Sayfalar

6 Nisan 2009 Pazartesi

Teriyaki Soslu Tavuk


Teriyaki Soslu Tavuk

1 Kg. Tavuk Göğüs Eti (Küp küp doğranmış), 2 Çorba Kaşığı Tereyağı, 3 Çorba Kaşığı Sıvıyağ, 350 Gr. Kestane Mantarı (Doğranmış), 2 Diş Sarımsak (Kıyılmış).
Teriyaki Sos:
150 Ml Az Tuzlu Soya Sosu, 105 Gr. Toz Şeker, 2 Çorba Kaşığı İstiridye Sos, 2 Çorba Kaşığı Sake (Japon pirinç şarabı) veya Mirin yoksa yapacak bir şey yok kullanmayın : )

Büyükçe bir tencerede -yüksek ateşte- tereyağı ile sarımsak ve mantarları 4-5 dk kavurun. Isısını koruyacağı bir tabağa alın. Aynı tencerede sıvıyağ ile tavukları pişirin.

Tavuklar pişerken teriyaki sosu hazırlayın. Küçük bir tencerede, kısık ateşte şeker ve soya sosunu karıştırarak kaynatın. 8-10 dk sonra sos koyulaşınca istiridye sos ve sakeyi ekleyip birkaç dakika daha karıştırarak ısıtın.

Bu arada tavuklar pişmiş olur; mantar ve teriyaki sosu tavukların üzerine dökerek birkaç dakika daha karıştırın. Sıcak olarak servis yapın.

Önemli not: Teriyaki sosu hazır almayın ! Hiçbiri burada hazırladığım lezzette olmuyor; hatta uzaktan yakından alakası yok diyebilirim. Teriyaki sosu hazırlarken normal soya sosu da kullanmayın. Soya sosu çok tuzlu olduğu için gene aynı lezzeti yakalayamazsınız. İstiridye sos yerine Dark Soya Sosu kullanabilirsiniz.

Karamel Soslu Tavuk


Karamel Soslu Tavuk (4 Kişilik)

16 Parça Tavuk Baget, 1 Çay Bardağı Portakal Suyu, ½ Çay Bardağı Portakal Likörü, 3 Çorba Kaşığı Esmer Şeker, 3 Çorba Kaşığı Bal, 2 Arpacık Soğan (Doğranmış), ½ Çay Bardağı Zeytinyağı, 1 Tatlı Kaşığı Tereyağı, 1 Tatlı Kaşığı Nomu Smoky Peri (Baharat karışımı), Tuz.

Büyükçe kapaklı bir kapta tavukları baharat, tuz ve zeytinyağı ile 4-6 saat marine edin.

Fırını 180 c ısıtın. Fırın tepsisini pişirme kağıdı ile kaplayın. Bagetleri fırın tepsisine dizin.

Küçük bir tencerede 1 tatlı kaşığı tereyağı ile soğanları kavurun. Ateşi kısın; portakal suyu, likör, esmer şeker ve balı ekleyip karıştırarak koyulaşana kadar -15-20 dk- kaynatın. Sos 1/3 oranında kalmalı. (Yaklaşık olarak bal kıvamına gelecek)

Bir fırça ile sosu bagetlerin üzerine sürüp 180 c fırında 25 dk pişirin.

Nomu, smoky peri-peri baharat karışımı içeriği: Şeker, kırmızı biber, tuz, paprika, sarımsak, soğan, kişniş, karabiber, hardal, maydanoz, kimyon, mercanköşk, zencefil, doğal tütsü aroması.

Mango Chutney Soslu Tavuk


Mango Chutney Soslu Tavuk

12 Piliç Baget (Kemikli), 5 Çorba Kaşığı Erik Reçeli, 2 Çorba Kaşığı Mango Chutney, 1 Tatlı Kaşığı Nomu Oriental Rub (Baharat karışımı) 5 Çorba Kaşığı tavuk Suyu, 1 Limonun Suyu, Tuz.

Fırını 180 c ısıtın. Erik reçeli, mango chutney ve baharatı küçük bir cezvede karıştırarak ısıtın.
Tavukları fırın teline dizin. Isıttığınız sosun yarısını fırça ile tavukların her tarafına sürün. Fırın telinin altına koyacağınız tepsiyi folyo veya yağlı kağıt ile kaplayın; damlayan sos ve yağ tepsiyi kirletmesin. Fırın teline dizdiğiniz tavukları fırının orta rafına, folyo ile kapladığınız tepsiyi alt rafına yerleştirin. Tavukların bir yüzünü 15 dk pişirin. Uzun bir maşa ile tavukları çevirip diğer yüzünü 10-15 dk daha pişirin.

Tavukların pişmesine yakın cezvede kalan reçelli karışıma tavuk suyunu ekleyip karıştırarak ısıtın, koyultun. Tavuklar piştikten sonra fırça ile üzerlerine çok az limon suyu sürüp servis tabaklarına alın. Cezvedeki sosu kaşık yardımıyla bagetlerin üzerine döküp servis yapın.
Not: Nomu Oriental Baharat karışımında Kişniş, şeker, kimyon, kırmızı biber, maydanoz, zerdeçal, soğan, anason, zencefil, yıldız anason (star-anise), galangal, fesleğen, sarımsak, szechuan biberi, kişniş yaprakları, fren soğanı, misket limonu (lime) yaprakları, limon otu (lemongrass), limon yağı vardır.

Smokey Peri Peri Soslu Kanat

Smokey Peri Peri Soslu Kanat

2 Kg. Tavuk Kanat, 1 Çay Bardağı Zeytinyağı, 3 Çorba Kaşığı Elma Sirkesi, 1 Çay Bardağı Worchestershire Sos, 3 Diş Sarımsak (Kıyılmış), 1 Çorba Kaşığı Dijon Hardal, 4-5 Çorba Kaşığı Bal, 1 Çorba Kaşığı Nomu Smokey Peri Baharat Karışımı, 4 Çorba Kaşığı Domates Püresi, 3 Çorba Kaşığı Soya Sosu, 1 Portakalın Suyu.

Büyükçe kapaklı bir kapta tüm malzemeyi karıştırıp 1 gece marine edin. Mangalda pişirin. Mangal yapmak istemezseniz kanat yerine but veya göğüs eti kullanıp bir miktar marine sosu ile fırında da pişirebilirsiniz.

Yaban Mersini Soslu Tavuk


Yaban Mersini Soslu Tavuk

800 Gr. Piliç Bonfile, 2 Çorba Kaşığı Zeytinyağı, 200 Ml Krema, 2-3 Çorba Kaşığı Nar Ekşisi, 2 Tatlı Kaşığı Böğürtlen Reçeli, 1 Çay Bardağı Kurutulmuş Yaban Mersini.

Küçük bir kasede yaban mersininin üzerini geçecek kadar ılık su döküp 10 dk bekletin.

Büyükçe bir tavada zeytinyağı ile tavukları pişirin. Bir yandan da küçük bir tencereye tüm sos malzemesini koyup hafif karıştırarak koyulaşana kadar ısıtın, sosu kaynatmayın. Sos koyulaşınca tavuklar da pişmiş olacak. Sosu tavukları pişirdiğiniz tavaya döküp ateşi kısın, tavanın dibini kazıyarak sosa karıştırın. Tavukları soğutmadan servis yapın.

Peynir Soslu Tavuk


Peynir Soslu Tavuk

800 Gr. Tavuk (But veya göğüs, kuşbaşı doğranmış), 2 Çorba Kaşığı Zeytinyağı, 1 Çorba Kaşığı Tereyağı, 3 Diş Sarımsak (Kıyılmış), 350 Gr. Kestane Mantarı (Doğranmış), 1 Çorba Kaşığı Tereyağı, 1 Çorba Kaşığı Un, 250 Ml Süt, 100 Gr. Biberli Füme Peynir, 1 Defneyaprağı, Tuz.
Büyükçe bir tavada zeytinyağı ile tavukları pişirin, ısısını koruyacağı bir kaba alın.

Tereyağı ile sarımsakları 1–2 dk kavurun; mantarı ilave edip kavurun. (Mantarlar suyunu tam çekmesin, 3-4 çorba kaşığı kadar kalsın) Mantarları suyuyla birlikte tavukların yanına koyun.

Ateşi kısın; 1 çorba kaşığı tereyağını eritip unu kavurun; azar azar sütü ekleyerek karıştırın; defneyaprağını ekleyin; peyniri ekleyip hafif karıştırarak eritin. (Peyniri çatal ile ezip sosa koyarsanız daha iyi olur; yumuşak bir peynir olmasına rağmen zor eriyor.) Peynir eridikten sonra defneyaprağını atın; mantar ve tavukları ekleyip kısık ateşte 5 dk daha karıştırarak ısıtın.

Mantarlı Tavuk


Mantarlı Tavuk

800 Gr. Tavuk (Kuşbaşı doğranmış), 2 Çorba Kaşığı Zeytinyağı, 3 Diş Sarımsak (Kıyılmış) 350 Gr. Kestane Mantarı (Doğranmış), 1 Çorba Kaşığı Un, 1/3 Su Bardağı Beyaz Şarap, 1/3 Su Bardağı Tavuk Suyu, 2 Çorba Kaşığı Maydanoz (Kıyılmış), Tuz, Karabiber.

Bir tencerede zeytinyağı ile yüksek ateşte tavukları pişirip ısısını koruyacağı bir kaba alın. (Tavukların pişirme suyunu atmayın sos yaparken kullanacaksınız) Tencereye sarımsak ve mantarları ekleyip 8-10 dk kavurun, suyunu tam çekmesin. Unu mantarların üzerine serpiştirip karıştırın; şarabı ve tavuk suyunu ekleyip kısık ateşte hafif karıştırarak koyulaşana kadar kaynatın. Sos koyulaşınca tavukları ekleyip ısınana kadar kaynatın; tencereyi ateşten alıp maydanozu ekleyip karıştırın, servis yapın.

Kremalı Tavuk


Kremalı Tavuk

800 Gr. Piliç Bonfile veya But (Kuşbaşı doğranmış), 1 Çorba Kaşığı Un, 3 Çorba Kaşığı Tereyağı, 1 Su Bardağı Tavuk Suyu, 1/3 Su Bardağı Krema, 2 Çorba Kaşığı Beyaz Şarap, 2 Diş Sarımsak (Kıyılmış), 1 Çorba Kaşığı Tarhun, Tuz, Karabiber.

Tavukların üzerine tuz, karabiber serpin. Bir tencerede 2 çorba kaşığı tereyağını eritip sarımsakları 2 dk kavurun. Tavukları ekleyip yüksek ateşte suyunu saldırmadan pişirin.

Küçük bir tencerede 1 çorba kaşığı tereyağı ile 1 çorba kaşığı unu kavurun; tavuk suyunu ekleyip topaklanmadan hızlı hızlı karıştırın. Krema ve tarhunu ekleyip karıştırın; kısık ateşte koyulaşana kadar karıştırarak kaynatın. Beyaz şarabı ekleyip 2-3 dk daha karıştırın. Sosu tavukların üzerine dökün; tavuklar ısınana kadar üç beş dk daha karıştırarak ısıtın.

Kaynak: Remix - Lale Apa - Bedriye Medina

Fıstık Soslu, Mantarlı Tavuk


Fıstık Soslu, Mantarlı Tavuk

8 Parça Tavuk (Göğüs eti, inceltilmiş), 2 Çorba Kaşığı Zeytinyağı.

Tavuk Suyu: 600 Ml Su, 300 Gr. Kemikli Tavuk Parçası, 1 Küçük Soğan, 2 Diş Sarımsak, 3 Çorba Kaşığı Kereviz, 1 Çorba Kaşığı Kereviz Sapı, 1 küçük Havuç, 2 Dal Maydanoz, 1 Tatlı Kaşığı Fesleğen, 1 Tatlı Kaşığı Kekik, Tuz, Karabiber.

Sebzeleri doğrayın. Tüm malzemeyi küçük bir tencereye koyun; orta ateşte 1/3 ölçüye düşecek kadar (200 Ml) 20 dk kaynatın.

Fıstıklı Sos: 1 Çorba Kaşığı Zeytinyağı, 1 Çorba Kaşığı Tereyağı, 350 Gr. Kestane Mantarı / Mantar (Doğranmış), 2 Diş Sarımsak (Kıyılmış), 200 Ml Beyaz Şarap, 200 Ml Tavuk Suyu, 4 Çorba Kaşığı Krema, 1 Çorba Kaşığı Tereyağı, 1 Çorba Kaşığı Un, 3 Çorba Kaşığı Antep Fıstığı (Kabuklarını ayıkladıktan sonra tuzlu zarını da ayıklayın, rondoda un gibi çekin), 1 Çorba Kaşığı Tereyağı.

Fıstık ile 1 çorba kaşığı tereyağını bir kâsede karıştırın.

Bir tencerede 1 çorba kaşığı tereyağı ve 1 çorba kaşığı zeytinyağı ile sarımsağı 2-3 dk kavurun. Mantarları ekleyin, yüksek ateşte suyunu çekene kadar 7-8 dk kavurun. Beyaz şarabı ekleyin ve şarap 1/3 ölçüye düşene kadar 8-10 dk kısık ateşte kaynatın.

Küçük bir tencerede 1 çorba kaşığı tereyağı ile 1 çorba kaşığı unu 5 dk kavurun, tavuk suyunu ekleyip karıştırın; mantarların üzerine dökün; hafif karıştırarak koyulaşana kadar 10 dk kaynatın. Kremayı ekleyin karıştırın. Fıstıklı karışımı azar azar ekleyerek eriyene kadar karıştırın; 2-3 dk kaynatıp ateşten alın. Tavukların üzerine dökerek servis yapın. Sosun hazırlanmasına yakın 2 çorba kaşığı zeytinyağı ile tavukları pişirin.

Galeta Unlu Tavuk


Galeta Unlu Tavuk (4 Kişilik)

8 Parça Tavuk (Göğüs eti, inceltilmiş), 4 Çorba Kaşığı Mayonez, 4 Çorba Kaşığı Worcestershire Sos, 4 Çorba Kaşığı Hardal, ¾ Su Bardağı Galeta Unu, 4 Çorba Kaşığı Taze Soğan (Yeşil kısımları, kıyılmış)

Fırını 180 c ısıtın. Fırını tepsisini tereyağı ile yağlayın.

Küçük bir kâsede Worcestershire sos, hardal ve mayonezi karıştırın. Düz bir tabağa galeta ununu döküp taze soğanlarla karıştırın. Tavukları önce mayonezli karışıma sonra da galeta ununa batırıp fırın tepsisine dizin. 30 dk kadar fırında pişirin.

Kaynak: Remix Lale Apa - Bedriye Medina

Böğürtlen Soslu Tavuk


Böğürtlen Soslu Tavuk

1 Kg. Piliç (Göğüs Eti) 2 Çorba Kaşığı Zeytinyağı, 16 Küçük Arpacık Soğan (Bütün kalacak), 3 Diş Sarımsak (Kıyılmış), 60 Ml Böğürtlen Sirkesi, 60 Ml Beyaz Şarap, 125 Ml Tavuk Suyu, 3 Tatlı Kaşığı Böğürtlen Marmelâdı, 2 Çorba Kaşığı Tereyağı, 1 Çorba Kaşığı Maydanoz (Kıyılmış), Tuz, Karabiber.

Tavukları irice parçalara bölün. Büyük bir tavada zeytinyağı ile tavukları pişirin. (Tam pişmesin, sonradan birkaç dakika daha pişireceksiniz) Tavukları bir tabağa alıp soğan ve sarımsağı kavurun. Sirkeyi ekleyip bir dakika kaynatın. Beyaz şarap ve tavuk suyunu ekleyip kısık ateşte koyulaşana kadar ısıtın. Böğürtlen marmelâdı ve tereyağını ekleyip birkaç dakika daha karıştırın. Tavukları tekrar tavaya alıp sosla birlikte birkaç dakika daha ısıtın; tuz, karabiber ile tatlandırın. Kıyılmış maydanozu serpiştirip servis yapın.

Mevsiminde; servis yaparken birkaç böğürtlenle süsleyebilirsiniz.

Böğürtlen Sirkesi;

350 Gr. Böğürtlen, 4-5 Çorba Kaşığı Şeker, Beyaz Şarap Sirkesi. (Üzerini 2 parmak geçecek kadar; yoksa yerine kaliteli bir üzüm sirkesi kullanabilirsiniz) Böğürtlen sirkesini balsamik sirke sevenlere tavsiye ederim. Salatalarda alternatif sos olarak kullanabilirsiniz.

Böğürtlenleri çatalla hafifçe ezip kapaklı bir kavanoza koyun; üzerine toz şekeri ve beyaz şarap sirkesini dökün. Kavanozun kapağını sıkıca kapatıp, ışık görmeyen bir yerde 3 hafta bekletin. Sirkeyi birkaç defa süzgeçten geçirerek süzün; tekrar kavanoza alıp dilediğiniz zaman kullanın.

Fıstıklı Tavuk Dolması


Fıstıklı Tavuk Dolması

4 Tavuk Göğüs Eti, 200 Ml Krema. 2 Çorba Kaşığı Zeytinyağı, 1 Çorba Kaşığı Tarhun Otu.
Harç: 1 Çorba Kaşığı Tereyağı, 1 Pırasa (Çok küçük doğranmış veya rendelenmiş) 3 Çorba Kaşığı Kepekli Ekmek İçi, (Ufalanmış) 3 Çorba Kaşığı Antep Fıstığı, 1 Yumurta Sarısı, 2 Çorba Kaşığı Maydanoz (Kıyılmış), 150 Gr. Dil Peyniri (Rendelenmiş) ½ Limonun Suyu ve Kabuğunun Rendesi, Tuz, Karabiber.

Tavukları kâğıt havlu ile kurulayın. Zeytinyağını tarhun otu ile karıştırıp tavukların her tarafını ovun. Kapaklı bir kapta 1 saat dinlendirin.

Fırını 180 c ısıtın.

Tavukların yan taraflarını bıçakla keserek cep şekline getirin. Tereyağı ile pırasaları soteleyin. Tavayı ateşten alarak kalan harç malzemeleriyle karıştırın. Hazırladığınız harçla tavukların içini doldurun. Bir borcamı tereyağı ile yağlayın, tavukları dizip üzerlerine küçük tereyağı parçaları serpiştirin, fırında 30 dk pişirin. Küçük bir kâsede kremayı çırpın 30 dk sonra tavukların üzerine döküp 20 dk daha pişirin. Tavuklar pişerken arasıra süzülen suyuyla ıslatın.

Kaynak: A La Carte - Saime Münir

BBQ Soslu Tavuk


BBQ Soslu Tavuk

1 Kg. Tavuk Kalça (Kuşbaşı), 2 Çorba Kaşığı Zeytinyağı, 1 Soğan, Karabiber.

Fırını 180 c ısıtın. Tavukları kâğıt havluyla kurulayın, her tarafını zeytinyağı ile ovup karabiber serpin. (Tuz serpmeyin soya sosu tuzludur)
Tavukları bir borcama koyun, arasına soğanları dağıtın. Tavukların üzerine birkaç damla zeytinyağı gezdirip fırında 30 dk pişirin.

BBQ Sos: 5 Çorba Kaşığı Beyaz Şarap, 5 Çorba Kaşığı Soya Sosu, 1 Tatlı Kaşığı Zencefil, 1 Tatlı Kaşığı Hardal Tozu, 3 Diş Sarımsak, 1 Çorba Kaşığı Esmer Şeker.
Sos malzemelerini bir kapta karıştırın. 30 dk dolunca tavuğun tepside biriken suyunu atın. Hazırladığınız sosu tavukların üzerine döküp 20 dk daha pişirin. Pişme süresince tavukları karıştırıp, sosuyla ıslatın.

Kaynak: A La Carte - Saime Münir

Baharatlı Tavuk


Baharatlı Tavuk

1 Kg. Tavuk But Kuşbaşı, 1 Çay Kaşığı Toz Zencefil, 1 Çay Kaşığı Hint Safranı (Zerdeçal) 1 Çay Kaşığı Köri, 2 Diş Sarımsak (kıyılmış), 4 Çorba Kaşığı Zeytinyağı, 2 Orta Boy Soğan, 150 Gr. Yoğurt, 150 Gr. Krema, Tuz, Karabiber.

Küçük bir kâsede baharatları karıştırın.

Kapaklı bir kapta tavukları; tuz, karabiber, 2 çorba kaşığı zeytinyağı, sarımsak ve baharatların yarısı ile karıştırın; kapağını kapatarak min. 2 saat marine edin.

Fırını 180 c ısıtın. Tavukları bir borcama koyup 30 dk fırında pişirin.

2 Çorba kaşığı zeytinyağı ile soğanları kavurun, min 10 dk.

Kalan baharat karışımını yoğurt ve kremayla karıştırın. 30 dk sonra kremalı karışımı ve soğanları tavukların üzerine dökün; iyice karıştırıp 30 dk daha fırında pişirin; 10 dakikada bir kremalı sosu tavuklarla karıştırın.

Kaynak: A La Carte - Saime Münir

Beşamel Soslu Tavuk


Beşamel Soslu Tavuk ( 4–6 kişilik )

1 Kg Piliç (Göğüs eti), 250 Gr Dil Peyniri (Rendelenmiş)

Büyük bir tencerede tavuğu haşlayın. Tavukları didikleyip büyük bir borcama koyun.

Beşamel Sos: 2 Çorba Kaşığı Un, 2 Çorba Kaşığı Tereyağı, 500 Ml Süt (2 Su Bardağı) 2 Yumurta Sarısı, Tuz, Karabiber.

Orta boy bir tencerede, kısık ateşte, tereyağını eritin. Unu ekleyip tahta bir kaşıkla karıştırarak kavurun, topaklanmasın. Unun rengi koyulaştıktan sonra, azar azar sütü ilave ederek, hızlı hızlı karıştırın. Sos koyulaşıp kıvamına geldikten sonra ateşten alın.
Sos ılındıktan sonra; yumurta sarılarını, tuz, karabiber ilave ederek karıştırın. Beşamel sosun yarısını tavukların üzerine dökerek karıştırın, kalan sosu tavukların üzerine dökerek yayın. Rendelenmiş dil peynirini de tavukların üzerine dökerek yayın ve 180 c fırında 30 – 35 dk peynirler eriyip kızarana kadar pişirin, sıcak servis yapın.

Ekşi Krema Soslu Piliç Bonfile

Ekşi Krema Soslu Piliç Bonfile ( 4 kişilik )

1 Kg Piliç (Göğüs eti, inceltilmiş) Zeytinyağı

Sos: 1 Küçük Soğan (çok küçük, küp küp doğranmış) 1 Çorba Kaşığı Tereyağı, 300 Ml Tavuk Suyu (1+1/5 Su Bardağı), 3–4 Çorba Kaşığı Limon Suyu, 1 Çorba Kaşığı Un-Tereyağı Karışımı, 3–4 Çorba Kaşığı Krema, 1 Tatlı Kaşığı Dijon Hardalı, Tuz, Karabiber.

Küçük bir kâsede bir tatlı kaşığı un ile bir tatlı kaşığı tereyağını karıştırın.

Sosun hazırlanması daha uzun sürdüğü için önce sosu hazırlayın. Küçük bir tencerede tereyağı ile soğanları kavurun. Tavuk suyu ve limonu ekleyip orta ateşte 15 dk kadar gerektiğinde karıştırarak ısıtın, fazla kaynatmayın. 15 dk'nın sonunda, kısık ateşte, hazırladığınız un tereyağı karışımını ekleyip çırpıcıyla karıştırarak eritin. Krema ve hardalı ekleyip karıştırın. Tuz, karabiber ile tatlandırıp koyulaşana kadar karıştırarak pişirin.

Sosun hazırlanmasına yakın büyük bir tavada çok az zeytinyağı ile tavukları pişirin. Sosu tavukların üzerine dökerek servis yapın. ( Sosu soğutmayın )

Not: Bu sosu makarna sosu olarak da kullanabilirsiniz.

Nar Ekşili Cevizli Tavuk

Nar Ekşili Cevizli Tavuk (4 kişilik)

1 Kg Tavuk Kuşbaşı ( But ), 1/2 Su Bardağı Ceviz

Marinade: 100 Ml Nar Ekşisi (1 çay bardağı) 3–4 Çorba Kaşığı Zeytinyağı, 3 Diş Sarımsak (Kıyılmış)

Bir bardakta nar ekşisi, zeytinyağı ve sarımsağı karıştırın. Büyükçe kapaklı bir kaba tavukları koyup nar ekşili karışımla karıştırın. Buzdolabında 3–4 saat dinlendirin.

Wokta veya tencerede, marinade sos ile tavukları pişirin. Cevizleri küçük bir tavada kavurup yemeğin pişmesine yakın tavuklara ekleyip servis yapın.

Pastırmalı Tavuk Sarma


Pastırmalı Tavuk Sarma

6 Parça Tavuk Göğüs Eti (İnceltilmiş, şinitzel gibi), 150 Gr Pastırma (Çemensiz), 200 Ml Krema, 2 Çorba Kaşığı Domates Püresi, 2 Çorba Kaşığı Zeytinyağı, 2–3 Diş Sarımsak, 3 Çarliston Biber, 3 Büyük Domates, 2 Parça Dil Peyniri ( Lif lif ayırın ), 1–2 Çay Kaşığı Köri, Karabiber, Tuz.

Tavukların üzerine tuz karabiber serpin. Zeytinyağı ile sarımsağı, biberleri soteleyin. Domates püresini ekleyin. Domateslerin kabuklarını soyup çekirdeklerini atın. Tavaya ekleyip biberlerle birlikte 5 dk kadar pişirin. 3 dilim pastırmayı tavukların ortasına dizin, üzerine 2 çorba kaşığı domatesli biberli karışımdan ve dil peyniri koyun. Tavukları kürdan yardımı ile bohça gibi kapatıp borcama dizin.

Çırpılmış kremaya; Köri, tuz, karabiber ekleyerek karıştırıp tavukların üzerine dökün. Borcamın üzerini alüminyum folyo ile kapatarak 180 c fırında 45 dk pişirin. Alüminyum folyoyu kaldırın ve 15 -20 dk daha, arasıra krema ile ıslatarak pişirin.

İstiridye Soslu Mangolu Tavuk

İstiridye Soslu Mangolu Tavuk ( 4 kişilik )

800 Gr. Tavuk Göğüs Eti, 1 Mango, ½ Kırmızı Dolmalık Biber, ½ Sarı Dolmalık Biber.
Bütün malzemeleri ince uzun kesin.

Marinade: 2–3 Diş Sarımsak (Kıyılmış), 4 Çorba Kaşığı İstiridye Sosu (Lee Kum Kee- Marketlerde satılıyor) 2 Çorba Kaşığı Soya Sosu, 2–3 Çay Kaşığı Susam Yağı, 1 Tatlı Kaşığı Mısır Nişastası.

Tavukları, en az iki saat marine edin.

Sos: 1–2 Tatlı Kaşığı İstiridye Sosu, 1–2 Çay Kaşığı Mısır Nişastası, 2–4 Çay Kaşığı Şeker, 1–2 Çorba Kaşığı Soya Sosu, 1–2 Çorba Kaşığı Sıcak Su.

Sos malzemelerini bir bardakta karıştırın. Büyük bir wokta, yüksek ateşte, marinade sosu ile birlikte tavukları pişirin. Biberleri ekleyip birkaç dakika daha pişirin. Ateşi biraz düşürün, Mango ve sos karışımını ekleyip tüm malzemeler karışana kadar 2–3 dk daha pişirin. Çok fazla pişirmeyin biber ve mangolar biraz diri kalsın.

Tatlı Ekşi Tavuk

Tatlı Ekşi Tavuk

Orijinal tarifte tavuklar önce yumurtaya, sonra mısır nişastasına batırılarak yağda pişiriliyor. Dilerseniz tavukları çok az sıvı yağda, yumurta - nişasta karışımına bulaştırmadan pişirebilirsiniz.

500 Gr. Piliç Göğüs Eti (Fileto, inceltilmiş), 2 Yumurta (Çırpılmış), Sıvıyağ, 4–6 Çorba Kaşığı Mısır Nişastası.

Büyük bir tavada sıvıyağı ısıtın. Tavukları önce çırpılmış yumurtaya sonra nişastaya bulayarak arkalı önlü üçer dk kızartın. (Fazla nişastayı silkeleyerek tabağa dökün) Pişen tavukların yağını süzerek kâğıt havlu / peçete koyduğunuz bir tabağa alın. Hafif soğuduktan sonra küçük küçük kesin.

Sebzeler: 1 Havuç, (Dilimlenmiş), 1 Soğan (8'e bölünmüş), 1/2 Ananas (Ananası dörde bölüp, kavun gibi dilimleyin), 1/2 Kırmızı Dolmalık Biber (İri Doğranmış), 1/2 Sarı Dolmalık Biber (İri Doğranmış), 1–2 Çorba Kaşığı Sıvıyağ.

Büyük bir wokta sıvıyağı kızdırın; havuçları, soğanı, biberleri kavurun. Çok fazla pişirmeyin, diri kalsın. Ananasları ekleyip 3 – 5 dk daha pişirin. Sosu ekleyin, 2–3 dk kısık ateşte kaynatmadan karıştırın. Tavukları ekleyip 3–5 dk daha tavuklar ısınana kadar karıştırıp pişirin.

Tatlı Eksi Sos: 2/3 Çay Bardağı Sirke, 2/3 Çay Bardağı Soya Sosu, 1 Çorba Kaşığı Domates Püresi, 1 Çorba Kaşığı Toz Şeker, 2/3 Çay Bardağı Taze Portakal Suyu, 1 Çorba Kaşığı Mısır Nişastası.

Küçük bir kâsede, sirke, soya sosu, domates püresi, şeker ve portakal suyunu karıştırın. Bir çay bardağının içinde nişastayı bir çorba kaşığı su ile karıştırarak eritin. Nişastayı sos karışımına ekleyip karıştırın.

Portakallı Beşamel Soslu Tavuk

Portakallı Beşamel Soslu Tavuk ( 4 kişilik )

800 Gr. Tavuk (Kalça, kuşbaşı doğranmış), 1 Soğan (Doğranmış), 350 Gr Kestane Mantarı (Doğranmış), 100 Ml Beyaz Şarap (1 Çay Bardağı), 2 Çorba Kaşığı Zeytinyağı, Tuz, Karabiber.

Fırını 180 c ısıtın. Bir tencerede zeytinyağı ile soğanı, mantarları kavurun, tavuğu ekleyip 10 dk kadar pişirin. Karışımı süzüp bir borcama alın, üzerine şarabı ilave edip 15 dk kadar fırınlayın.

Beşamel sosu tavukların üzerine döküp karıştırın, 15 dk daha fırında pişirip servis yapın.

Portakallı Beşamel Sos: 1 Çorba Kaşığı Tereyağı, 1 Çorba Kaşığı Un, 1 Portakalın Suyu (100 ml) 125 Ml Süt, 50 Ml Cointreau (Portakal likörü), Tuz, Karabiber.

Küçük bir tencerede, kısık ateşte, tereyağını eritip unu ekleyerek kavurun; süt, portakal suyu ve likörü bir kapta karıştırıp azar azar unlu karışıma döküp karıştırın. Tuz, karabiber ile tatlandırın.

Mangolu Bademli Tavuk

Mangolu Bademli Tavuk

800 Gr Piliç (Kalça eti, kuşbaşı doğranmış) 1 Taze Mango (Küp küp doğranmış), 1 Portakalın Suyu, 50 Ml Amaretto Di Sarano (Acıbadem likörü, 1/2 çay bardağı) 120 Ml Krema (1 Çay bardağı+1 çorba kaşığı), 100 Gr. Badem (Kabukları soyulmuş) Zeytinyağı, Tuz.

Wokta, 2 çorba kaşığı zeytinyağı ile tavukları 5 dk pişirip ısısını muhafaza edeceği bir kaba alın.
Bademleri bir kaseye koyun, üzerini geçecek kadar kaynar su ilave edip kabuklarını soyun, 2 dk kavurun.

Krema, amaretto ve portakal suyunu 1–2 dk karıştırarak kısık ateşte pişirin, mangoları ilave edin. 10 -12 dk sos koyulaşıp mangolar yumuşayıncaya kadar çok kısık ateşte pişirin. Sos koyulaştıktan sonra tavuk ve bademleri tekrar woka alın, sosu ekleyip orta ateşte 5 dk kadar ısıtıp servis yapın.

Not: Taze Mango'yu büyük marketlerde bulabilirsiniz. Konserve Mango kullanmak isterseniz tüm marketlerde bulunuyor.

Ananaslı Tavuk ( Baharatlı )

Ananaslı Tavuk ( Baharatlı ) 4 kişilik

1 Kg. Tavuk (Kalça veya göğüs eti, kuşbaşı doğranmış) 3 Çorba Kaşığı Zeytinyağı
Sos: 1 Taze Ananas, 1/3 Çay Bardağı Rom, 1/2 Çay Bardağı Pekmez, 1/3 Çay Bardağı Soya Sos, 1/2 Çay Bardağı Balsamik Sirke, 4–5 Arpacık Soğan (Doğranmış), 2 Diş Sarımsak (Kıyılmış), 1–2 Çorba Kaşığı Kuş Üzümü, 1–2 Çay Kaşığı Tarçın, 1 Çay Kaşığı Zencefil, 1/2 Çay Kaşığı Karanfil (Toz karanfil kullanılmayacaksa, karanfilleri bir tülbente sarıp sos piştikten sonra atın)

Ananası dörde bölün, ortasındaki sert kısmını attıktan sonra 1 cm kalınlığında kavun gibi dilimleyin. Küçük bir tencereye bütün sos malzemelerini koyun, en küçük ocakta kısık ateşte taşırmadan 1 saat kaynatın. Sosun pişmesine yakin wokta zeytinyağı ile tavukları pişirin. Tavuklar piştikten sonra ateşi kısın, sosu woka dökün ve tavuklarla birlikte iyice karışana kadar 5 dk daha pişirin.

Şeftali Soslu Tavuk

Şeftali Soslu Tavuk 4 kişilik

1 Kg. Tavuk Kalça veya Göğüs Eti, 2 Şeftali (Olgun ve tatlı) 3 Arpacık Soğan, 50 Ml Balsamik Sirke (1/5 Su Bardağı) 50 Ml Tavuk Suyu, 50 Ml Krema, 2 Çorba Kaşığı Taze Fesleğen, 2 Çorba Kaşığı Zeytinyağı, Tuz, Karabiber.

Tavuk kalça kullanacaksanız kuşbaşı doğrayın, göğüs eti kullanacaksanız ince uzun dilimleyin. Zeytinyağı ile tavukları pişirip ısısını koruyacağı bir kaba alın.

Sosun hazırlanışı: 1 tatlı kaşığı zeytinyağı ile soğanları kavurun, balsamik sirkeyi ekleyip birkaç dakika daha kavurun. Tavuk suyunu, kremayı ekleyerek sos koyulaşana kadar kısık ateşte pişirin. Şeftaliyi ekleyip kısık ateşte kaynatmadan 5 dk kadar daha pişirin. Tavukları ekleyip sos ile birlikte birkaç dakika tavuklar soslanıp ısınana kadar pişirin. Kıyılmış fesleğenleri serpip servis yapın.

Ananaslı Tavuk

Ananaslı Tavuk 4 kişilik

1 Kg. Tavuk Kalça veya Göğüs Eti (Kuşbaşı Doğranmış), 1 Büyük Soğan (Doğranmış), 2 – 3 Diş Sarımsak (Kıyılmış), 1 Çorba Kaşığı Taze Tarhun Otu (Yoksa kurutulmuş), 2 Portakalın Suyu, 1 Taze Ananas (İri iri doğranmış), 2 Çorba Kaşığı Pekmez, 1/2 Limonun Suyu, Pulbiber, Taze Soğan (Kıyılmış), Sıvıyağ.

Tavuk, soğan, portakal suyu, tarhun otu, sarımsakları kapaklı bir kabin içerisinde iyice karıştırıp en az 4 saat buzdolabında bekletin.

Büyükçe bir wok veya teflon tavada sıvıyağ ile tavukları pişirin. Tavukları pişirirken arasıra bir tatlı kaşığı ile marine ettiğiniz sos ile tavukları ıslatın. Tavuklar piştikten sonra bir tabağa alın. Pekmez ve ananasları ekleyip, ananaslar yumuşayıp kahveleşinceye kadar pişirin. Ananaslar piştikten sonra tavukları, limon suyunu, kırmızıbiberi ekleyip birkaç dakika birlikte pişirin. Taze soğanı serpiştirerek servis yapın.

Cevizli Kuru Erikli Tavuk

Cevizli Kuru Erikli Tavuk

4 Parça Tavuk (Göğüs Eti) 200 Gr. Ceviz, 10 – 12 Kurutulmuş Üryani Eriği yoksa Kurutulmuş Siyah Erik, 2 Diş Sarımsak, 200 Ml Krema, Tuz, Kimyon, Kişniş, 1/2 Çay Kaşığı Tarçın, 1 Çay Kaşığı Pulbiber, Maydanoz.

Eriklerin çekirdeklerini çıkartarak 3 – 4 parçaya bölün. Cevizleri parçalayın, dövüp ezmeyin irice kalsın.

Tavukları uzunlamasına ince ince dilimleyin. Fırın kabına tavuk parçalarını, kıyılmış sarımsağı, baharatları, eriği ve en üste cevizi koyun. Çırpılmış kremayı ilave edin. 175°C fırında 45 dk. pişirin, servis yaparken maydanozu ekleyin.

Tarhunlu Tavuk

Tarhunlu Tavuk

Tavuk Marinade: 4 Tavuk Göğüs Eti, 1 Büyük Soğan (Doğranmış), 2 – 3 Diş Sarımsak (Kıyılmış), 2 Çorba Kaşığı Taze Tarhun Otu (Yoksa Kurutulmuş), 2 Portakalın Suyu.

Tavuk, soğan, portakal suyu, tarhun otu, sarımsakları kapaklı bir kabın içerisinde iyice karıştırıp en az 4 saat buzdolabında bekletin.

Balsamikli Karamelize Soğan: 30 – 40 Arpacık Soğan, 2 – 3 Çorba Kaşığı Esmer Şeker, 3 – 4 Çorba Kaşığı Zeytinyağı, 1/2 Su Bardağı Balsamik Sirke.

Arpacık soğanları ısıya dayanıklı küçük bir fırın kabına koyun, üzerine zeytinyağını çorba kaşığı ile yayarak dökün. Esmer şekeri de ayni şekilde soğanların üzerine serpin. 180 c fırında 15 – 20 dk pişirdikten sonra balsamik sirkeyi ilave edip 15 dk daha pişirin.

Tarhunlu Tereyağı: 1/3 Su Bardağı Tereyağı, 2 Çorba Kaşığı Taze Tarhun Otu (Yoksa Kurutulmuş), 1 Portakalın Suyu, Tuz, Karabiber.

Büyükçe bir bardağa tereyağını koyup oda sıcaklığında yumuşamasını bekleyin. Sarımsak, tarhun otu, tuz, karabiber, portakal suyunu ilave ederek iyice karıştırın. İyice karıştıktan sonra portakal suyunun fazlasını bir kaşık yardımıyla alıp atın. Bu karışımı alüminyum folyoya koyun, salam şeklinde sarıp buzdolabında dondurun.

Büyükçe bir teflon tavada zeytinyağı ile tavukları pişirin. Tavukları pişirirken arasıra bir tatlı kaşığı ile marine ettiğiniz sos ile tavukları ıslatın. Tavuklar piştikten sonra tarhunlu tereyağı dilimlerini tavukların üzerine koyun, yanında balsamik sirkeli soğan ile servis yapın. Balsamik sosu soğanların üzerine dökmeyi unutmayın : )

Kaynak: Remix - Lale Apa - Bedriye Medina

Yerfıstığı Soslu Tavuk

Yerfıstığı Soslu Tavuk

1 Kg. Tavuk But ( Kuşbaşı Doğranmış) 1 Baş Soğan, Hint Safranı (Zerdeçal), Toz Kişniş, Karabiber, Tuz.

Yerfısığı Sos: 1/2 Kavanoz Yerfıstığı Ezmesi, 1/2 Su Bardağı Soya Sosu, 1 Çorba Kaşığı Pekmez, 3 Çorba Kaşığı Kızartılmış Soğan, 3 Diş Kızartılmış Sarımsak, 1 Çay Kaşığı Toz Kırmızıbiber, 1 Çay Kaşığı Toz Acı Kırmızı Biber, 1 Çorba Kaşığı Toz Şeker, 1 Su Bardağı Su, 3 Çorba Kaşığı Sıvıyağ.

Kızartılmış soğan ve sarımsak: Soğanları çok ince halkalar halinde doğrayın. Sarımsakları da enine ince dilimler halinde kesin. Bir tavada sıvı yağı iyice kızdırın. Soğan ve sarımsakları ayrı ayrı kahverengi oluncaya kadar kızartın. Kâğıt bir peçeteye çıkartın fazla yağını süzdükten sonra bir tabağa sererek kurutun.

Yerfıstığı Ezmesi Sosu: Tavada sıvıyağı kızdırın, içine kızartılmış soğan ve sarımsakları atın, şekeri, kırmızı acı ve tatlı toz biberi ilave edin. Bir çevirip içine yerfıstığı ezmesini ekleyin. Karıştırarak fıstık ezmesini inceltin, suyu ekleyin karıştırın ve hafif ateşte kaynamaya bırakın.

Tavuğu bir tabağa koyun, üzerine: safranı, kişniş, tuz karabiberi atıp karıştırın. Tatlı soya sosu elde etmek için; soya sosunun içine pekmezi ilave edin ve karıştırın. Kızgın teflon tavaya çok az sıvı yağ koyun hazırladığınız tavukları kızgın tavaya atın, biraz kızarınca çıkarıp tatlı soya sosunun içine iyice batırıp tekrar kızgın tavaya atın. Hafif kızarınca çıkartıp tabağa alın yanında fıstık sosu ile servis yapın.

Kaynak: Sağlıklı Mutfak - Andrew Weil - Rossie Daley

Tavuklu Krep

Tavuklu Krep

4 Parça Piliç Göğüs Eti, 350 Gr. Kestane Mantarı, 2 Diş Sarımsak (Kıyılımış) 300 Gr. Dil Peyniri, 200 Ml. Krema, Karabiber, 1 Çorba Kaşığı Tereyağı.

Krep Malzemesi,

150 Gr Un, 150 Ml Su, 150 Ml Süt, 3 Yumurta, Tuz, Sıvıyağ,

Bir tencerede tavukları haşlayın, tavuklar haşlandıktan sonra küp küp doğrayıp bir tabağa koyun.

Krep hamuru: Un, su, süt, yumurta, 1/2 cay kaşığı tuzu derince bir kapta mikser yardımıyla karıştırın. Büyükçe bir teflon tavayı hafifçe yağlayıp krep hamurlarını pişirin. Dört adet krep hamuru yeterli.

Sarımsakları ve mantarları tereyağı ile kavurun. Krep hamurlarını dört adet tek kişilik borcama, malzemeleri içine koyabileceğiniz şekilde yayarak yerleştirin.

Kreplerin içine: tavuk, mantar, karabiber, tuz ve ikişer çorba kaşığı çırpılmış krema koyarak krepleri kapatın. Rendelenmiş dil peynirini kreplerin üzerine bolca yayarak 180 c fırında peynirler eriyip kızarana kadar pişirin. (25 – 30 dk.) Fırından çıkar çıkmaz servis yapın.

Cipsli Tavuk


Cipsli Tavuk


4 Parça Piliç Göğüs Eti, 200 Ml. Krema, Ruffles Cips, Tuz, Karabiber.

Tavukları ortadan kesin ve et dövücü ile döverek inceltin. Geniş bir borcama tavukları koyun, üzerine bir kutu çırpılmış krema, tuz, karabiber ilave edin ve 160 c fırında 50 dakika pişirin. Kremanın üstü kızarmaya başladığında rufflesları ufalayın ve tavukların üzerine ilave ederek cipsler kızarıncaya kadar 5 – 10 dk daha pişirip servis yapın.