce haşlanmış ve kıyılmış lahanaları, pirinç makarnalarını, tavuk etini, birkaç tane cipsi koyun, üzerine yeşil soğanı ekleyin. Kaynamakta olan baharatlı tavuk suyunu malzemelerin üzerine kaynar kaynar dökün ve ıhlamur yapraklarıyla süsleyerek servis yapın.

Evet biraz uğraşıp vakit harcayacaksınız ama emin olun buna değecek : )
Kaynak: Dünya Mutfaklarından - Yasemin Türedi Özkan

Domates Çorbası I

Domates Çorbası

500 Gr. Domates, 2 Orta Boy Soğan, 20 Gr. Tereyağı, 20 Gr. Un, 2 Yemek Kaşığı Salça, 750 Ml. Et Suyu, Tuz, Karabiber, Şeker, Fesleğen, Kekik, Tabasco (acı sevenlere), 1 Tatlı Kaşığı Worcestershire Sos.

Bir tencerede yağı kızdırarak soğanları içine atın ve yağda hafif renk alana kadar kavurun. Küçük parçalar halinde kestiğiniz domatesleri ekleyin ve birkaç dakika çevirin. Üzerine unu ve salçayı ekleyerek biraz daha çevirin ve en son karıştırarak et suyunu ekleyin. Kuvvetli ateşte kaynadıktan sonra 5 dk. kadar pişirin. Sonra içine: tuz, şeker ve diğer baharatları ekleyip, worcestershire sosu ekleyin ve ortadan kısık ateşte yaklaşık 30 dk. kadar pişirin...

Not: Eğer çorbada domates parçaları sevmiyorsanız, pişip ılındıktan sonra blenderdan geçirebilir ya da süzgeçten ezerek süzebilirsiniz...
Tarif için Bilgehan Ç. Kerman’ a teşekkürler…